Od vývojárskej konferencie – WWDC 2019, na ktorej boli predstavené nové operačné systémy ubehli už viac ako dva týždne a my sa nevieme dočkať, kedy začneme všetky inovované systémy testovať. Ešte pred samotným testom vám však budeme postupne prinášať zvesti o novinkách, ktoré neboli oficiálne zverejnené.  

Na úvod pár slov ku konferencii – WWDC 2019, ktorá mala konečne ten správny „drive“ (aj keď to tak spočiatku nevyzeralo) a Apple to rozbalil vo veľkom štýle, pričom ukázal, že stále vie ponúknuť zaujímavé riešenia, ktoré sú funkčné a používateľom dávajú zmysel.

Operačnému systému iOS 13 bola venovaná značná časť, ale i tak sa nedostalo na všetky novinky a funkcie, ktoré tento inovovaný systém ponúkne. Skryté funkcie sú postupne odhaľované prvými beta testermi, ktorí majú registrovaný vývojársky účet. Verejná beta ešte nie je k dispozícii, ale očakáva sa v najbližších týždňoch. Poďme sa teda pozrieť na to, čo všetko ešte iOS 13 používateľom ponúkne. Nezabúdajte, novinky stále pribúdajú, takže sa je skutočne načo tešiť. Podstatu nového iOS 13 nájdete – TU.

Zmena Wi-Fi siete a Bluetooth zariadení priamo z ovládacieho centra

Konečne, na túto možnosť čakáme už veľmi dlho! Aktuálne si môžete v ovládacom centre pozrieť iba to, ku akému zdroju je váš iPhone/iPad pripojený, ale zmenu nie je možné vykonať. Ak sa chcete prepnúť na inú Wi-Fi sieť alebo spárovať telefón s iným Bluetooth zariadením, tak musíte prejsť do nastavení. V iOS 13 už nie! Tieto zmeny bude možné vykonávať priamo z ovládacieho centra, čo je praktické a efektívne – stačí dlhšie podržať prst na danej položke. Keď tam pribudne aj možnosť vypnúť/zapnúť lokalizačné služby, tak to bude dokonalé.

Prílohy v kalendári

Praktické novinky neobišli ani natívny kalendár, ktorý už teraz ponúka množstvo zaujímavých funkcií. Tie budú doplnené o možnosť vkladania príloh priamo k udalostiam. Túto možnosť ponúkne kalendár automaticky pri vytváraní alebo editovaný udalosti. Výsledkom toho má byť, že ak idete na stretnutie, tak môžete mať všetky poznámky a dokumenty na jednom mieste. Možností využitia je množstvo. Stačí, ak danú udalosť otvoríte a budete mať k dispozícii všetky potrebné dokumenty. Samozrejme, iba ak si ich tam vložíte, takže príprava je stále dôležitá.

 Automatické zatváranie okien (kariet) v Safari 

„Trilión“ otvorených okien s rôznymi stránkami, niektoré aj mesiace staré, ku ktorým sa „určite“ vrátime. Poznáte to aj vy, však? Tento proces je navonok neškodný, ale z časti spomaľuje samotný prehliadač a zbytočne zaťažuje zariadenie. Ak otvárate novú stránku, môže to trvať trošku dlhšie a pod. S týmto sa dá v iOS 13 jednoducho skoncovať. Safari ponúkne novú funkciu, ktorá bude všetky okná (karty) automaticky zatvárať po jednom dni, týždni alebo mesiaci. Samozrejmosťou zostáva možnosť manuálnej správy, do ktorej systém nebude zasahovať. Užitočná novinka.

Nové screenshoty v rámci Safari

Pri Safari ešte zostaneme. Snímky obrazovky dostali v tomto prehliadači nový rozmer. Doposiaľ ste mohli spraviť snímok obrazovky iba v konkrétnej časti stránky, pričom zostatok nebol pokrytý. Po novom sa vytvorí snímka obrazovky, ktorá zachytí kompletný rozsah otvoreného okna/stránky, pričom si budete môcť určiť, ktorú časť chcete alebo nechcete. Aktuálne je možné z celého okna/stránky vytvoriť iba PDF dokument, čo nie každému vyhovuje.

Nová animácia zmeny hlasitosti

Túto novinku sme videli už na prezentácii, ale predsa ju sem zaradíme J. Redizajnom prešla aj ikona, ktorá sa zobrazuje počas zmeny hlasitosti zariadenia. Doteraz to bola veľká ikona v strede displeja, ktorá niekomu prekážala, ale mnohí používatelia sa nad tým nikdy nepozastavili, napr. ani my. Nevadí, táto ikona zmizne a po novom sa bude počas zmeny hlasitosti objavovať v hornej časti displeja malá ikona, na ktorej uvidíte aplikovanú zmenu. Bude mať podobný tvar ako tá v ovládacom centre, akurát bude zobrazená horizontálne.

Tiché „vyzváňanie“ neznámych kontaktov

Volajú vám často neznáme čísla? Je to možné, dnes je to samý otravný prieskum a ponuky, ktoré často berú iba čas a nervy. V iOS 13 si budete môcť aktivovať režim, ktorý hovory od neznámych kontaktov automaticky stíši. Samozrejme, všetky uložené kontakty budú klasicky oznámené. O stíšených hovoroch vás bude systém informovať tichou notifikáciou a ak budete chcieť, môžete na dané čísla volať späť. Ak to bol prieskum, ozve sa vám automatická linka a vy tak môžete dať dané číslo s kľudným svedomím na blacklist.

Prvá časť je za nami a vy sa už teraz môžete tešiť na ďalšie novinky, ktoré nový iOS 13 prinesie.

Zdroj: macrumors.com

Prečítajte si aj: 

WWDC 2019: Apple predstavil iPadOS a nový macOS Catalina

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE