Ak ste zabudli heslo na odomknutie svojho iPhonu/iPadu, čo sa stáva pomerne často, tak už nebude potrebné na jeho resetovanie ďalšie zariadenie.

Toto bol pre určitú časť používateľov dosť veľký problém, no s nástupom iOS 15.2 sa tento proces podstatne zjednodušil, pričom nepotrebujete žiadne externé zariadenie. iOS a iPadOS 15.2 umožňuje priamo vymazať zariadenie, ktoré bolo zablokované v dôsledku viacerých neúspešných pokusov o zadanie hesla. Určite viete, že keď napr. svoj iPhone vypnete, tak po opätovnom zapnutí hrá prím heslo a nie biometrické zabezpečenie. Ak toto heslo zabudnete a budete sa ho opakovane pokúšať zadávať, bude sa predlžovať nie len čas každej možnosti, ale neskôr dôjde aj k zablokovaniu zariadenia, z ktorého je iba jedna cesta – reset. Pred uvedením tejto novej funkcie to bolo možné vykonať výhradne za pomoci počítača s macOS alebo Windows, pričom bolo potrebné prepnúť mobilné zariadenie do DFU režimu, čo robilo mnohým používateľom problém.

iOS 15.2
Apple / iOS 15.2

S nástupom verzie 15.2 prišla aj úplne nová možnosť resetovania – priamo na zariadení. Ak telefón zablokujete, tak vám bude ponúknutá možnosť „vymazať zariadenie“, pričom však musíte potvrdiť svoju identitu zadaním Apple ID hesla a následne sa zariadenie vymaže a resetuje, vrátane všetkých údajov a nastavení, takže treba dbať na zálohu. Tento fakt stále množstvo používateľov ignoruje, pričom sú často v ilúzii, že sa s ich zariadením nemôže nič stať, čo je celkom odvážne.

Má to háčik? Má, ale iba taký malý, no celkom dôležitý. Aby ste tento krok mohli vykonať priamo na iPhone alebo iPade je potrebné, aby bolo zariadenie pripojené na internet, či už Wi-Fi alebo mobilné dáta. Ak náhodou nie je, tak sa nič nedeje, akurát treba použiť na resetovanie staršiu metódu – viď. vyššie. Túto novinku vítame, nakoľko je praktická a zvládne ju v prípade potreby aplikovať každý používateľ. Určite odľahlo aj mnohým rodinným príslušníkom, ktorí sú v pozícii technika na telefóne :).

Zdroj: MacRumors.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE