Nový indikátor sa príliš nevydaril.

Pozn. Článok som doplnil a čiastočne preštylizoval niektoré vety – na základe spätnej väzby s odporúčaním, aby som si kúpil okuliare.

Apple prestal zobrazovať informácie o percentách batérie v stavovom riadku s vydaním modelu iPhone X. Táto zmena sa následne aplikovala aj na ďalšie iPhony s výrezom vo výbave a trvá do dnešného dňa. Percentá batérie nezobrazuje ani iPhone 13 Pro a to aj napriek tomu, že má tenší výrez v displeji a viac priestoru v hornom stavovom riadku.

V dobe, kedy by sa už dalo povedať, že sú používatelia iPhonov s výrezom stotožnení s tým, že si nebudú kontrolovať zostávajúcu kapacitu batérie v pravom hornom rohu, sa Apple rozhodol pre zmenu – percentá batérie sú späť. Množstvo používateľov sa po prečítaní tejto informácie poteší, avšak mám pre vás studenú sprchu. Dizajn indikátora nie je príliš vydarený, minimálne z môjho pohľadu. Posúďte však sami.

Percentá batérie sa aktuálne zobrazujú iba v beta verzii systému iOS 16 a existuje tak šanca, že tento indikátor bude vo finálnej verzii vyzerať inak. Aj keď nespoliehal by som sa na to. Každopádne, aktuálne riešenie Applu je (subjektívne) sklamaním. Ak by Apple prišiel s takýmto indikátorom hneď s iPhonom X, asi by nepútal až takú pozornosť, avšak naozaj sme na takéto riešenie museli čakať päť rokov?

iOS 16: Percentá batérieZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
iOS 16: Percentá batérie svoj účel plnia, ale dizajn by mohol byt subjektívne lepší. Zvlášť, keď sme naň čakali päť rokov

Zatiaľ iba pre niektoré iPhony s výrezom

K novému indikátoru nemám výhrady ani tak pre menší font, čo by samo o sebe až tak nevadilo. Apple sa však rozhodol zakomponovať číslo do ikony batérie, ktorá je stále plná, a svoj tvar mení až pri poklese batérie pod 20 %. Spočiatku vás to môže miasť, nakoľko si budete musieť uvedomiť, že nie, naozaj nemáte plnú batériu. A zároveň to subjektívne zhoršuje čitateľnosť číselného údaja.

Tento dizajn ponúkajú aj niektorí výrobcovia Android telefónov a neprišiel som mu na chuť. V ich prípade sa ikona batérie dynamicky mení s ubúdajúcimi percentami. Ak by Apple umožnil v nastaveniach zobrazovať iba samotné číslo zostávajúcej kapacity spoločne so znakom %, alebo malou ikonou batérie na výšku, čitateľnosť/zrozumiteľnosť indikátora by bola priamočiarejšia.

Indikátor batérie aktuálne nie je dostupný pre všetky iPhony s výrezom. Zariadenia s menším rozlíšením, resp. menším displejom, ako sú iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini a iPhone 13 mini, ho neponúkajú. Zatiaľ nie je známe, či to tak bude aj vo finálnej verzii softvéru. Pokiaľ sa vám dizajn zostávajúcich percent batérie nebude páčiť, indikátor si budete môcť vypnúť v nastaveniach batérie.

Samozrejme, určite sa nájde množstvo ľudí, ktorí k novému indikátoru nebudú mať výhrady. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Na internete však novinka od Applu rozpútala horlivú debatu, ktorá podnietila vznik viacerých alternatívnych dizajnov:

Zdroj: theverge, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit