DIGI Slovakia nedávno predstavilo novú službu, ktorá prináša množstvo výhod.

Spoločnosť DIGI Slovakia prichádza na trh s novým produktom. Je ním digitálna televízia, ktorú je možné sledovať v smartfóne, tablete aj v televízore. Táto služba prichádza s bohatou ponukou programov, z ktorých je mnoho v HD kvalite. Zároveň však disponuje aj archívom programov, možnosťou ich nahrania na neskôr a samozrejmosťou je aj podpora mobilnej aplikácie pre tablety či smartfóny. Internetovú televíziu od DIGI som otestovala aj ja a v tejto recenzii vám prezradím, či sa táto služba vyplatí.

Rýchle nastavenie a prihlásenie

Ako som už uviedla vyššie, internetová televízia od DIGI sa dá využívať na rôznych platformách. Oceníte to najmä na cestách, no aj večer v posteli, ak nemáte v spálni televízor. Osobne rada využívam túto službu práve na tablete, ktorý si so sebou zvyčajne beriem večer do postele a na veľkej prenosnej obrazovke si film či seriál užijem takmer naplno. Je však samozrejmosťou, že aby ste si užili službu plnohodnotne, je lepšie využiť na sledovanie televízor.

Pri prihlasovaní do smartfónu či tabletu vám stačí zadať vaše prihlasovacie meno a heslo do aplikácie. Keď som však nastavovala internetovú TV do televízora, využila som set-top box od DIGI s Android TV. Výhodou tohto set-top boxu je, že ho môžete využiť aj na iné služby ako len na sledovanie TV staníc, zapnúť si môžete napríklad streamovacie služby či zahrať si nejaké hry. Set-top box od DIGI som pripojila k televízoru pomerne rýchlo. Stačilo mi prepojiť ho pomocou HDMI kábla k televízoru, zapojiť jeden kábel do zásuvky a keďže som mala v blízkosti aj Wi-Fi router, prepojila som set-top box pomocou LAN kábla aj s ním. Na sledovanie internetovej TV od DIGI však môžete využiť aj pripojenie pomocou Wi-Fi siete, teda pripojiť sa k internetu bezdrôtovo.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

Pri prvom zapínaní set-top boxu šlo všetko ako po masle. V set-top boxe som len zadala, že mojím poskytovateľom služieb je DIGI Slovakia a pripojenie do môjho konta už prebehlo automaticky. Keď som takto jednoducho nastavila set-top box aj s internetovou TV v mojom televízore, len som si povzdychla, že kiežby boli všetky služby takéto vyšperkované.

Jednoduché rozhranie, ktoré zvládne ovládať ktokoľvek

Nezáleží na tom, či máte 10 rokov alebo 80, ak zvládnete prácu s ovládačom k televízoru, budete vedieť využívať internetovú televíziu od DIGI. Rozhranie je jednoduché a prehľadné, na úvodnej obrazovke aplikácie DIGI nájdete zoznam programov, pričom na predných pozíciách sa nachádzajú zväčša štandardné slovenské programy. Po stlačení tlačidla EPG na ovládači sa vám zobrazí kompletný aktuálny program staníc, ktorých je v ponuke viac než dosť. K dispozícii budete mať 159 programov. Medzi nimi nájdete bežné slovenské aj české stanice, ďalej ponuku zahraničných programov, širokú škálu maďarských staníc, no aj hudobné, detské, športové či stanice pre dospelých.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

Výber programu však nemusíte obmedzovať len na aktuálne vysielanie. K dispozícii totiž máte aj 7-dňový archív, v rámci ktorého si môžete programy pozrieť spätne. Ak by ste teda vymeškali epizódu vášho obľúbeného seriálu, môžete si ju pozrieť neskôr. Zároveň však archív využijete aj vo chvíli, keď aktuálne nevysielajú v televízii nič, čo by vás zaujalo a môžete si pozrieť niečo, čo sa vysielalo nedávno.

Mobilná aplikácia pre smartfóny a tablety

Aj keď sledovanie programov na televízore môže byť najväčším zážitkom, mnohí dnes preferujú menšie prenosné obrazovky. Aj preto DIGI vytvorilo prehľadnú aplikáciu pre smartfóny, resp. tablety, ktorá je jednoduchá na ovládanie. Na úvodnej stránke nájdete informácie o aktuálnom programe v televíznych programoch, pod tým zasa informácie o tom, čo bude nasledovať a posledná kategória sa nazýva „Práve v športe“. Fanúšikovia športových zápasov nájdu teda športové stanice okamžite, nemusia ich teda hľadať v pomerne dlhom zozname staníc.

Úvodná obrazovka aplikácie DIGI TVZdroj: TOUCHIT
Úvodná obrazovka aplikácie DIGI TV

Ovládanie aplikácie je intuitívne, v bočnom paneli nájdete záložku TV programu, v ktorom si môžete pozrieť čo aktuálne vysielajú všetky dostupné stanice. Rovnako však v tomto paneli nájdete aj videotéku pre rýchly prístup k vybraným reláciám. Aj v mobilnej aplikácii je však možné využívať všetky výhody internetovej televízie DIGI vrátane prepnutia zvukovej stopy na originálnu, resp. zapnutie tituliek.

Sledovanie s dabingom aj titulkami

Internetová televízia od DIGI Slovakia vás zaujme aj vtedy, keď máte radšej obsah v pôvodnom znení a nevyhovuje vám slovenský či český dabing. Množstvo programov totiž umožňuje prepnúť si filmy do angličtiny či dokonca do maďarčiny. V prípade, že radi sledujete obsah v angličtine s titulkami, tak aj túto možnosť internetová TV od DIGI ponúka. Pri sledovaní filmu na kanáli HBO som narazila na možnosť výberu jazyka zvuku medzi češtinou, angličtinou a maďarčinou, kombinovať sa to dalo s českými a anglickými titulkami.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

Nahrávanie programu na neskoršie sledovanie

V prípade, že nechcete zmeškať ďalšiu epizódu seriálu alebo dôležitý športový obsah, môžete si ho nahrať aj na neskôr. Práve po stlačení tlačidla EPG na ovládači si môžete zobraziť program, ktorý bude nasledovať. Ten si viete nahrať na neskôr a pozriete si ho tak po práci či vo chvíli, keď na daný program budete mať čas. Túto funkciu oceníte teda vo viacerých prípadoch, keď jednoducho nemáte čas či priestor si program pozrieť v reálnom čase.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

Spomenula som však už aj športový obsah, ktorým sa internetová televízia od DIGI môže právom pýšiť. Sledovať tak môžete všetky dôležité zápasy v Premier League či Lige Majstrov, no na svoje si prídu aj fanúšikovia iných športov. Športový obsah je však spoplatnený v rámci extra balíka, ktorý si môžete dodatočne dokúpiť.

Televíziu bežne nepozerám, túto službu však využijem

Čo sa týka sledovania televízora, tak rovnako ako väčšina mladých ľudí som prešla skôr na streamovacie služby. Sú však chvíle, keď neviem, čo by som si pustila, a tak si sadnem pred televízor a jednoducho pozerám, čo je na programe, zvyčajne len pre inšpiráciu. Rovnako však trávim čas pred televízorom s mojou starou mamou, ktorá dokáže sledovať program pokojne aj celý deň. Myslím, že bežné sledovanie televíznych staníc je ešte stále aktuálne, aj keď mladí už zväčša využívajú práve streamovacie služby.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

Pre mňa je internetová televízia od DIGI skvelým kompromisom medzi streamovacou službou a štandardnou televíziou. Za veľkú výhodu považujem to, že si programy môžem pozrieť aj v mobile či na tablete a nemusím sa pritom nachádzať doma v obývačke. Taktiež sa mi páči možnosť výberu zvukovej stopy, keďže väčšinu filmov pozerám radšej v pôvodnom jazyku, prípadne s titulkami. Vďaka 7-dňovému archívu si taktiež môžem lepšie vybrať, čo budem pozerať, ako keby som sa sústredila len na štandardný aktuálny program.

Cena internetovej TV DIGI sa môže porovnať so streamovacou službou

Sledovanie internetovej televízie DIGI vôbec nie je drahou záležitosťou a dobrou správou je, že si ju môžete vyskúšať počas prvých troch mesiacov za symbolické 1 euro. Ak by som však mala porovnať cenu tohto produktu, rada by som spomenula, že jej cena je porovnateľná so streamovacími službami, ktoré si dnes predpláca už každý. Pri balíku TV M so 74 programami je cena od 10,90 eura za mesiac, pričom väčší balík TV L so 104 programami stojí od 14,90 eura. V oboch prípadoch je možné využiť cenu 1 euro počas prvých troch mesiacov. Toto je ponuka, ktorú neponúkajú ani streamovacie služby, ktoré si od vás okamžite vypýtajú plnú sumu aj za prvý mesiac sledovania.

Internetová televízia od DIGI SlovakiaZdroj: TOUCHIT
Internetová televízia od DIGI Slovakia

V cene týchto balíkov dostanete širokú ponuku televíznych staníc, z ktorých je množstvo v HD kvalite. Rovnako však dostanete už spomenutý 7-dňový archív prehrávania, rýchle a jednoduché ovládanie a zabudnúť nesmiem ani na možnosť výberu zvukovej stopy či sledovania tých najväčších športových zápasov.

Verdikt

Internetová televízia od DIGI je služba, ktorá si isto získa pozornosť divákov na Slovensku. Za pomerne nízku cenu totiž ponúka množstvo staníc a skvelých vychytávok, ktoré bežná televízia neponúka. Oceňujem podporu platforiem smartfónu a tabletu, jediné čo mi pri používaní tejto služby chýbalo, bolo webové rozhranie pre počítač. Príjemným prekvapením bola aj rýchla inštalácia set-top boxu k televízoru, čo by zvládol úplne každý.

Na záver konštatujem, že internetová TV DIGI je podľa mňa skvelým medzigeneračným produktom, ktorý dokážu využiť nielen mladí, ale aj staršie generácie a každý si v nej nájde to svoje.

Zapožičal: DIGI Slovakia

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.