Nová verzia mobilného operačného systému iOS bude dostupná pre všetky zariadenia, ktoré sú kompatibilné s aktuálnou verziou iOS 11.

17. septembra 2018 si budete môcť stiahnuť operačný systém iOS 12. Nová verzia bude dostupná zadarmo pre všetky zariadenia, do ktorých ste si mohli nainštalovať aj aktuálnu verziu iOS 11. V praxi to znamená, že si najnovší mobilný operačný systém nainštalujete aj do 5 rokov starých zariadení, ktoré sa na trh dostali v roku 2013.

Apple uvoľňuje svoje veľké aktualizácie operačného systému okolo 19:00 nášho času. Dostupnosť aktualizácie na iOS 12 si môžete kontrolovať počas celého dňa, avšak predpokladáme, že reálne bude k dispozícii dňa 17. septembra až okolo večerných hodín.

iOS 12 bude rýchlejší a so svižnejšími reakciami. Apple sa snaží novú verziu optimalizovať tak, aby ponúkla lepší zážitok aj na starších zariadeniach, ktoré aktuálna verzia systému citeľne spomalila. Aplikácie by sa mali na nich spúšťať až o 40% rýchlejšie, o 50% rýchlejšie sa zobrazí klávesnica a o 70% rýchlejšie sa spustí fotoaparát.

iOS 12 si nainštalujete aj do zariadenia z roku 2013

Ako dlho visíte na Facebooku?

Ďalšou veľkou novinkou bude nový dôraz na používanie zariadenia tak, aby vás nerušilo, neobmedzovalo a nepohltilo. Nový režim Nerušiť počas spánku obmedzí zobrazovanie notifikácií a ráno vás privíta peknou sumárnou obrazovkou. iOS 12 tiež prinesie detailný prehľad o tom, ako používate vaše zariadenie. Budete vidieť, ako často ho odomykáte, ako dlho používate jednotlivé aplikácie a koľko vám aplikácie posielajú notifikácií.

Veľmi jednoducho si tak zistíte, ako dlho visíte na Facebooku a k dispozícii bude tiež nová aplikácia, pomocou ktorej si nastavíte časové obmedzenie na používanie jednotlivých aplikácií – ak to budete potrebovať. Tieto novinky budú dostupné aj v režime rodičovskej kontroly, ktorý v iOS 12 ponúkne oveľa bohatšie možnosti nastavenia.

Apropo notifikácie – iOS 12 bude konečne podporovať skupinové notifikácie. Znamená to, že na obrazovke sa vám nezobrazí 10 upozornení z aplikácie Messenger, ale iba jedno upozornenie, ktoré v sebe obsahuje všetky ďalšie notifikácie. Vďaka skupinovým notifikáciám bude obrazovka s upozorneniami prehľadnejšia. Takisto budete môcť odstrániť viacero notifikácií jedným ťahom a stíšiť menej dôležité upozornenia.

iOS 12 a prehľad používania aplikácií a telefónu

Aby ste nemuseli opakovať stále tie isté úkony

Praktickou novinkou môže byť nová aplikácia Skratky. Tá umožní jednoduchým spôsobom automatizovať niektoré akcie, ktoré každodenne manuálne vykonávate. Aplikácia ponúkne niekoľko predpripravených scenárov, ďalšie si budete môcť vytvoriť sami. Nastavíte si tak napr., aby sa počas cesty domov z práce automaticky spustila vaša obľúbená aplikácia na počúvanie hudby, aktivovalo sa kúrenie doma atď. Možností je veľa, tvorba skratiek by však mala byť intuitívna a jednoduchá.

Skratku budete aktivovať hlasovým povelom prostredníctvom Siri. Virtuálna asistentka sa tiež dočkala pár vylepšení a bude podporovať viacero úkonov v aplikáciách tretích strán. Aj tie budú fungovať na princípe skratiek, vytvoria ich však samotní vývojári.

Siri chce uľahčiť používanie bežných akcií pomocou kontextových skratiek. Svoje vlastné skratky takmer pre hocičo si budete môcť tiež vytvoriť

Vylepšené systémové aplikácie, skupinová rozšírená realita aj nové Memoji

Apple vylepšil aj systémové aplikácie – Fotky dostanú novú sekciu For You s rôznymi odporúčaniami, vyhľadávanie ponúkne inteligentné návrhy a aplikácia tiež navrhne, aby ste zdieľali fotky s iným používateľom, ktorý vám práve poslal fotky zo spoločnej akcie. Diktafón bude najnovšie dostupný aj pre iPad a nahrávky sa budú synchronizovať cez iCloud. Vylepšili sa aj aplikácie Správy a Akcie a praktickou novinkou budú skupinové hovory cez FaceTime pre až 32 používateľov súbežne.

iOS 12 tiež prinesie vylepšené Animoji, ktoré rozpoznajú vyplazenie jazyka a Memoji, teda Animoji, ktoré majú byť vašim virtuálnym avatarom. Na rozdiel od Samsungu vám však iOS 12 nevytvorí avatara podľa vašej fotky, ale zhotovíte si ho sami z dostupných tvárí, účesov atď.

Lepší zážitok tiež ponúkne rozšírená realita, najdôležitejšou novinkou je podpora súbežného používania tej istej rozšírenej reality v až 4 zariadeniach. Je to ideálne napr. na hranie hier v režime viacerých hráčov. Viacero aplikácií prisľúbilo Lego a nová systémová aplikácia pre rozšírenú realitu tiež umožní merať reálne objekty iba pomocou iPhonu či iPadu.

Tim Cook a jeho Memoji počas nového skupinového videohovoru cez FaceTime

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavuje novinky na konferencii WWDC 2018

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit