Aktualizácia na iOS 17.4 má veľkosť 1,7 GB.

Apple oficiálne sprístupnil očakávanú a dôležitú aktualizáciu na iOS 17.4 pre iPhony. Táto aktualizácia prináša okrem tradičných zlepšení a opráv aj kľúčové zmeny pre Slovákov a používateľov v ostatných krajinách Európskej únie. iOS 17.4 totiž obsahuje zmeny, ktoré musel Apple vykonať, aby splnil podmienky Aktu o digitálnych trhoch (DMA).

DMA schválila Európska komisia a obsahuje nové pravidlá, ktoré sú namierené voči technologickým gigantom. Cieľom je, aby giganti nezneužívali svoje postavenie, ponúkali používateľom nástroje na lepšiu ochranu súkromia a nevytvárali monopol.

V prípade operačného systému od Applu sa to prejavuje tak, že iOS 17.4 prináša používateľom väčšie možnosti z hľadiska voľby predvoleného internetového prehliadača. Toto nastavenie sa vám zobrazí po prvom otvorení prehliadača Safari po inštalácii aktualizácie na verziu iOS 17.4. Nová verzia tiež umožňuje vývojárom prehliadačov využívať svoje vlastné jadrá a nielen WebKit od Applu.

Apple s príchodom verzie iOS 17.4 umožňuje aj inštaláciu obchodov s aplikáciami tretích strán. Apple sa však poistil a vymyslel si nový poplatok, ktorým sa chráni pred tým, aby vývojári najväčších aplikácií v App Store začali používať aj alternatívne obchody s aplikáciami. Môžu tak spraviť, ale otázne je, či im to stojí za extra poplatky, ktoré s tým budú spojené.

iOS 17.4Zdroj: TOUCHIT
iOS 17.4 vám ponúkne jednoduchú zmenu a inštaláciu alternatívneho predvoleného prehliadača, ako je Safari

Súčasťou aktualizácie na iOS 17.4 sú aj nové API rozhrania, ktoré umožňujú vývojárom tretích strán využiť NFC čip v iPhone na účely bezkontaktného platenia. Uvidíme, či túto možnosť využije niektorá z bánk a vytvorí si svoju vlastnú platobnú aplikáciu, ktorá bude fungovať ako alternatíva k obľúbenému platobnému systému Apple Pay.

Ignorujúc vyššie uvedené zmeny, ktoré súvisia s Aktom o digitálnych trhoch (DMA), prináša iOS 17.4 aj niekoľko všeobecných noviniek a zlepšení. Apple pridal viac ako 100 nových emoji a zmenil obrazovku, ktorá informuje o zdraví batérie. Zlepšenia sa dočkala aj Siri, ktorá vám prečíta prichádzajúce správy vo všetkých podporovaných jazykoch. Keďže slovenčinu nepozná, túto novinku asi nevyužijete.

Aplikácia Podcasty ponúka automatický prepis hovoreného slova do textovej podoby, avšak podporuje iba jazyky angličtina, francúzština, nemčina a španielčina. A služba iMessage dostala nový kryptografický protokol PQ3, ktorý by mal zlepšiť zabezpečenie tejto služby.

A v neposlednom rade – ak používate funkciu na rozpoznávanie hudby, takto identifikované pesničky si môžete najnovšie pridať do vašej knižnice v službe Apple Music.

iOS 17.4Zdroj: TOUCHIT
iOS 17.4: Vynovená obrazovka s informáciami o zdraví batérie

Zdroj: vlastné, Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit