Potvrdzujú to nové informácie z prostredia spoločnosti.

Taiwanské TSMC je jedným z najväčších výrobcov polovodičov na svete. Spoločnosť oznámila, že v roku 2025 začne s hromadnou výrobou svojich 2nm čipov, ktoré budú mať priamy vplyv na segment smartfónov. Odborníci tvrdia, že TSMC si týmto krokom upevní svoju vedúcu pozíciu v oblasti pokročilých výrobných technológií, a stanoví nový priemyselný štandard. Kľúčom k úspechu je podľa portálu CTEE silná sieť partnerov, ktorá spoločnosti umožňuje predbehnúť konkurentov ako Intel a Samsung.

Trh s polovodičmi bol doteraz pod kontrolou troch veľkých spoločností, medzi ktorými sa nachádzajú TSMC, Samsung a Intel. Z tohto trojlístka bolo vždy najvýraznejšie TSMC nasledované Samsungom, pričom Intel tiež zohrával významnú úlohu. V súvislosti s novými 2nm čipmi sa hovorí, že medzi prvými zákazníkmi, ktorí budú využívať nové čipy od TSMC, budú spoločnosti ako Apple a AMD

Tchajwanský TSMC vyrába čipy napr. pre Apple. Zdroj: AppleinsiderZdroj: Appleinsider
Taiwanský TSMC vyrába čipy aj pre Apple

Je však veľmi pravdepodobné, že s rozvojom pokročilých technológií balenia čipov, ako sú CoWoS a silikónová fotonika, sa konkurenčný boj medzi TSMC, Samsungom a Intelom ešte viac zintenzívni. Keďže TSMC nemôže vyvíjať pokročilé technológie balenia čipov samostatne, tak je dôležité, aby úzko spolupracoval s partnermi v ekosystéme, ako sú dodávatelia materiálov, zariadení a softvéru. Táto spolupráca je kľúčová nielen pre túto taiwanskú spoločnosť. 

Predpokladá sa, že s podporou svojich partnerov bude TSMC schopné ešte viac predbehnúť Samsung a Intel. Hlavnou výzvou pre TSMC však bude, ako spolupracovať s partnermi na vytváraní inovatívnych technológií, ktoré budú vyhovovať potrebám ich zákazníkov. Zaujímavé pritom je, že TSMC plánuje rozšíriť svoje výrobné kapacity aj mimo Taiwanu, aby lepšie slúžili svojim globálnym zákazníkom a znížili riziká spojené s koncentráciou výroby na jednom mieste.

Útroby fabriky TSMCZdroj: TSMC
Útroby fabriky TSMC

Ako sme už spomenuli, medzi prvými spoločnosťami s 2nm čipmi bude aj Apple. Práve preto sa očakáva, že spoločnosť už v roku 2025 tieto čipové sady použije pri sérii iPhone 17 Pro, čo by pre ňu predstavovalo veľký medzigeneračný upgrade. Ten modely iPhone 17 Pro a 17 Pro Max výrazným spôsobom odlíši od konkurencie.

Zdroj: CTEE

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.