Čo si myslia o najnovšom iPhone naši chlapci? Dozviete sa v tohtomesačnom dueli.

Názor Michala Reitera

iPhone je fenomén, a to mu nemožno uprieť. Novinky, ktoré priniesol sú viac-menej kozmetické a spĺňajú požiadavky doby. Ešte skôr ako sa iPhone objaví, je okolo neho veľa dohadov a „zaručených“ 3D návrhov, ako by mal vyzerať. Toto ešte viac upúta masy a pripravuje ich na diskusiu v čase, keď nový telefón príde na trh.

Myslím si, že iPhone je technologická špička. Ide hlavne o spojenie hardvéru a softvéru. Nebudem ďaleko, ak to nazvem spojenie na dokonalej úrovni. Roky je to výborný telefón najmä vďaka tejto symbióze. Keď si pozriete reklamy konkurenčných firiem na notebooky, tablety a telefóny, zdá sa, že to ešte nepochopili. Alebo pochopili, no potrebujú zaujať inak. Je pravda, že vyrobia odolnejší telefón, možno o niečo ľahší notebook s dvomi portami navyše. No za seba tvrdím, že toto sú malé výhody, ak sa má používateľ stretávať s nekompatibilitou HW a SW.

Top telefóny s Androidom majú vodoodolnú konštrukciu alebo napríklad bezdrôtové nabíjanie. Za seba nič takéto nepotrebujem. Ak to výrobca pridá, nie je to zlá vec, no pre mňa nepodstatná. Nový iPhone nemá snímač s najvyšším rozlíšením na trhu, ale iPhonu umožní jednu skvelú vec. A tou je nakrúcanie videa s preostrovaním, podobne ako pri klasickej kamere. Teda plynulé video bez trhnutia obrazu. Toto nezískate takmer na žiadnom telefóne s Androidom, umožňuje to akurát Samsung Galaxy S7 a preto je vhodný aj na video. No Galaxy S7 je iná trieda a cenovo je na tom rovnako ako iPhone.

Jednou z vecí, ktorá ma zaujala, bol pohľad na vlastníctvo takéhoto telefónu. Ide o jeho cenu a skupinu ľudí, ktorí si ho kúpia. Zoberme si, že sú ľudia, ktorí reálne nemajú žiadny majetok, hypotéku na 30 rokov na krku, no vo vrecku nosia telefón za 800 eur. Naproti tomu sú tu ľudia, ktorí sú takpovediac na polku života „zahojení“ a v ruke žmýkajú niečo, nad čím sa väčšina z nás zasmeje a čudujeme sa, aký starý Android to má. Bol to len jeden ilustračný príklad, netreba sa naň viazať ani si myslieť, že je jediný správny. Každý má svoje záľuby a je niečoho fanúšik. Možno ušetrí inde, no toto si chcel človek dopriať.

Verdikt MR

Fanúšik si pravdepodobne nový telefón kúpi a je to prirodzené. Má svoje očakávania a od Applu získa špičkový stroj s OS, na ktorý je zvyknutý. Dizajn veľmi podobný predchádzajúcemu modelu? Mnohí si vravia, našťastie. Ten pred tým bol vydarený, prečo meniť niečo, čo funguje len preto, lebo ubehol ďalší rok? So zrušením 3,5 mm jack portu nesúhlasím, aj keď po rokoch to chcelo inováciu. Ideálne však takú, ktorej konektor nájdete na všetkom od repráku za 10 eur, TV, konzoly až po to posledné zariadenie na trhu. Lightning port to ale nebude.

Názor Romana Kadleca

Apple hrá na istotu a nemení dizajn svojho iPhonu iba kvôli tomu, že by sa to patrilo, pretože iPhone 7 začína nový dvojročný cyklus. V tomto smere ide o určité sklamanie – bavíme sa však o sklamaní zo samotného produktu alebo iba z hľadiska našich očakávaní? Buďme realisti. Apple už dávno nie je jediný inovátor na trhu a hoci pred takmer 10 rokmi naštartoval segment smartfónov a neskôr spopularizoval aplikácie, nedá sa stále ťahať trh a určovať inovácie. A to aj napriek tomu, že to všetci očakávajú. Pretože v opačnom prípade, ako vám povedia niektorí fanúšikovia Androidu, má Apple iba predražené a zastarané črepy.

Apple si to však môže dovoliť ako jeden z mála výrobcov na trhu. Možnože ako jediný. A dôvodom je jeho operačný systém, ktorý v niektorých veciach funguje inak ako konkurencia. Výsledkom je používateľský zážitok, za ktorý sú používatelia ochotní si priplatiť. Preto je okolo iPhonu opäť veľké haló, a to aj napriek tomu, že v mnohých veciach iba doháňa konkurenciu – odolnosť voči vode, duálny fotoaparát, ktorý však funguje trochu inak ako všetko ostatné, čo sme doteraz videli. Kvôli zabudovanému teleobjektívu.

Apple nemá svoje produkty postavené iba na hardvéri, ale na kombinácii hardvér a softvér. To si neuvedomujú niektorí výrobcovia, ktorí nám na predstaveniach pravidelne prízvukujú, že ich notebook / telefón je ľahší a výkonnejší ako produkt od Applu. Zabúda sa však na softvér a optimalizáciu na konkrétny hardvér. V tomto má Apple veľkú výhodu, a preto sa na iPhone 7 opäť stáli dlhé rady.

Z pozície fanúšika technológií sa však už teraz teším na budúcoročný iPhone, ktorý by mal priniesť dlhoočakávanú zmenu dizajnu. Pravdou je, že iPhone 7 pôsobí trochu zastaraným dojmom a napr. Samsung má na pohľad krajšie telefóny. Avšak ignorujúc dizajn, iPhone 7 je presne taký, aký sme čakali, že bude. Apple hrá na istotu a kombinuje očakávané vylepšenia (procesor, displej, odolnosť) a trochu inovácií (duálny fotoaparát s teleobjektívom). Absenciu 3,5 mm jacku úmyselne nekomentujem. Čas ukáže, či sa Apple rozhodol správne.

Verdikt RK

Ak máte pocit, že nový iPhone prináša veľa kriku pre nič, toto tvrdenie by sa dalo aplikovať prakticky na akúkoľvek generáciu smartfónov od Applu. Dokonca aj na prvú generáciu. Až čas ukázal jej jedinečnosť. Sedmička nie je ničím výnimočná, ale to nebol ani iPhone 4, 5, či 6. Áno, telefóny priniesli iný dizajn, ale na zadok vás neposadili. Apple neriskuje, vytvára však smartfóny, ktoré sa dajú ľahko používať, a preto sú medzi ľuďmi obľúbené. A preto je vždy okolo nich veľké haló. Tak tomu bolo aj teraz.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Prečítajte si aj:

Recenzia iPhone 7: Stále najlepší

Značky: