Apple kompletne vynovil základný model iPadu.

iPad bez prívlastku Pro alebo Air bol počas posledných rokov synonymom kvalitného a cenovo dostupného tabletu od Applu. Jeho cena sa pohybovala na úrovni od 350 do 380 eur. S príchodom iPadu 10. generácie je však nízkej cene koniec – nový iPad začína na cene 579 eur a je teda iba o 100 eur lacnejší ako iPad Air 5. generácie.

Vyššia cena nie je v tomto prípade daná iba poklesom hodnoty eura voči doláru, kvôli čomu v Európe a na Slovensku zdraželi iPhony, hoci ich americká cena ostala nezmenená. Základný iPad je drahší aj v Amerike, kde zdražel z 329 dolárov na 449 dolárov. Zvýšenie ceny je dané viacerými zmenami, ktoré Apple zakomponoval do iPadu 10. generácie.

iPad 10. generácieZdroj: Apple
iPad 10. generácie

S novým dizajnom a väčším displejom

Najviditeľnejšou zmenou je nový dizajn, ktorý je s výnimkou o 0,9 mm väčšej hrúbky na úrovni iPadu Air 5. generácie. Tenké rámiky okolo displeja, absencia domovského tlačidla pod obrazovkou a aj USB-C port – dizajnových a konštrukčných zmien je viacero a všetky sú výrazné.

Menšie rámiky okolo displeja znamenajú väčší displej s uhlopriečkou 10,9 palca a rozlíšením 2360 × 1640 pixelov. Maximálny jas v SDR zobrazení dosahuje 500 nitov. Opäť sa ponúka porovnanie s najnovším iPadom Air, ktorý má rovnaké rozlíšenie a jas, avšak má lepší farebný gamut a plne laminovaný displej s antireflexnou povrchovou úpravou.

iPad 10. generácie poháňa procesor Apple A14. K dispozícii je ultraširokouhlá 12 Mpx predná kamera s umiestnením na širšej strane, zlepšená zadná kamera, dva reproduktory, Wi-Fi 6 a podpora pre 5G v prípade mobilných verzií. Úložisko je k dispozícii vo veľkostiach 64 alebo 256 GB.

iPad 10. generácieZdroj: Apple
iPad 10. generácie je prvý iPad s prednou kamerou, ktorá je umiestnená na širšej strane

Chcete lacný iPad? Kúpte si 9. generáciu

Základný iPad podporuje dotykové pero Apple Pencil – bohužiaľ, stále iba jeho prvú generáciu a klávesnicu Magic Keyboard Folio. Aj v tomto smere má iPad Air navrch. Ten podporuje druhú generáciu stylusu od Applu a Magic/Smart Keyboard Folio.

Pozitívne je, že Apple sa rozhodol nechať v predaji aj 9. generáciu základného iPadu so starším dizajnom a 10,2-palcovým displejom. Ten sa na Slovensku predáva za cenu okolo 380 eur a dá sa predpokladať, že aj naďalej bude obľúbený medzi používateľmi, ktorí si budú chcieť kúpiť iPad.

A čo sa 10. generácie týka – iPad Air 5. generácie predstavuje výhodnejšiu ponuku z hľadiska pomeru cena/výbava, pokiaľ ho zoženiete za pôvodnú cenu, ktorá bola 679 eur. iPad Air 5. generácie ponúka výkonnejší procesor, kvalitnejší displej a lepšiu podporu pre príslušenstvo, ako je Apple Pencil či externá klávesnica.

Doplnené: Apple zdražil aj staršie iPady. Detaily sa dočítate v tomto článku.

Slovenské ceny iPadu 10. generácie:

  • 64 GB Wi-Fi – 579 eur
  • 64 GB 5G – 779 eur
  • 256 GB Wi-Fi – 779 eur
  • 256 GB 5G – 979 eur

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit