Apple sprístupnil najnovšiu verziu systému iOS.

iOS 16 je k dispozícii na stiahnutie od 12. septembra 2022, od cca 19:00 slovenského času. K dispozícii je pre iPhone 8 a novšie modely, resp. pre iPhone SE 2. generácie a novšie. iOS 16 prináša množstvo nových funkcií a zlepšení. Zoznam toho najdôležitejšieho nájdete priamo na webe Applu, pričom v tomto článku sa podelím o 10+ noviniek, ktoré zaujali mňa.

Okrem článku som pripravil aj video, ktoré si môžete pozrieť na našom YouTube, a v ktorom uvidíte všetkých 10+ noviniek v praxi.

Odomykanie iPhonu pomocou Face ID v režime na šírku

Pre niekoho nepodstatná novinka, avšak pokiaľ často používate iPhone na gimbale alebo sledujete videá na telefóne, potom oceníte, že s príchodom iOS 16 už nemusíte iPhone pretočiť do režimu na výšku alebo vykrúcať hlavu – tvárou ho odomknete aj v režime na šírku.

Bohužiaľ, táto funkcia funguje iba v prípade iPhonu 13, resp. novšej generácie.

Indikátor percent batérie je späť

Indikátor percent batérie je späť – minimálne pre niektoré iPhony s výrezom. Osobne som nebol veľkým fanúšikom nového dizajnu, avšak zvykol som si. Nový indikátor percent batérie nájdete v Nastaveniach > Batéria. Dostupný by mal byť pre tieto modely:

  • iPhone 13, 13 Pro, 13 Pro Max
  • iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max
  • iPhone 11 Pro, 11 Pro Max
  • iPhone XS, XS Max
  • iPhone X
iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 vrátil indikátor percent batérie pre niektoré iPhony s výrezom

Haptická spätná väzba klávesnice

Opäť jedna z drobností, ktorú si možnože nevšimnete, avšak osobne som rád, že ju iOS 16 ponúka. Okrem zvukovej spätnej väzby si môžete aktivovať aj haptickú spätnú väzbu klávesnice. Znamená to, že klávesnica bude mierne vibrovať, keď budete na nej písať. Vibrácie sú vhodne navrhnuté – nie sú príliš silné, takže nerušia. Sú však dostatočné na to, aby ste ich cítili.

Haptickú spätnú väzbu si môžete aktivovať v Nastaveniach > Zvuky a haptika > Odozva klávesnice.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 prináša haptickú spätnú väzbu klávesnice

Aplikácia Kondícia funguje aj bez hodiniek Apple Watch

Aplikácia Kondícia už funguje aj bez hodiniek Apple Watch. Môžete ju napríklad využiť s inteligentnými hodinkami tretích strán, ako sú tie od Garminu. Cieľom aplikácie Kondícia je motivovať vás k pohybu – každý deň môžete uzatvárať kruh pohybu a zároveň získavať medaily za vaše úspechy.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 umožňuje používať aplikáciu Kondícia aj bez Apple Watch

AirPody dostali samostatnú ponuku v nastaveniach

Ďalšia z drobností, ktorú ocenia niektorí používatelia. Pokiaľ používate slúchadlá AirPods, tak s príchodom iOS 16 môžete využiť novú AirPods obrazovku, ktorú nájdete priamo na domovskej obrazovke v Nastaveniach. Doteraz bola táto obrazovka skrytá v sekcii Bluetooth.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 priniesol novú obrazovku nastavení pre slúchadlá AirPods

Lepšie zabezpečenie skrytých a zmazaných fotiek

iOS 16 lepšie zabezpečí vaše fotky, ktoré ste skryli alebo zmazali. Doteraz to fungovalo tak, že sa k týmto fotkám mohol dostať ktokoľvek, kto mal v ruke váš odomknutý iPhone. V prípade iOS 16 je však potrebná opätovná verifikácia cez Face ID, aby sa zobrazili zmazané a skryté fotografie v aplikácii Fotky.

Kopírovanie objektov priamo z fotiek

iOS 16 dokáže automaticky rozpoznať objekt na fotke, ktorý je v popredí a skopírovať ho do schránky. Vďaka tomu môžete jednoducho vytvárať koláže, napríklad v aplikácii Pixelmator – skopírujete objekt z fotky (napríklad tvár alebo časť postavy) a doplníte ho pozadím z inej fotky. Kedysi sme takéto „photoshopovanie“ robili na počítači, teraz ho v priebehu pár sekúnd spravíte na vašom iPhone.

Treba však upozorniť na to, že táto funkcia vyžaduje procesor Apple A12 Bionic alebo novší. Znamená to, že je dostupná pre iPhone XR/XS a novší, resp. iPhone SE 2. generácie a novší.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 dokáže rozpoznať a skopírovať objekt z fotografie. Jednoducho tak môžete odstrániť pozadie na fotke

Kopírovanie textu priamo z videa

Apple vylepšil aj funkciu Live Text. Tá s príchodom iOS 15 umožnila kopírovať text priamo z fotografie a s príchodom iOS 16 si ho môžete skopírovať aj z videa. Stačí video pozastaviť, označiť text a skopírovať ho. Aj táto funkcia vyžaduje k svojmu fungovaniu procesor Apple A12 Bionic alebo novší (iPhone XR/XS, resp. iPhone SE 2. generácie a novšie).

Aby Live Text fungoval, je potrebné si nastaviť v iPhone aj jazyk English (US). Pokojne môžete mať dva jazyky aktivované – slovenčinu aj angličtinu, pričom si ako jazyk zobrazenia nastavíte slovenčinu.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 umožní kopírovať text priamo z videa

Inteligentné rozpoznanie textu cez aplikáciu Kamera a nové možnosti

Funkcia Live Text sa dočkala zlepšenia aj v systémovej aplikácii Kamera. Stačí ho spustiť, namieriť zadný fotoaparát na nejaký text/objekt a iPhone ho automaticky rozpozná. Okrem toho, že môžete skopírovať text, ktorý snímate, môžete využiť aj funkciu prekladu (bohužiaľ, do slovenčiny či češtiny nie je možné prekladať) alebo konverzie meny.

Aj táto funkcia vyžaduje procesor Apple A12 Bionic alebo novší (iPhone XR/XS, resp. iPhone SE 2. generácie a novšie) a nastavenie jazyka angličtina ako jedného z jazykov v iPhone. To, ako táto funkcia funguje, si môžete pozrieť v mojom videu.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16 prináša výrazné zlepšenie uzamknutej obrazovky

Nové možnosti nastavenia uzamknutej obrazovky

Najväčšia novinka systému iOS 16 súvisí s nastavením uzamknutej obrazovky. Môžete si vytvoriť viacero rôznych uzamknutých obrazoviek, umiestniť na ne widgety a takisto používať dynamické notifikácie, ktoré ostanú priamo na uzamknutej obrazovke – predpokladom je, že tieto notifikácie vytvoria priamo vývojári mobilných aplikácií. Príkladom takejto notifikácie je sledovanie polohy Ubera, ktorý ste si objednali.

Uzamknuté obrazovky si môžete vytvárať a upravovať veľmi jednoducho. Stačí podržať prst na uzamknutej obrazovke, čím sa dostanete do ponuky nastavení. Tu si môžete prispôsobiť pozadie, zobrazené widgety alebo si prepojiť danú uzamknutú obrazovku s nastavením funkcie Môj čas.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16: Nastavenie uzamknutej obrazovky

Ďalšie novinky v systémových aplikáciách od Applu

iOS 16 prináša aj viacero zlepšení systémových aplikácií, ako sú nové funkcie a možnosti systémovej aplikácie Správy, zlepšenia Apple Máp, jednoduchšie zdieľanie fotiek cez iCloud s vašou rodinou, zdokonalená funkcia Môj čas a ešte viac prepracovaná funkcia Passkey.

Novinky si všimnete aj v aplikáciách Safari či Mail. Apple tiež zlepšil funkciu Diktovanie, avšak tieto zlepšenia sa netýkajú jazyka slovenčina. Všetky kľúčové novinky systémových aplikácií v iOS 16 si môžete pozrieť priamo na webe Applu.

iOS 16Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iOS 16

Zdroj: Apple, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit