Tak sme konečne dočkali a na začiatku apríla k nám do redakcie dorazila krabica s novým televízorom QLED modelového radu 7 a plochou uhlopriečky 49 palcov (123 cm).

Na tento test sme sa osobitne tešili, lebo tento televízor vyrobený na Slovensku sme videli v januári na výstave CES v Las Vegas a už vtedy bolo jasné, že Samsung dotiahol technológiu LED poriadne ďaleko.

Samsung teda nešiel zatiaľ do nastupujúcej technológie OLED ako to urobili LG a Panasonic. QLED mu umožňuje mať lacnejšie televízory s výbornou kvalitou obrazu. Ide o televízory s rozlíšením 4K Ultra HD, podstatne vylepšeným systémom SmartHub a inovovaným diaľkovým ovládaním.

Kvalita obrazu

Toto je najpodstatnejší prvok, lebo nový televízor chcete hlavne preto, aby ste sa mohli pozerať na kvalitný obraz. My sme tak porovnávali minuloročný model televízora od firmy Samsung s aktuálnym a tu je vidieť veľký rozdiel. V novinke sa prejavuje viac kontrastu i svietivosti, farby sú živé a obraz dynamický a ostrý aj pri najrýchlejších scénach.

Televízor sme testovali s Blu-ray prehrávačom s podporou HDR a prehrávali sme film v 4K HDR. Tiež sme sledovali 4K videá z YouTube a prirodzene sme testovali aj bežné vysielanie televíznych staníc na Slovensku. Najväčší rozdiel v kvalite obrazu medzi modelovými rokmi sme videli v prípade filmu v 4K HDR, kde jednoducho minuloročný model nemal akosi šancu.

Ale rozdiel bolo vidieť aj na bežnom vysielaní, hlavne na pôvodných programoch televíznych staníc, ktoré sú už natočené kvalitnými kamerami. Obraz bol živší, farebnejší a jasnejší.

QLED televízor je celkom tenký

Ako viete, v našom magazíne sme už testovali aj televízory s OLED technológiou. Tie prirodzene prinášajú vyššiu kvalitu obrazu. Je to technológia, ktorá dokáže zobraziť podstatne vyšší kontrast. Pri scénach ako je ohňostroj na čiernej oblohe OLED nemá premožiteľa, ale pri pôvodnej televíznej tvorbe je rozdiel medzi OLED a QLED takmer nepozorovateľný (závisí samozrejme od typu scény).

Ak sa ale pozrieme na cenu takýchto televízorov, tak pomer výkon/cena je jasne na strane QLED. Pre bežných ľudí, ktorí si chcú kúpiť televízor na doma a pozerať každodenné vysielanie je to optimálna voľba.

Hrany televízora sú zaoblené a ochranný rám je z hliníka

Ešte pripomeňme, že QLED televízor QE49Q7FAMT je precízne vyhotovený, páčili sa nám hlavne jeho zaoblené hrany ako i stabilný podstavec.

Connect Box

Priestor okolo televízora je obyčajne zaplnený rôznymi ďalšími zariadeniami a káblami. Aby to tak nebolo, Samsung pripravil Connect Box, ktorý má byť ukrytý pred zrakmi ľudí napr. v zásuvke. Connect Box a televízor sú spojené len tenkým a priehľadným káblom. Samozrejme, k televízoru ide aj sieťový napájací kábel, ďalší sieťový kábel ide aj do Connect Boxu. Samsung to vymyslel tak, že priesvitný prepojovací kábel spolu s napájacím káblom idú cez stojan televízora a nie je ich vidieť.

Do Connect Boxu sú potom pripojené všetky ďalšie zariadenia v dome a všetko je teda schované kdesi v zásuvke. V praxi tomu vždy tak nebude, lebo tú zásuvku akosi nemusíte mať zrovna na mieste, kde chcete mať televízor. Vtedy si treba kúpiť dlhší prepojovací kábel a tento viesť od zásuvky k televízoru. Ak sa však posnažíte, káble naozaj nebude vidno, ak nie, tak spolu s televízorom bude vidno aj Connect Box, čo výrobca určite neplánoval.

Connect Box obsahuje 3 pripojenia na USB, 4 porty HDMI, Ethernet, optický výstup zvuku, DVB-T a satelitný tuner spolu so šachtou na dekódovaciu kartu. Televízor tiež podporuje Bluetooh a Wi-Fi pripojenie.

SmartHub a diaľkové ovládanie

Systém Smart Hub je teraz podstatne rozšírený, páčilo sa nám, že pri prepínaní rôznych zdrojov obrazu ihneď vidíte náhľad možností. Ak si napr. prejdete kurzorom nad ikonu YouTube, na obrazovke hneď vidíte náhľady videí z tohto servera pripravené pre vás (ak ste prihlásení pod svojím kontom) a ľahšie sa tak dá vybrať vhodný obsah. To isté platí aj pre Google Movies & TV alebo Netflix.

Diaľkový ovládač Samsung One k televízoru QLED teraz slúži na všetko

Vylepšený je aj diaľkový ovládač Samsung One. Ten teraz podporuje viac zariadení a od rôznych výrobcov. Jediným ovládačom tak môžete ovládať televízor, Blu-ray prehrávač, bezdrôtové reproduktory, satelitný prijímač a pod. Cez toto diaľkové ovládanie sa dá ovládať televízor aj hlasovo. Priali by sme si, že ak sa nenájde vaše pripojené zariadenie v zozname, mohli by ste naučiť Samsung One ovládať toto zariadenie pomocou pôvodného diaľkového ovládača.

V našom prípade totiž systém rozpoznal tuner pre Magio TV, ale satelitný prijímač AB CryptoBox 800 HD sme ho nenaučili ovládať. Na plné využitie potenciálu tohto televízora je vhodné, aby ste všetko ovládali len jedným ovládačom a zariadenia o sebe vedeli. Potom sa dá aj vyhľadávať v aktuálnom obsahu vysielania.

Takto vyhľadávate obsah pomocou kľúčového slova

Pomocou novej aplikácie Smart View pre smartfóny s Android a iOS môžete tiež ovládať televízor a navyše sa takto dá upraviť Smart Hub v televízore z hľadiska aplikácií. Tiež môžete preniesť obraz z telefónu na displej televízora a rovnako televízne vysielanie dostať do smartfónu. Cez aplikáciu Samsung Connect v telefóne Galaxy S8/S8+ sa dá tento televízor tiež jednoducho ovládať.

Možnosti šikovného rozšírenia

K tomuto televízoru sme používali ako doplnok aj soundbar. Ten vychádza z toho, že do tenkého tela televízora nie je možné vtesnať naozaj výkonné reproduktory. Preto sa predáva soundbar, ktorý obsahuje v sebe dostatočne veľké reproduktory a predstavuje samostatnú skrinku, ktorá sa dá ľahko umiestniť pod televízor.

My sme mali rovné (HW-MS650) aj zakrivené vyhotovenie (HW-MS6500) soundbaru, pričom tieto reproduktory sa svojou kvalitou zvuku mierne líšia. Zakrivený soundbar MS6500 poskytol bohatšie zvukové spektrum, ak ste sedeli na správnom mieste – teda na osi v strede zakrivenia. Rovný soundbar generoval rovnaký zvuk pre všetkých aj mimo tejto osi, ale o niečo menej bohatší.

Rovný Soundbar HW-MS650 s televízorom QLED prepojený cez Wi-Fi

V oboch prípadoch je prepojenie možné cez HDMI, Wi-Fi, BT, 3,5 mm jack alebo cez optický vstup zvuku. My sme po viacerých skúškach skončili pri Wi-Fi prepojení, ktoré fungovalo najspoľahlivejšie. Vtedy bol televízor aj soundbar na jednej Wi-Fi sieti a mali sme výstup zvuku v každej situácii. Na nastavenie soudbaru je opäť ideálne spojenie cez Samsung Connect, keď sa dá pohodlne preniesť aj heslo na Wi-Fi sieť.

Zakrivený soundbar HW-MS6500 s detailom na tlačidlá na pravej strane

Navyše, tieto soundbary sa dajú používať aj univerzálne. Pomocou aplikácie Samsung Multiroom môžete na nich prehrávať hudbu zo smartfónu a ak máte viacero reproduktorov s takýmto prepojením v dome, tak môžete ovládať všetky. Prehrávať sa tak dá jedna skladba na všetkých reproduktoroch alebo v každej miestnosti iná hudba. Okrem prehrávania hudby z mobilu môžete použiť aj služby ako Spotify, Deezer, Google Hudba a pod.

Takto funguje aplikácia Multiroom na ovládanie soundbaru

Vyhodnotenie

Televízor QLED 7F predstavuje v súčasnosti voľbu pre človeka, ktorý chce na jednej strane veľmi vysokú kvalitu obrazu a tiež možnosti prepojenia a na druhej strane neplánuje na to minúť viac ako jednu mesačnú výplatu. Osobne by sme si vybrali QLED televízor s väčšou uhlopriečkou, napr. 55 palcov, lebo na takej veľkej uhlopriečke potom lepšie vynikne obraz a jeho vysoké rozlíšenie.

Na slovenskom trhu príliš nebýva zvykom si k televízoru kupovať aj soundbar, ale ak chcete naozaj kvalitný zvuk, potom je to vhodná investícia. Skúšali sme to 4 dni a na soundbar sme si celkom zvykli.

Ceny: televízor QE49Q7FAM je 2199 EUR, soundbar HW-MS650 – 479 EUR, HW-MS6500 – 549 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.