Žeby sme sa konečne dočkali?

Počas víkendu portál 9to5Mac oznámil, že spoločnosť Apple vyvíja „skutočné widgety pre domovskú obrazovku”. Tie sú určené pre zariadenia iPhone a iPad a mohli by sme ich vidieť už v pripravovanom systéme iOS 14. Nový koncept sa aj vďaka spoločnosti Parker Ortolani predstavuje v štýlových obrázkoch.

Koncept spoločnosti Parker zobrazuje „SpringKit“ pre vývojárov, ktorý je potrebné použiť pri vytváraní miniaplikácií. V tomto scenári majú vývojári na výber z troch druhov zobrazení.

iOS 14 widget

Zdroj: 9to5mac

Napríklad vstavaná aplikácia Počasie môže poskytovať živú ikonu. Tá je o niečo väčšia ako normálna ikona aplikácie, ktorá zobrazuje vonkajšiu teplotu a poveternostné podmienky. Aplikácia Aktivita by tiež mohla ponúkať miniaplikáciu v plnej veľkosti zobrazujúcu aktivity za daný deň.

Okrem toho by myšlienka SpringKit v podaní spoločnosti Parker pomohla aj vývojárom tretích strán využiť aj widgety domovskej obrazovky. Napríklad aplikácia ako Overcast by na domovskú obrazovku mohla pridať miniaplikáciu ponuky prehrávania, ktorá uľahčí hľadanie a prehrávanie najnovších podcastov vo vašej knižnici.

iOS 14 widget

Zdroj: 9to5mac

Tieto widgety v systéme iOS 14 by sa od súčasných pripnutých miniaplikácií v iPadOS 13 výrazne líšili. Widgety iOS 14 sa môžu voľne pohybovať po ploche, podobne ako ikony aplikácií. 

Musíme upozorniť, že funkcia je pre systém iOS 14 stále vo vývoji, no aj napriek tomu ju môže spoločnosť Apple vyradiť. Nechajme sa prekvapiť, či spoločnosť Apple nakoniec pristúpi k miniaplikáciám, ktoré môžu byť umiestnené na domácej obrazovke.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Hlasová asistentka pre iPhone v slovenskom a českom jazyku bude dostupná už tento rok (Video)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.