Pôjde o jednu z najväčších aktualizácií tohto operačného systému za posledné roky.

Apple už o dva týždne predstaví novinky, ktoré prinesie nová generácia operačného systému iOS. O chystaných zmenách v iOS 18 sa špekuluje už niekoľko mesiacov. Ich aktuálny sumár zverejnil portál Bloomberg, ktorý viac-menej zrekapituloval a potvrdil staršie špekulácie.

iOS 18 prinesie viacero funkcií umelej inteligencie, ktoré budú zabudované do systému iOS a do systémových aplikácií, ako je prehliadač Safari, Poznámky či Fotky. Medzi AI funkciami, ktoré by mali ponúknuť iPhony (ale aj iPady a Macy), bude sumarizácia webových stránok, dokumentov a poznámok pomocou umelej inteligencie. Ďalšou novinkou bude možnosť tvorby hlasových poznámok priamo cez aplikáciu Poznámky, pričom umelá inteligencia automaticky vytvorí sumár kľúčových bodov.

iOS 18 ponúkne aj úpravy fotiek pomocou umelej inteligencie, ktoré budú pravdepodobne fungovať rovnako ako v prípade Galaxy AI funkcií od Samsungu. Takisto pribudne generovanie odporúčaných odpovedí na emaily a správy a rýchlejšie a spoľahlivejšie systémové vyhľadávanie cez funkciu Spotlight.

Umelá inteligencia umožní generovať emoji ikony a zlepší aj hlasovú asistentku Siri, s ktorou budete môcť komunikovať prirodzenejšie. Ktovie, či umelá inteligencia pomôže Siri v tom, aby sa naučila aj nové jazyky vrátane slovenčiny. Zatiaľ sa o tom nešpekuluje, avšak teoreticky sa toho možnože v budúcnosti dočkáme.

Bloomberg tvrdí, že niektoré AI funkcie budú bežať priamo na iPhone. Náročnejšie úkony umelej inteligencie budú využívať dátové centrum Applu.

iOS 18 ponúkne aj doteraz nevídané úpravy domovskej obrazovky. Budete si môcť zmeniť pozadie ikon a ikony si umiestniť kamkoľvek na domovskú obrazovku. Nová verzia iOS sa v tomto smere priblíži systému Android.

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit