Konkurencia je však o malý kúsok ďalej.

DxOMark je uznávaným portálom, ktorý sa venuje hodnoteniu smartfónov. Už dávno to síce nie je iba o fotoaparátoch, ale pravdepodobne ide o oblasť, ktorá je pri mobilných telefónoch stále veľmi sledovaná. Pred pár dňami boli na trh uvedené modely série iPhone 15, ktoré tradične obsahujú aj modely Pro. Práve väčší a vybavenejší z dvojice Pro modelov sa podrobil testovaciemu hodnoteniu, kde síce zanechal stopu, ale na prvé miesto to nestačilo.

Apple každoročne predstavuje to najlepšie z produkcie spoločnosti. Tento rok sa však Apple rozhodol model iPhone 15 Pro Max vybaviť teleobjektívom s 5× priblížením. Okrem toho je jasné, že tento smartfón je neskutočne výkonný a funkciami nabitý až po okraj. Aj napriek tomu si portál DxOMark myslí, že iPhone 15 Pro Max nie je dokonalý, avšak stále vynikajúci.

Tradičný test portálu iPhone 15 Pro Max dokončil celkovo so 154 bodmi, čím sa v rebríčku umiestnil na druhom mieste za Huawei P60 Pro. Testovanie portálu berie v úvahu viaceré scény, pričom iPhone 15 Pro Max dokázal vyniknúť v niekoľkých kľúčových oblastiach, vrátane jasu a kontrastu fotografií pri prezeraní na HDR displejoch. Dobrou správou pre budúcich majiteľov tohto telefónu je, že expozícia je presná, a to aj pri nočných fotografiách. Fotografie majú prirodzené podanie farieb, ale aj pôsobivé detaily v jasnom svetle. Stabilizácia videa je taktiež na veľmi vysokej úrovni. Video okrem tejto tradične silnej oblasti iPhonov ponúka aj presné automatické zaostrovanie.

iPhone 15 Pro Max v teste DxOMarkZdroj: DxOMark
iPhone 15 Pro Max v teste DxOMark

Keď všetko na prvý pohľad vyzerá takmer ukážkovo, tak prečo sa iPhone 15 Pro Max umiestnil “” na druhom mieste? Hoci sa zopár slabín našlo, tak väčšina z nich sa dá určite vyriešiť aktualizáciou. Z negatív však DxOMark vyzdvihol značný šum na obrázkoch pri slabom osvetlení, nežiaduce odlesky alebo tzv. duchov, ako aj obmedzený dynamický rozsah na fotografiách. Za najväčší nedostatok však možno označiť nekonzistentné detaily na fotografiách, ktoré boli zhotovené teleobjektívom.

TOP 10 podľa DxOMark

iPhone 15 Pro Max v teste DxOMark - TOP 10Zdroj: DxOMark
iPhone 15 Pro Max v teste DxOMark – TOP 10 (modrý stĺpec)

Fotografická výbava modelov iPhone 15 Pro a 15 Pro Max sa medzi sebou mierne líši. V oboch prípadoch sú k dispozícii tri zadné fotoaparáty. Hlavný s OIS má 48 Mpx senzor, clonu ƒ/1.78 a funkciu 2× bezstratového priblíženia. Ultraširokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 12 Mpx, clonu ƒ/2.2 a fotoaparát s teleobjektívom a clonou ƒ/2.8 má rozlíšenie 12 Mpx. Hlavný rozdiel je pri optickom zoome teleobjektívu – iPhone 15 Pro ponúka 3× optický zoom a iPhone 15 Pro Max má 5× optický zoom. 

Kompletné výsledky testu portálu DxOMark nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: DxOMArk, Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.