Práca s viacerými aplikáciami funguje podobne ako v systéme Windows 8.1.

Apple konečne priniesol dlho očakávanú podporu viacerých okien. Tá je dostupná v troch prevedeniach.

Funkcia SlideOver umožňuje použiť bočný panel s druhou aplikáciou. Hlavná aplikácia sa v takomto prípade „pozastaví“ a nemôžete s ňou pracovať. Interakcia sa obmedzuje iba na bočný panel, kde pracujete s vybranou aplikáciou, ktorú je možné aj meniť. Toto riešenie je však pohodlnejšie v porovnaní s existujúcim prepínaním medzi aplikáciami.

Bočný panel, pomocou ktorého môžete používať druhú aplikáciu. Tá hlavná je vtedy neaktívna

Bočný panel, pomocou ktorého môžete používať druhú aplikáciu. Tá hlavná je vtedy neaktívna

Split View umožňuje plnohodnotný multitasking. Obrazovka sa rozdelí na dve rovnocenné okná. Pracovať môžete s oboma a takisto by malo byť možné meniť ich veľkosť. Táto funkcia nám výrazne pripomína prácu s viacerými oknami vo Windows 8.1.

Multitasking alá Windows 8.1. Aktívne sú obe okná

Multitasking alá Windows 8.1. Aktívne sú obe okná

Picture in Picture funguje veľmi podobne ako rovnomenná funkcia v televízoroch. Z videa, ktoré sledujete, si môžete vytvoriť malé, pohyblivé okno. Jeho pozíciu a veľkosť je možné meniť. Prínos funkcie spočíva v tom, že môžete zároveň riešiť emailovú komunikáciu alebo vyhľadávať informácie na internete a mať prehľad, čo sa deje vo videu.

Takto funguje Picture in Picture

Takto funguje Picture in Picture

Spomenuté funkcie sú súčasťou systému iOS 9 a budú dostupné iba pre iPady. Funkcie SlideOver a PiP môžete využívať v iPadoch Air 1,2 a iPadoch mini 2,3. Split View podporuje iba iPad Air 2.

Novinkou je aj prepracovaná softvérová klávesnica, ktorá v iOS 9 funguje ako trackpad. Stačí sa klávesnice dotknúť dvomi prstami a môžete pohybovať kurzorom. Značenie textu by tak malo byť prirodzenejšie a pripomínať interakciu s bežným počítačom. Ďalším vylepšením sú softvérové tlačidlá s funkciami formátovania textu, ktoré sa nachádzajú nad prvým riadkom.

iPad klávesnica funguje aj ako trackpad. Túto funkciu aktivujete dvomi prstami. Všimnite si aj horný panel s novými funkciami, nad prvým riadkom kláves

iPad klávesnica funguje aj ako trackpad. Túto funkciu aktivujete dvomi prstami. Všimnite si aj horný panel s novými funkciami, nad prvým riadkom kláves (Autor: TechCrunch)

iPady taktiež podporujú klávesové skratky v prípade použitia externej klávesnice. Tablet vám ich zoznam ukáže.

Klávesové skratky pre hardvérovú klávesnicu

Klávesové skratky pre hardvérovú klávesnicu

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit