Zvyšovanie cien by sa malo dotknúť iba regiónov mimo USA.

Spoločnosti Apple sa vo všeobecnosti darí veľmi dobre, pričom prekonáva aj očakávania analytikov. Generálny riaditeľ Tim Cook však varoval, že Apple v polovici tohto štvrťroka zaznamel určité negatívne trendy, ktoré by mohli spôsobiť predpokladané straty tržieb na úrovni 4 až 8 miliárd dolárov.

Za horšími finančnými výsledkami je potrebné hľadať hneď niekoľko faktorov. Za najvážnejší sa považuje aktuálny stav s ochorením COVID-19, kvôli ktorému sa v Číne znížila produkcia zariadení spoločnosti. Okrem toho sa pod aktuálne straty podpísalo aj stiahnutie z ruského trhu, nesprávne prerozdelenie devíz a rastúca miera inflácie. Okrem týchto “nových problémov” je tu jeden dlhodobý, ktorý trápi celé odvetvie – nedostatok komponentov.

Tim Cook vo fabrike FOXCONN

Aj napriek očakávaným dopadom na produkciu iPhonov je tu aj jeden faktor, na základe ktorého bude Apple nútený zvýšiť ceny mimo USA ako reakciu na slabšie výmenné kurzy. Chris Caso z Raymond James uviedol, že aj napriek aktuálnemu silnému štvrťroku je nutné očakávať oslabenie, ktoré príde v júni práve kvôli dôvodom, ktoré sú uvedené vyššie.

Výrobné problémy by však mali byť iba dočasné a dejú sa v najlepšom možnom období roka, kedy sú predaje najslabšie. Všetko sa následne sústredí na jesenné uvedenie novej generácie iPhonov na trh.

Pokiaľ sa situácia znormalizuje, september by mal byť už plne pripravený na uvedenie série iPhone 14. Nad jej cenami však zatiaľ visia viaceré otázniky.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.