Funkcie multi-dotykového displeja boli prvýkrát predstavené s príchodom iPhonu 6s a 6s Plus.

3D Touch priniesol na displeje iPhonov nové možnosti ovládania. Panel, ktorý je citlivý na tlak sa až na dve výnimky objavuje do dnešných dní, vrátane modelového radu XS. S príchodom iOS 13 by mala spoločnosť Apple túto funkciu „odstaviť “ všetkým zariadeniam a štandardizovať pre ne využívanie rovnakých gest.

Dobrou správou je, že funkcie, ktoré poskytuje 3D Touch, ako sú Peek a Pop alebo Rýchle akcie domovskej obrazovky, bude možné vyvolať dlhým stlačením. Zlou správou je, že majitelia telefónov s 3D Touch, t. j. všetkých telefónov od iPhone 6s okrem SE a XR, strácajú funkčnosť, ktorá bola dostupná v predchádzajúcich verziách OS.

V prípade prechodu na technológiu Haptic Touch pri iPhonoch 2019 nebude jej využívanie používateľov pravdepodobne nijako obmedzovať. Funkcia sa predstavila s príchodom iPhonu XR, ktorý nepoužíva displej citlivý na tlak. Z našej skúsenosti (nemusí to platiť pri iPhonoch 2019) môžeme potvrdiť, že vibračná odozva Haptic Touch (iPhone XR) je o niečo slabšia ako na displejoch s 3D Touch na iPhone XS alebo XS Max.

Displeje s jednoduchšou konštrukciou majú pre Apple veľký význam, pretože s príchodom iPhonu X, začala spoločnosť využívať zložitejšie montážne procesy, ktoré narábajú s ohýbaním, čo v konečnom dôsledku vedie k dosiahnutiu tenších rámčekov okolo zobrazovacej plochy, čo nie je samozrejme na škodu. Aby bolo možné pokračovať v modernizovaní dizajnu, je potrebné panely ešte viac zjednodušiť.

Začiatkom roka sme sa dozvedeli o plánoch spoločnosti iba základné a nepodložené informácie a dnes máme zrušenie 3D Touch s príchodom novej verzie iOS 13 aj potvrdené, pretože ovládanie pomocou 3D Touch v iOS 13 neexistuje. 

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Apple: Blíži sa definitívny koniec 3D Touch

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.