Naznačuje to záhadný čip 3LD3, ktorý môže obmedziť funkčnosť.

Pred viac ako rokom bol prijatý zákon o jednotnom nabíjacom porte USB-C, čo pre spoločnosť Apple znamená, že po dlhých rokoch sa musí vzdať svojho ikonického Lightning portu, pokiaľ chce svoje telefóny predávať na území EÚ. Okrem telefónov bude mať tento zákon všeobecný dopad napríklad aj na tablety a fotoaparáty.

Nie je pritom žiadnym tajomstvom, že už pripravovaná séria iPhone 15 bude vybavená USB-C portom, avšak zdá sa, že Apple opäť na používateľov niečo chystá. Na internete sa totiž objavil obrázok USB-C komponentov iPhonu 15, ktorý odhaľuje neznámy čip. V súvislosti s ním sa objavili správy, že jeho prítomnosť by mohla obmedziť niektoré očakávané funkcie.

Fotografia zachytáva nabíjacie komponenty modelu iPhone 15 Plus, avšak už na prvý pohľad zaujme čip s označením 3LD3, na ktorom sa nachádza logo spoločnosti Apple. Aj napriek tomu, že funkcia tohto neznámeho čipu nie je preukázaná, tak sa predpokladá, že jeho prítomnosť môže mať vplyv napríklad na rýchlosť nabíjania a prenosu dát, alebo na šifrovanie prenosu. 

Záhadný čip 3LD3 v iPhone 15Zdroj: Majin Bu
Záhadný čip 3LD3 v iPhone 15

Známy analytik Ming-Chi Kuo sa ešte v máji informoval, že používatelia budú musieť používať certifikované káble, aby mohli využívať vyššie rýchlosti nabíjania iPhonu 15. V tejto súvislosti je aj celkom možné, že práve čip 3LD3 sa bude používať na rozlišovanie medzi certifikovanými a necertifikovanými káblami a adaptérmi. Túto teóriu ešte začiatkom tohto roka spomenul aj leaker ShrimpApplePro. ten doslova uviedol, že káble tretích strán „budú softvérovo obmedzené v rýchlosti prenosu dát a nabíjania„.

Čo dodať, Apple opäť nesklamal. Pre používateľov to bude znamenať, že aj pokiaľ budú vlastniť množstvo USB-C káblov, tak na dosiahnutie plnej funkčnosti so sériou iPhone 15 možno budú musieť použiť USB-C kábel vyrobený a certifikovaný iba pre iPhone. 

Apple určite viac prezradí už budúci mesiac, počas predstavenia série iPhone 15.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.