Toto špecifické a zároveň praktické zariadenie sme podrobili dlhodobému testu, aby sme vám vedeli poskytnúť relevantné informácie z praxe –  výhody, nedostatky, ale aj to, pre koho je určené.

GPS Tracker alebo po našom lokátor nie je celkom neznámy pojem. Tieto zariadenia sa stále viac dostávajú do povedomia kvôli ich možnostiam a výhodám. Žijeme v dobe, ktorá nie je za každých okolností ideálna a každý z nás má rád pocit bezpečia. A nejde iba o naše bezpečie, ale aj o bezpečie našich detí, prípadne dôležitých vecí, batožiny alebo dopravných prostriedkov. V tomto prípade ide o relatívnu bezpečnosť, nakoľko na diaľku v okamihu nič neovplyvníte, ale každopádne viete na rôzne podnety reagovať promptnejšie, ak viete, že sa niečo deje.

Samozrejme, okrem bezpečnosti ide aj o bežný dohľad a kontrolu, napr. detí, automobilu, motocyklu, batožiny a pod. Na všetky uvedené príklady a situácie vám výborne poslúži GPS lokátor. Je však dobré vedieť, že nie všetky zariadenia tohoto typu pracujú rovnako, a tiež vám neposkytnú rovnaké údaje v totožných situáciách.

Bežné zariadenia fungujú tak, že polohu zisťujú na základe údajov z integrovaného GPS modulu a zistené dáta a údaje posielajú pomocou mobilných dát. Tým pádom potrebujete mať v zariadení aktívnu SIM kartu s dátami. Nami testované zariadenie však funguje trošku inak. Poďme od začiatku – Invoxia GPS Tracker (výrobca Roadie) je prémiovo spracované zariadenie, ktoré je vyrobené z hliníku, kvalitného plastu a remienok je z kože. V prednej časti má integrovaný microUSB konektor na nabíjanie 300 mAh batérie. V strede lokátora je nenápadné tlačidlo s LED diódou a v zadnej časti je napevno osadený kožený remienok.

Najväčšou výhodou tohoto zariadenia, okrem technológií, je to, že vôbec nevyzerá ako GPS lokátor. Na prvý, ale aj tretí pohľad si väčšina ľudí myslí, že ide o pekný USB kľúč alebo mini powerbanku. Výhodou je to najmä vtedy, ak máte toto zariadenie v odcudzenej batožine alebo v automobile.

Technológie, s ktorými Invoxia GPS Tracker pracuje

Najväčším benefitom tohoto zariadenia je, že nepotrebuje žiadnu SIM kartu. Tento GPS lokátor pracuje so sieťou s nízkou spotrebou energie od spoločnosti SigFox/Lora. Tá je predplatená na tri roky – v cene zariadenia. Výhodou je použitie takmer kdekoľvek na svete, pokrytie je naozaj široké, samozrejme, vrátane Slovenska. Tieto siete umožňujú odosielanie dát o polohe do aplikácie v smartfóne kdekoľvek a kedykoľvek. Ak je zariadenie v blízkosti smartfónu, komunikuje s ním prostredníctvom Bluetooth konektivity.

O samotné zisťovanie polohy lokátora sa stará kombinácia GPS (iba v otvorenom priestore) a Wi-Fi (WiPS) lokalizácie, ktorá ponúka informácie o polohe v každom prostredí. GPS je v podzemných garážach a pod. nepoužiteľné, pričom WiPS dokáže zistiť lokalitu aj v takomto prostredí. Ide o bežnú a pomerne rozšírenú lokalizačnú techniku. Systém určovania polohy Wi-Fi (WPS) alebo WiPS / WFPS je geolokačný systém, ktorý využíva charakteristiky blízkych bodov Wi-Fi a iných bezdrôtových prístupových bodov, aby zistil, kde sa zariadenie nachádza. Používa sa tam, kde satelitná lokalizácia, ako napríklad GPS, je nedostatočná kvôli rôznym príčinám.

Aplikácia a možnosti GPS lokátora

Aplikácia – Invoxia GPS (zdarma pre AndroidiOS zariadenia) má jednoduché prostredie a veľmi dobre sa v nej orientuje. Lokátor priradíte k aplikácii tak, že ho pripojíte k nabíjačke, pričom začne automatický proces párovania pomocou Bluetooth. Ešte predtým si však vytvoríte konto za pomoci mailovej adresy. Následne môžete lokátor začať používať. Hneď na úvodnej obrazovke vidíte mapu s polohou zariadenia. Zobrazenie mapy môže mať viac vrstiev – klasická, satelitná a doprava. Následne si môžete prejsť rôzne funkcie a nastavenia. Kliknutím na ikonu používateľského mena uvidíte vaše trasy v aktuálny deň. Ak kliknete na ikonu kalendára, tak si môžete vybrať spätne akýkoľvek deň a pozrieť sa, na akých miestach sa lokátor vyskytoval. Hneď vedľa sú tri bodky, teda nastavenia a veľmi dôležité funkcie.

„Zariadenie disponuje jedným nenápadným tlačidlom, ktoré ak napr. dieťa potlačí, tak vám okamžite príde notifikácia o jeho polohe, pričom budete vedieť, že sa pravdepodobne niečo deje.“

Prvou položkou je vyhľadanie zariadenia na základe spustenia zvukovej signalizácie. Lokátor spustí jemnú melódiu, podľa ktorej ho môžete v blízkosti vyhľadať. Druhou položkou sú dôležité miesta, ktoré si môžete, ale aj nemusíte ukladať. Ak si ich uložíte, môžete ich pomenovať – domov, práca a pod., podľa čoho budete ihneď na mape vidieť, nakoľko je lokátor od danej adresy vzdialený. Tretou a veľmi praktickou položkou sú bezpečné zóny – tu si môžete nadefinovať vlastné „bezpečné zóny“, ktoré ak lokátor opustí, ihneď o tom budete informovaní. Okruh bezpečných zón je možné nastaviť od 100 do 1000 metrov. Upozorniť vás môže ak zariadenie do danej zóny vstúpi alebo z nej vystúpi, prípadnej aj oboje. K dispozícii je aj funkcia priamej navigácie k polohe zariadenia prostredníctvom aplikácií tretých strán (Google mapy, Waze a pod.)

Poslednou položkou sú samotné nastavenia, kde nájdete nasledujúce možnosti. Upozornenia na pohyb – ak bude zariadenie v pohybe, budete o tom informovaní notifikáciou. Taktiež dokáže vysielať informácie o polohe každých 5 alebo 10 minút, podľa nastavenia. Túto funkciu môžete aj vypnúť a sledovať polohu iba vtedy, keď potrebujte. Na výstup/vstup do bezpečných zón alebo upozornenia na pohyb to vplyv nemá, tieto upozornenia budete dostávať naďalej.

„Je dobré vedieť, že ak chcete meniť dôležité nastavenia, zariadenie musí byť v dosahu Bluetooth.“

Neustále odosielanie informácií o polohe má vplyv na výdrž batérie, ktorá je však aj v tomto prípade výborná. Ak budete prijímať polohu každých 5 minút (ako my), dostanete sa na výdrž 2 až 3 týždňov. Ak každých 10 minút, tak to budú približne 2 mesiace. V prípade, že budete polohu kontrolovať manuálne, ale alarm na pohyb a bezpečné zóny bude aktivovaný, tak to bude výdrž na úrovni 4 mesiacov. V čisto manuálnom režime a zisťovaní polohy je výdrž batérie až do 6 mesiacov, čo je excelentné. Poslednou položkou je história zaznamenaných lokalít alebo skôr bodov.

Hodnotenie TOUCHIT

Invoxia GPS Tracker je jednoduché a praktické zariadenie s výbornou aplikáciou, ktoré funguje bez väčších problémov. Vždy viete, kde sa nachádza, teda aj človek alebo vec, ktorá ho má v blízkosti, čo je podstatné. Ak hľadáte zaujímavý a technologicky pokročilý GPS lokátor, Invoxia GPS Tracker je správna voľba.

Technická špecifikácia – Invoxia GPS Tracker

  • Rozmery: 105 x 27 x 9,5 mm
  • Hmotnosť: 30 g
  • Batéria: lithium-ion 300 mAh
  • Pozičné systémy: WPS / WiPS (Wi-Fi Positioning System), GPS
  • Konektivita: Bluetooth 4.0 (BLE), WPLAN LoRa & SigFox (868mHz/915mHz)
  • Certifikácia: CE, FCC, UN38.3, Lora Alliance, Sigfox

Invoxia GPS Tracker si môžete objednať priamo u výrobcu (+ 10 Eur doprava) alebo na Amazone (cena dopravy sa mení, za určitých okolností to môže byť aj zdarma).

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: www.invoxia.com

Bežná cena: 99 Eur / Aktuálna zľava (Black Friday – platí do 26.11) -25% = 74,25 Eura 

U výrobcu platia aktuálne nasledovné zľavy:

  • -25% na jedno zariadenie = 74,25 Eura / 1 kus
  • -35% na balenie 4 kusov = 257,4 Eura / 4 kusy (64,35 Eura / 1 kus)
  • -60% na druhé zariadenie (pri kúpe 2 zariadení) = 138,6 Eura / 2 kusy (69,3 Eura / 1 kus)

Prečítajte si aj:

Majte svoje deti pod dohľadom – vždy a všade

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE