Google vyzýva internetové stránky aby sa prispôsobili obsahom mladším používateľom.

Aj vy ste sa pravdepodobne stretli s tým, že pred príchodom na nejakú stránku na internete ste museli overiť svoj vek či zadať, koľko máte rokov. V prípade niektorých stránok je to ešte komplikovanejšie, keďže si vyžadujú overiť aj vašu identitu. Práve tieto kroky nasadili mnohé stránky, ktoré ponúkajú obsah nevhodný pre mladších návštevníkov. Ako však tvrdí Google, je to úplne zbytočné.

Aj pred príchodom na Facebook či iné sociálne siete musíte zadať, koľko máte rokov. Táto praktika pritom slúži k personalizácii obsahu pre cieľových návštevníkov. Je však užitočná alebo zbytočne zbiera informácie o veku a identite návštevníkov? Americký gigant na to má svoj názor.

Overenie veku a identity nie je potrebné

Ak by ste chceli navštíviť stránku, ktorá má nejaké vekové obmedzenie, pochopiteľne by ste si zadali vyšší vek. Aspoň takto to robia dnešné deti, ktoré si chcú užívať internet bez obmedzení a akýchkoľvek cenzúr. Aj z tohto dôvodu sa však častokrát dostanú k nevhodnému obsahu, ktorý im môže dokonca uškodiť. Google však tvrdí, že takéto zadávanie veku nie je užitočné.

macbook s google strankouZdroj: 377053 / Pixabay

Nemôžeme povedať, že Google nemá pravdu. Veď každý sa môže s len trochou snahy dostať k akémukoľvek obsahu, či už po tom, že klikne na tlačidlo „mám viac ako 18 rokov“ alebo po zadaní veku. Preto je na stole možnosť, že by sa stránky prispôsobili obsahom aj mladším návštevníkom. Internet by tak mal byť bezpečnejším a krajším miestom pre všetkých.

Google reaguje aj na nedávnu situáciu v Utahu

V štáte Utah v USA len nedávno prešiel zákon, ktorý prikazuje všetkým stránkam s obsahom pre dospelých, teda s pornografickým a násilným obsahom, aby si overovali vek návštevníkov. Nejde však len o obyčajné zadanie veku, no návštevníci by si mali vek overiť napríklad dokladom totožnosti. V následku tohto zákonu však jedna z najznámejších stránok s takýmto obsahom ukončila pôsobenie v Utahu.

Zmena, ktorú Google navrhuje, si vyžaduje veľké úpravy zo strany správcov internetových stránok. Či sa niekedy k takémuto kroku dostaneme, zatiaľ nevieme. Je však jasné, že Google bude bojovať za bezpečnejší priestor na internete nielen pre mladých používateľov, no pre všetkých.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.