Pražskí hasiči zasahovali pri zrážke dvoch osobných áut na Bubenskej ulici v Prahe 7. Na tom by nebolo nič zvláštne, ale v tomto prípade neprivolal žiadny z účastníkov nehody, ale iPhone jedného z vodičov. Stalo sa tak vďaka funkcii detekcie dopravnej nehody v telefóne iPhone 14.

iPhone dokázal privolal pomoc sám

„iPhone 14 zistil dopravnú nehodu (detekcia kolízie) s jedným z vodičov v Prahe 7. Automaticky zavolal na tiesňovú linku 112,“ uvádzajú hasiči na ich oficiálnom účte @HasiciPraha. K zrážke došlo 10. decembra poobede a čelne sa zrazili vozidlá Škoda a Mazda v pomerne nízkej rýchlosti. Nehoda sa v tomto prípade nevyžiadala ošetrenie.

Kvôli otrasu pri nehode však žiadny z vodičov nedokázal privolať pomoc. Postaral sa o to iPhone 14 jedného z vodičov. Záchranná linka hasičov pritom obdržala automatickú správu z iPhonu. V preklade z češtiny do slovenčiny zaznelo: „Majiteľ tohto iPhonu mal vážnu dopravnú nehodu a nereaguje na výzvy telefónu.“ Hlas potom prečítal GPS súradnice nehody a oznámil, že správa sa zopakuje za 5 sekúnd.

Ako to funguje?

Presne takto to má aj fungovať funkcia pomoci pri nehode podľa spoločnosti Apple. Zariadenie pritom zistí haváriu a to na základe náhleho zníženia rýchlosti pri predchádzajúcom vodorovnom pohybe na hodnotu 0 km/h. Pri tomto stave sa iPhone 14 svojho používateľa opýta, či je všetko v poriadku. Ak sa používateľ telefónu neozve žiadna odpoveď. Po 20-sekundovom oneskorení automaticky vytočí tiesňové číslo (v tomto prípade bolo nastavená linka 112) a prečíta vyššie uvedenú správu. Ozvali sa tiež správy, že telefón mylne ako nehodu deteguje napr. rýchly pohyb na horskej dráhe.

iPhone 14 po detekcii nehody
iPhone 14 po detekcii nehody

Zároveň iPhone 14 odošle správu o polohe na núdzové kontakty zaznamenané v zdravotnom preukaze a informuje ich, že došlo k vážnej dopravnej nehode. Apple o tejto funkcii hovorí ako o niečom ako iPhone dokáže privolať pomoc. Funkcia detekcie dopravnej nehody je predvolene v telefóne zapnutá.

Kde to funguje?

Túto funkciu majú zatiaľ len telefóny iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro a 14 Pro Max alebo hodinky Watch 8 a Ultra. Tieto dokážu rozpoznať silný náraz a okamžite privolať pomoc. Pripomeňme, že podobnú funkciu majú aj niektoré autokamery.

Rovnako takúto funkciu predstavil aj najnovší Pixel od spoločnosti Google a to počnúc modelom Pixel 3. Tieto smartfóny tiež dokážu rozpoznať silný náraz, vyhodnotiť ho ako dopravnú nehodu a upozorniť tiesňovú linku, ako aj poskytnúť údaje o polohe. Nie je však známe, či táto funkcia bude k dispozícii aj v krajinách východnej Európy.

Pripomeňme, že pre všetky nové automobily predávané v Európe musia byť povinne vybavené funkcia eCall. Táto funguje podobne ako sme vyššie popísali, je ale integrálnou súčasťou automobilu.

Zdroje: SmartMania, Twitter, Apple

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.