Nová technológia si vyžaduje modernejšiu fabriku.

Vieme, že výroba čipov nie je lacná. Takisto nie je žiadnym tajomstvom ani to, že prechod na modernejší výrobný proces je veľmi nákladný. Pokým dnešné najmodernejšie čipové sady od Qualcommu, Samsungu alebo Apple, sú postavené na 5nm výrobnom procese, už onedlho by sa na trhu mali objaviť ešte modernejšie 2nm čipy.

V prípade čipov sa často stretávame s číslom, ktoré vyjadruje jeho výrobný proces. Platí, že čím je číslo menšie, tým je čip modernejší a na danom čipe sa nachádza viac tranzistorov. Tieto čipy sú tak nielen výkonnejšie, ale aj energeticky efektívnejšie.

Pokým sa už teraz pozeráme do nie príliš vzdialenej budúcnosť, tak iba pred nedávnom sme mali vo svojich telefónoch čipové sady, ktoré boli vyrobené 20nm procesom. Typickým zástupcom tejto generácie bol čip Apple A8 z roku 2014. Táto sada má 2 miliardy tranzistorov, pričom sa nachádza v sérii iPhone 6. Napríklad taká 5nm čipová sada Apple A15 Bionic z roku 2021 je vybavená až 15 miliardami tranzistorov, čiže zvýšenie výkonu a efektivity je evidentné.

Apple A15 BionicZdroj: Apple
Apple A15 Bionic

Spoločnosť TSMC by už tento rok mala začať vyrábať čipy postavené na 3nm výrobnom procese (FinFET), ktoré by sa mali údajne objaviť v iPade, čiže Apple by mal mať prvé zariadenie s týmto čipom. Hoci správy o 2nm čipoch (GAA) sú skutočne iba otázkou blízkej budúcnosti, na trhu by sa nemali objaviť skôr, ako v roku 2026.

Pokým spoločnosť TSMC bude GAA tranzistory používať až od 2nm procesu, Samsung ich začne používať už pri prechode na 3nm výrobný proces, čiže bude mať ročný náskok pred konkurenčným TSMC. Podľa taiwanského denníka United Daily News spoločnosť TSMC pri výstavbe fabriky na výrobu 2nm čipov preinvestuje v prepočte až 33,9 miliardy dolárov.

Viac o tranzistoroch sa dočítate v našom analytickom článku na tomto odkaze.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.