Okrem iOS 13, watchOS 6 a tvOSsme sa dočkali aj nového macOS (10.15) s poetickým označením – Catalina. Prekvapením však bol moment, keď z úst Tima Cooka vypadlo slovo iPadOS. Čo to je? Poďme sa teda pozrieť, čo všetko používateľom prinášajú tieto systémy.

macOS Catalina  

Základom nového masOS je predovšetkým optimalizácia, prívetivejšie používateľské prostredie a rýchlosť. Ako bolo avizované, iTunes sa trošku roztrieštil a prichádzajú na scénu tri nové aplikácie – Apple Music, Apple Podcasts a Apple TV. Všetky ponúkajú rovnaké funkcie ako na iných Apple zariadeniach (iOS 13/tvOS) a z pohľadu ekosystému to pôsobí konzistentnejšie. Podcasty ponúknu rôzne nové zoskupenia, rebríčky podľa obľúbenosti a k dispozícii bude aj (hlasové) pokročilé vyhľadávanie. Aplikácia Apple TV je rovnaká ako na iných zariadeniach, pričom bude podporovať aj HDR 10 a Dolby Vision/Dolby Atmos obsah. Aplikácia Hudba je zlúčeninou iTunes a Apple Music so zachovaním podstatných prvkov, no hlavne s modernejším vzhľadom.

Prišli aj očakávané novinky v podobe aplikácií – čas pred obrazovkou a Find My. Prvú menovanú dobre poznáme z aktuálneho iOS a druhá menovaná novinka spája aplikácie nájsť priateľov a nájsť zariadenia do jedného vylepšeného celku. V aplikácii Find My budete vidieť všetky vaše zariadenia a zároveň aj priateľov, ktorí s vami zdieľajú svoju polohu. Nový vzhľad a funkcie dostali aj aplikácie Fotky, Safari, Pripomienky a Poznámky. Sú podobné tým z iOS (nový iOS 13 – TU) a orientované na jednoduchosť. Dočkali sme sa aj skutočných noviniek. Zrkadlenie macOS plochy na iPad je realitou! O túto možnosť sa postará funkciaSidecar, ktorá prenesie obraz z macu na iPad, pričom bude možné v macOS prostredí používať Apple Pencil alebo sa v ňom jednoducho pohybovať pomocou dotyku. Na toto sa veľmi tešíme!

Apple myslí aj na hendikepovaných ľudí a do macOS Catalina integroval hlasové ovládanie naprieč celým systémom, ktoré vyzerá, že naozaj funguje. Stojí za tým Siri a úprava prostredia. Na prezentácii to vyzeralo veľmi dobre a pomocou hlasu sa dali ovládať úplne všetky, aj tie náročnejšie procesy. Na dobrej ceste je aj používanie iPad aplikácii v macOS prostredí. Za touto funkciou je projekt – Catalyst. Po oficiálnom spustení tak budeme môcť v macOS prostredí používať rôzne apky, ako napr. Twitter, Asphalt 9 Legends a mnohé iné, ktoré budú časom pribúdať.

Nový macOS Catalina je dostupný oddnes– Developer Beta. Budúci mesiac bude dostupný ako Public Beta a na jeseň tohoto roku bude oficiálne dostupný na stiahnutie pre všetkých používateľov.

iPadOS

Apple dnes predstavil aj novú nadstavbu na iOS, ktorá je určená výhradne pre iPady a volá sa – iPadOS (aspoň tak to vnímame, ako úplne iný/nový systém sa to označiť nedá). Nepísaným pravidlom zostáva, že množstvo funkcií je totožných s klasickým iOS.Apple chce iPad posunúť zas o krôčik ďalej a spraviť z neho plnohodnotný, no hlavne sebestačný pracovný nástroj. Toto vnímame už dlhodobo, čo je vo výsledku dobre. iPad totiž má na to, aby bol plnohodnotným pracovným nástrojom – najmä Pro verzie. S novým iPadOS, resp. jeho funkciami bude práca s týmito zariadeniami ešte efektívnejšia a rýchlejšia.

Prvou prezentovanou novinkou bola inovovaná plocha s widgetmi, ktoré sa dajú lepšie prispôsobiť a praktickejšie je aj ich zobrazenie v rámci plochy. Najväčšia časť prezentácie sa sústredila na úplne nové gestá a možnosti zobrazovania viacerých plôch/aplikácií súčasne. Okrem toho pribudli aj rôzne skratky, nové možnosti jednoduchého kopírovania textu a presúvania obsahu, čo prácu s iPadom ešte viac zefektívni.

Slušnou inováciou prešla aj aplikácia Files (Súbory), ktorá sa stále viac podobá na Finder, pričom ponúka nové možnosti správy a organizácie súborov. Zaujala nás nová funkcia, resp. položka, ktorá integruje zdieľané súbory s pokročilou správou a priamy import médií z fotoaparátu do súborov (to už poznáme, ale patrí to k iPadOS). Aplikácia Files bude ihneď zobrazovať aj súbory z pripojeného USB kľúča alebo pamäťovej karty. Úplnou novinkou je Files Server, na ktorý sa tešíme a už onedlho ho vyskúšame.

iPadOS bude mať inak prispôsobené aj rôzne natívne aplikácie, ako napr. Safari, Poznámky, Pripomienky a pod., ktoré budú ponúkať viac pokročilých funkcií, klávesových skratiek, nové fonty a pod. Výrazných inovácií sa dočkalo najmä Safari, ktoré dostalo vlastného správcu stiahnutých súborov z webu, ktoré bude možné uložiť priamo v zariadení. Taktiež dokáže zobraziť plnohodnotné desktopové verzie webov. Vďake tejto zmene dokáže zobraziť viac webových programov, ako napr. Google Docs alebo editor stránok Squarespace. Rovnako ako v iOS 13, aj tu bude k dispozícii nová klávesnica s možnosťou písania „svajpovaním“. Rozdiel je však v tom, že tu ju bude možné aj zmenšiť a presúvať v rámci plochy podľa potreby. Nový operačný systém má vplyv aj na jablčnú ceruzku (Apple Pencil), ktorá bude mať podstatne nižšiu latenciu na úrovni 9 ms. Doposiaľ to bolo 20 ms. Ostatné funkcie a inovované aplikácie sú rovnaké ako v prípade nového iOS 13.

Nový iPadOS, ako aj všetky ostatné inovované systémy je dostupný od dnešného dňa – Developer Beta. Budúci mesiac bude dostupný ako Public Beta a na jeseň tohoto roku bude oficiálne dostupný na stiahnutie pre všetkých používateľov (automatická aktualizácia).

Ďalšie novinky z WWDC 2019 nájdete tu:

WWDC 2019: Aké novinky prináša nový iOS 13, watchOS 6 a tvOS?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE