Nové telefóny radu iPhone 14 sa vzájomne výrazne odlišujú z hľadiska opraviteľnosti. Na telefóny sa podrobne pozrel a dôkladne ich rozobral portál Ifixit.com.

Podľa jeho zistení sú dva základné modely iPhone 14 a 14 Plus oveľa ľahšie opraviteľné ako predchádzajúce generácie jablčných telefónov. Je to možné vďaka novému rozloženiu vnútorných komponentov a možnosti odňať z telefónu nielen displej, ale aj zadný sklenený kryt. Aktuálny iPhone 14 tak má byť podľa Ifixit najlepšie opraviteľný telefón výrobcu od čias iPhone 7 a udelil mu v tomto smere známku 7 z 10.

Ifixit pripomína, že takmer každý Android telefón sa pri servisnom zásahu otvára odzadu, čo je však nepríjemné pri oprave displeja, ktorý je najčastejšie servisovanou súčiastkou. Opravár vtedy musí prakticky celý telefón rozobrať, aby sa dostal k displeju, a po výmene ho zase zložiť dokopy.

Apple však od modelu iPhone 5 preferuje servisné otvorenie telefónu spredu, čo výmenu displeja značne uľahčuje. Počínajúc modelom iPhone 8 však výrobca prešiel z hliníkového zadného krytu na sklenený, ktorý podľa Ifixit navyše drží veľmi silné lepidlo. Výmenu tohto krytu u iPhone 8 až 13 preto označuje ako „vražednú“ a tvrdí, že pôvodné zadné sklo je pri výmene potrebné rozbiť a sklenené črepy z kovového rámu postupne doslova zoškrabávať.

Servisný prístup do iPhone 14 je podľa Ifixit v porovnaní s tým prechádzka ružovou záhradou. Prvým uľahčením je použitie slabšieho lepidla a aj samotný kryt sa dáva dole veľmi ľahko, keďže je prichytený len na dvoch miestach. To isté platí aj o prednom paneli s obrazovkou. Samozrejme, možnosť servisného prístupu do telefónu z oboch strán má aj nevýhody, ako Ifixit v tejto súvislosti pripomína. Ide napríklad o dvakrát väčšiu plochu na utesnenie voči vniknutiu vody a rôzne zmeny súčiastok.

iPhone 14 Pro Max je stále ťažko opraviteľný, v americkej verzii je plastová výplň

Vačší iPhone 14 Pro Max zostáva z hľadiska opráv tvrdším orieškom. Ifixit tvrdí, že jeho vnútorná architektúra zostala podobná ako u starších iPhonov a preto je veľmi náročné vymeniť zadný sklenený kryt. Apple si za jeho výmenu účtuje 549 dolárov, čo sa podľa Ifixit zdá byť absurdná cena, ale v skutočnosti odzrkadľuje náročnosť celého procesu opravy. Celkové skóre opraviteľnosti určil Ifixit v prípade tohto telefónu na 6 bodov z 10, keďže okrem spomínanej výmeny krytu nemá ísť o nič hrozné.

Rozobratie nového iPhone 14 prinieslo aj niekoľko zaujímavostí. V amerických verziách telefónu, ktoré sa už spoliehajú výhradne na eSIM, nevyplnil výrobca prázdny priestor žiadnym iným komponentom. Zdá sa teda, že viac ako o úsporu miesta mu zatiaľ ide o presadenie nového štandardu telefónov bez fyzickej SIM karty. Nejde pritom o malý priestor, Ifixit ukázal plastovú výplň, ktorá má rozmery ako kocka lega s rozmermi 1,6 x 1,6 centimetra.

Zdroj: Ifixit.com

Vzhľadom na veľkosti telefónov a ich preplnenie súčiastkami ide o nezanedbateľnú plochu. Ifixit sa tomuto problému podrobne venuje a ľutuje, že v Apple ho nevyužili napríklad na implementáciu čítačky na SD kartu. To je však vzhľadom na filozofiu tohto výrobcu doslova utópia.

Novinkou všetkých iPhonov 14 je satelitné pripojenie. Ifixit zistil, že ho zabezpečuje modem Qualcomm X65, nikde v telefóne ale nenašiel antény, cez ktoré má so satelitmi komunikovať. Predpokladá preto, že na to využíva bežné mobilné alebo 2,4 GHz antény pre wi-fi.

Zdroj: Ifixit.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.