Bratislava sa odo dnes zaradí medzi svetové metropoly v rýchlosti internetu. 14 tisíc domácností získava pripojenie až 10/10 gbit/s čo je desaťkrát viac ako bežne.

Pripojenie je dostupné za bežný mesačný poplatok 17,92 eur. Takéto rýchle pripojenie je predpokladom napríklad pre služby telemedicíny, virtuálnej reality v cloude či rýchleho spojenia pre každého člena domácnosti.

Evolúcia vývoja internetu na Slovensku
Evolúcia vývoja internetu na Slovensku

Pokrytie v hlavnom meste zahŕňa veľkú časť Nového Mesta a časť Starého Mesta, celkovo až 14 tisíc domácností. Reálne testy pripojenia v bežných podmienkach domácnosti doteraz ukázali dosiahnuteľné rýchlosti viac ako 8 Gbps, pochopiteľne závislé od zariadení aké máte u seba doma alebo v práci a od priepustnosti serverov. Znamená to zlepšenie možností pre každého jednotlivého člena domácnosti, ktorý si tak môže vychutnať svoj vlastný neobmedzovaný gigabitový prístup bez nutnosti sa deliť o rýchlosť s ostatnými. V Bratislave si zároveň operátor v podmienkach domáceho internetu vyskúša aj prvú slovenskú aplikáciu pokrokovej technológie XGS-PON, ktorá takéto ultra rýchle spojenie umožňuje. 

Antik je už v súčasnosti podľa nezávislých testov spoločnosti nPerf operátorom poskytujúcim najrýchlejší a najstabilnejší internet v SR.

Čo dokáže 10G internet

Antik Telecom na pripojenie v prvých lokalitách použil technológiu XGS-PON, ktorou vybavil svoje bratislavské dátové centrum aj zákaznícke terminály. XGS-PON je pasívna optická sieť umožňujúca poskytovať symetrický internet až 10/10gbit/s, pričom používa osobitnú frekvenciu v optických vláknach tak, aby neobmedzovala rýchlosť pomalších gigabitových služieb na báze staršej technológie GPON.

Zriaďovací poplatok je 444 euro a v cene dostávate aktiváciu optickej prípojky ukončenej optickým XGS-PON terminálom ako aj zariadenie – prepínač (switch) so štyrmi 10 gbps optickými šachtami a jedným metalickým 1 gbps portom.

Údaje pri testovaní 10G internetu

Antik ponúka na predaj výkonný Wi-Fi6 router s metalickými aj optickými 10 gbps portami, či sieťové karty s rýchlosťami 10 gbps. Pre maximálne využitie služby Antik odporúča, aby všetky zariadenia v domácnosti disponovali sieťovým rozhraním 10 gbps a zároveň ich vzájomné prepojenia káblami bolo v štandarde minimálne CAT6.

Zariadenia pre 10G internet v domácnosti

Spoločnosť bude služby rozširovať v Košiciach aj v ďalších mestách, objednať sa dá na www.antik.sk, alebo telefónne číslo 055 30 12345. Poradenstvo pri správnom výbere zariadení poskytuje v Bratislave aj zákaznícke miesto na Račianskej 3.

Viac informácií

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.