Už onedlho sa dočkáme finálnej verzie systému iOS 14.5, ktorý prinesie množstvo inovácií, vylepšení, ale aj úplných noviniek.  

Aktuálna beta verzia prináša relatívne veľký objem vylepšení a noviniek, no my z nich vyberieme iba tie, ktoré prinášajú zaujímavé benefity a stoja zato. Hneď v úvode by sme radi poukázali na to, že jednou z najväčších noviniek v rámci celej aktualizácie iOS 14.5 je odomykanie iPhonu pomocou Apple Watch (v prípade, že máte nasadené rúško). O tejto funkcii sme už písali a stále ju veľmi radi využívame. V dnešnej dobe je to veľmi praktické – viac podrobných informácií nájdete v našom staršom článku – TU.

iPhone _ Apple Watch

iPhone _ Apple Watch

iOS 14.5 prináša zaujímavé novinky aj v aplikácii Apple Mapy, v rámci ktorých bude možné nahlasovať nehody, hliadky a iné anomálie na cestách, pričom sa budú tieto hlásenia zobrazovať aj ostatným používateľom aplikácie. Asi vám to niečo pripomína, však? Jasné, je to rovnaký princíp ako využíva WAZE. V aplikácii Apple Mapy bude prítomné tlačidlo, pomocou ktorého veľmi rýchlo nahlásite nejaký problém na trase a pod. Rovnako to bude aj v prípade Apple CarPlay.

A má táto najnovšia funkcia nejaký háčik? Áno, má, táto funkcia bude zatiaľ dostupná iba v USA, no veríme, že sa časom dostane aj k nám.

Apple Mapy opäť napredujú, čo sa nám páči, no sme zvedaví, koľkých používateľov to reálne priláka. WAZE má totiž podstatne väčšiu používateľskú základňu a slušnú funkčnosť, čiže extra veľa dôvodov na zmenu nie je. Apple Mapy ponúkajú viacero zaujímavých možností, no ťažko povedať, či budú raz tak obľúbené ako Google Mapy alebo WAZE. Každopádne, odporúčame vám aspoň na určitý čas vyskúšať aj túto navigačnú aplikáciu, má svoje výhody.

iOS 14.5 Beta 2

iOS 14.5 Beta 2

Ďalšou veľmi dôležitou funkciou je aj transparentnosť sledovania/získavania údajov. V jednoduchosti ide o to, aby sa zabránilo rôznym aplikáciám tretích strán sledovať údaje z iných aplikácií a webov, ktoré využívate a navštevujete. Veľa aplikácií takto zbiera cenné informácie, ktoré sú využívané na reklamné účely/cielená reklama a pod. Apple v tom chce spraviť poriadok a aplikácie, ktoré toto bez vášho vedomia robia sa vás ešte predtým, než tak spravia, musia opýtať, či s tým súhlasíte alebo nie. Dôležité je vedieť, že aj keby nesúhlasíte, tak nemôžete byť nijako obmedzovaní a daná aplikácia vám musí poskytnúť aj napriek tomu normálnu funkčnosť.

Keď bude táto inovácia oficiálne spustená, tak to môže v praxi vyzerať napr. tak, že po otvorení aplikácie Facebook sa zobrazí vyskakovacie okno s oznámením, že Facebook chce sledovať vašu činnosť v iných aplikáciách a na webových stránkach. K dispozícii budú dve možnosti, z ktorých si môžete vybrať: „Požiadať aplikáciu, aby nesledovala“ alebo „Povoliť“. Ak by ste nevedeli, tak Facebook sa kvôli tejto novinke na Apple veľmi zlostí a zo všetkých síl voči tomu bojuje.

Facebook, iOS

Facebook vs. iOS

Dôležité fakty: Vývojári aplikácií nemôžu vyžadovať, aby ste povolili sledovanie. Ak vyberiete možnosť „Požiadať aplikáciu, aby nesledovala“, vývojár nebude mať prístup k systémovému reklamnému identifikátoru (IDFA), ktorý sa často používa na takéto sledovanie. Ak iOS zistí, že vývojár sleduje používateľov aj napriek ich nesúhlasu, tak bude vyžadovať, aby boli dané aplikácie okamžite aktualizované a rešpektovali výber používateľa, inak môže byť daná aplikácia vyradená z AppStore.

„Naším cieľom je vytvoriť technológiu, ktorá zaistí bezpečnosť a ochranu informácií ľudí. Veríme, že súkromie je základné ľudské právo a naše tímy každý deň pracujú na tom, aby to zakomponovali do všetkého, čo robíme. Craig Federighi.“

iOS 14.5 Beta 2

iOS 14.5 Beta 2

Taktiež je dobré si pripomenúť, že počnúc touto aktualizáciou (s príchodom oficiálnej verzie) si budete môcť prostredníctvom Siri zvoliť váš predvolený, resp. preferovaný hudobný prehrávač, napr. Spotify, YouTube Music a pod.

iOS 14.5 umožní zariadeniam iPhone 12 mini, 12, 12 Pro a 12 Pro Max využívať služby dvoch poskytovateľov 5G siete plnými rýchlosťami, bez akýchkoľvek obmedzení. Doposiaľ bolo možné využívať 5G sieť iba v rámci jedného čísla, to druhé mohlo operovať max. v LTE sieti.

iOS 14.5 Beta 2

iOS 14.5 Beta 2

Nadšených hráčov poteší, že nový iOS + iPadOS bude komunikovať s najnovšími hernými ovládačmi PlayStation 5 DualSense a Xbox Series X Controller. Rovnako by to malo byť aj v prípade Apple TV, po aktualizácii na tvOS 14.5.

Aj Siri bude osožnejšia, nakoľko bude reagovať na príkaz „Hey ‌Siri‌, call emergency“, vďaka ktorému sa dokážete veľmi rýchlo spojiť so záchrannými zložkami. Toto môže byť v rôznych životných situáciách veľmi osožné pre všetkých používateľov– aj tých, ktorý bežne so Siri nekomunikujú. Sú zmienky, že to fungovalo už aj predtým, no teraz je to oficiálne.

Nové funkcie neobišli ani natívne Apple pripomienky. Aktuálna verzia umožní zoraďovať/usporiadať pripomienky podľa názvu, termínu a ďalších kritérií. Poteší aj dlho očakávaná funkcia – možnosť vytlačenia zoznamu pripomienok.

iOS 14.5 Beta 2

iOS 14.5 Beta 2

Určite očakávate aj nové emoji, však? Apple na vás myslí a nová aktualizácia prináša viac ako 200 nových (blbostí) emoji s rôznymi zmenami pleti, striekačku s vakcínou atď.

Prečítajte si aj:

Ako sa vyznať v stavových ikonách systému iOS? Poznáte všetky?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE