Európska únia prehlásila systém iPadOS za platformu vyžadujúcu zmeny.

Nová regulácia zo strany Európskej únie v podobe Digital Markets Act už zmenila spôsob, akým funguje v Európe operačný systém iOS. V rámci nariadení a klasifikácie spoločnosti Apple so systémom iOS ako gatekeepera sa tento systém musel otvoriť iným obchodom s aplikáciami ako je App Store, no zároveň muselo prísť aj k ďalším zmenám. Tieto zmeny prišli do systému iOS v rámci aktualizácie na verziu 17.4, o ktorej sme vás už informovali v našom predchádzajúcom článku.

Po systéme iOS však prichádza na rad aj iPadOS, teda operačný systém pre tablety od Applu. Európska komisia určila tento systém ako gatekeepera, teda platformu, ktorá nie je otvorená konkurencii. Neskôr v priebehu tohto roka teda majú prísť zmeny aj do iPadov.

iPadOS prinesie zmeny na jeseň

Na vyjadrenie o osude operačného systému iPadOS v rámci krajín EÚ sa čakalo pomerne dlho. Teraz je verdikt daný a Apple bude musieť prispôsobiť európskym pravidlám aj operačný systém určený pre tablety. Ako Apple informuje vo svojom vyjadrení, neskôr v priebehu tohto roka sa so systémom iPadOS stane to isté, čo sa stalo aj so systémom iOS.

iPad 10. generácie (2022)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPad 10. generácie (2022)

V konečnom dôsledku tak Apple musí umožniť, aby si používatelia mohli nainštalovať do svojich tabletov aplikácie aj mimo App Store . Zároveň sa však musí umožniť vývojárom internetových prehliadačov, aby mohli využiť vlastné alternatívy k jadru WebKit. Apple ďalej informuje, že rozšíri poplatok pre vývojárov nazvaný Core Technology Fee aj do systému iPadOS, pričom tí vývojári, ktorí budú mať množstvo inštalácií aplikácie mimo App Store, budú musieť tento poplatok zaplatiť.

Používatelia tabletov iPad budú môcť zmenu zaregistrovať na jeseň, ako uvádza Apple. Stať by sa tak mohlo v priebehu septembra, popri vydaní aktualizácie na iPadOS 18. Menej pravdepodobným scenárom je tiež vydanie aktualizácie na iPadOS 17.x so zmenami, s čím však príliš nerátame.

Zdroj: androidauthority.com, Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.