iPhone 15 (Plus) prináša niekoľko vylepšení v porovnaní s predchádzajúcou generáciou.

Tohtoročné predstavenie série iPhone 15 očakávali nielen fanúšikovia spoločnosti Apple, no aj dlhoroční používatelia Androidu. Dôvodov je hneď niekoľko, pričom na čele je najmä nasadenie USB-C konektora na nabíjanie.

Vylepšení a zmien síce prišlo niekoľko, avšak niektorých očakávaných noviniek sme sa nedočkali.

Displej je výrazne jasnejší a prináša Dynamic Island

Základnou zmenou je dizajn smartfónov – základný iPhone 15 aj verzia s prívlastkom Plus ponúkajú Dynamic Island. Smartfóny sa teda zbavili nevkusného výrezu, ktorý zaberal veľkú časť displeja a dostali pilulku, ktorá sa podľa potreby zväčší a zobrazuje praktické kontextové informácie.

Maximálny jas displeja je 2000 nitov (vonkajšie používanie) a pri sledovaní HDR obsahu dosahuje 1600 nitov. Toto je vítané zlepšenie, nakoľko v prípade iPhonov 14 bol maximálny jas 1200 nitov, ktorý telefón dosiahol iba pri sledovaní HDR obsahu. Obnovovacia frekvencia je však stále iba 60 Hz a základný iPhone 15 teda neponúka ani Always-on displej.

Veľkosti displeja sa v porovnaní s minuloročnou generáciou nezmenili. Menší model má 6,1 palca, verzia Plus ponúka 6,7 palca. O ochranu displejov sa stará Ceramic Shield, ktorý mal túto úlohu aj v predchádzajúcich generáciách iPhonov.

iPhone 15Zdroj: Apple
iPhone 15

48 megapixelov aj v základnej verzii

Pri modeloch iPhone 15, resp. iPhone 15 Plus môžeme povedať, že sa vo viacerých aspektoch podobajú na minuloročnú Pro verziu iPhonov. Jedným z týchto aspektov je taktiež fotoaparát, ktorého hlavný snímač má 48 Mpx. Vylepšenie oproti minuloročnému 12 Mpx snímaču by teda mohlo byť výrazné, pričom hlavný fotoaparát štandardne sníma 24 Mpx fotografie a ponúka aj funkciu 2× bezstratového zoomu.

iPhone 15 (Plus) rovnako dostal do výbavy vylepšený režim portrétových fotiek, čo ocení nejeden milovník mobilnej fotografie. O druhom snímači smartfónu, ktorý má byť ultraširokouhlý, však Apple nepovedal nič, preto predpokladáme, že zlepšenie v tomto smere nebude.

Potvrdzujú to aj technické špecifikácie na oficiálnom webe, ktoré uvádzajú, že ultraširokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/2.4 – rovnako ako v prípade iPhonov 14.

Výkon, batéria a ďalšie

Apple už minulý rok pri svojich smartfónoch začal s taktikou nasadzovania staršej generácie čipsetu do základnej verzie iPhonu. Túto taktiku využil aj teraz, preto v modeloch iPhone 15, resp. 15 Plus nájdeme čipset A16 Bionic. O výkon smartfónov sa však v žiadnom prípade báť nemusíme.

Výdrž batérie Apple uvádza na úrovni približne jedného dňa. Konkrétnu kapacitu batérie v modeloch iPhone 15 (Plus) zatiaľ nepoznáme.

Najočakávanejšou novinkou však bol USB-C port, ktorý nájdeme dnes vo väčšine Android smartfónov. Do výbavy ho dostali aj smartfóny iPhone 15 (Plus). Po novom tak nebudete musieť zháňať kompatibilné nabíjačky s konektorom Lightning, postačí vám jedna nabíjačka pre väčšinu zariadení v domácnosti.

Sklamaním sú prenosové rýchlosti USB-C portu, ktoré sú iba na úrovni štandardu USB 2. Ďalším sklamaním je fakt, že iPhone 15 (Plus) má v najlacnejšej verzii stále iba 128 GB úložisko.

A aké sú ceny?

Mnohých bezpochyby zaujíma, koľko za nový iPhone 15, resp. iPhone 15 Plus zaplatíme. Európske ceny sú nasledujúce:

  • iPhone 15 (128 GB) – 949 eur
  • iPhone 15 (256 GB) – 1079 eur
  • iPhone 15 (512 GB) – 1329 eur
  • iPhone 15 Plus (128 GB) – 1099 eur
  • iPhone 15 Plus (256 GB) – 1229 eur
  • iPhone 15 Plus (512 GB) – 1479 eur

Predpredaj nových iPhonov 15 začína už 15. septembra, oficiálny predaj zasa 22. septembra rovnako ako pri Apple Watch 9 alebo Apple Watch Ultra 2.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.