Ide o užitočnú funkciu, ale zatiaľ nie je spoľahlivá.

Funkcia automatickej detekcie nehôd a nárazov, ktorú obsahujú nové iPhony 14 a novšie hodinky Apple Watch, stále nefunguje spoľahlivo. Ako informuje portál 9to5google.com, zatiaľ posledné správy ohľadom nesprávnej aktivácie tejto funkcie prichádzajú od záchrannej služby v rekreačnej oblasti pri japonskom meste Nagano.

V období od 16. decembra do 23. januára zaznamenali tamojší záchranári až 134 falošných hlásení z lyžiarskych tratí, pričom väčšina z nich bola vyvolaná práve systémom detekcie nárazu v „jablčných“ zariadeniach. V skutočnosti však šlo iba o malé neškodné pády a podobné udalosti, ktoré sa pri lyžovaní niekedy vyskytnú.

V ďalšej lyžiarskej oblasti v neďalekom meste Gifu zaznamenali záchranné zložky od 1. januára do 23. januára podobný počet falošných poplachov z iPhonov, konkrétne 135. Celkovo v Japonsku počas mesiaca záchranári zaznamenali 919 tiesňových hovorov, takže spomínaný počet falošných poplachov je dosť vysoké číslo.

iPhone 14 po detekcii nehody
iPhone 14 po detekcii nehody

Podobné incidenty boli ale zaznamenané aj v USA. Napríklad počas jediného víkendu dispečeri coloradského centra tiesňovej linky 911 (obdoba našej 112) prijali 71 automatických hlásení o nehode z iPhonov a hodiniek Apple Watch, ktoré mali pri sebe lyžiari. Ukázalo sa však, že ani v jednom prípade nešlo o núdzový stav. Podobné správy prišli začiatkom tohto mesiaca z Minnesoty, pričom niektoré z týchto incidentov sa týkali snežných skútrov.

Minulý rok, krátko po uvedení iPhonu 14 do predaja, sa objavili správy o falošných hláseniach Crash Detection aj pri jazde na horskej dráhe. Spoločnosť Apple minulý rok v reakcii na takéto incidenty uviedla, že funkcia detekcie nehôd je „mimoriadne presná pri detegovaní vážnych havárií“ a časom sa jej výkonnosť zlepší. Zlepšenie mala priniesť už jedna z nedávnych aktualizácií, ale Apple na tomto probléme ešte musí evidentne popracovať.

Funkcia automatického hlásenia nehôd sa aktivuje, keď iPhone 14 alebo hodinky Apple Watch zaznamenajú náhly otras pri pohybe, ktorý naznačuje, že došlo k určitej nehode. Majiteľ má potom 10 sekúnd na zrušenie upozornenia, ak bola funkcia aktivovaná omylom, alebo ak nehoda nie je vážna, čím zabráni uskutočneniu hovoru. Problémom ale je, že ak je telefón vo vrecku alebo v batohu, chybnú aktiváciu si používateľ nemusí všimnúť, čo núti záchranné služby reagovať na falošné nehody.

Pochopiteľne, v odôvodnených prípadoch môže táto funkcia zachraňovať životy, ako sa to podľa portálu ABC News stalo napríklad v Austrálii, kde vďaka automatickej detekcii nehôd dorazila polícia na miesto havárie do ôsmich minút.

Novinkou v iPhonoch 14 je i funkcia satelitných SOS správ. Tie už údajne pomohli so záchranou minimálne jedného človeka v núdzi – muža, ktorý v americkom štáte Aljaška uviazol na snežnom skútri v oblasti bez mobilného signálu.

Zdroje: 9to5google.com, Abc.net.au

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.