Uznávaný portál DxOMark, ktorého odborníci otestovali viac ako 10 tisíc zariadení, udelil novinkám od Apple rekordný počet 94 (iPhone 8 Plus), respektíve 92 (iPhone 8) bodov.

Ešte pred pár dňami kraľovali svetu fotomobilov HTC U11 a Google Pixel so zhodným skóre na úrovni 90 bodov. Pokiaľ chcete skutočne to najlepšie, čo aktuálny trh smartfónov v oblasti kvality zhotovených fotografií ponúka, budete musieť prejsť z Androidu na iOS. Prvé dve priečky rebríčka najväčšieho testovacieho kamerového portálu tejto planéty totiž od 22. októbra obsadzujú čerstvé novinky s logom nahryznutého jablka. Titulok „najlepšia kamera, akú sme kedy testovali“ hovorí za všetko.

Kamery vynikli najmä v každodenných situáciách a štandardných podmienkach, kedy aj väčšina používateľov reálne zhotovuje svoje fotografie. Napríklad kvalita zhotovených fotografií osôb pri kuľtúrnej pamiatke, športovej aktivite či zachytenie interiéru bytu dopadlo skutočne excelentne. Nové iPhony ponúkajú vysoko presné automatické zaostrenie, extrémne kvalitné detaily za dobrých svetelných podmienok a prvenstvo im patrí aj v momentálne populárnej kategórii „faux − bokeh“ (efekt rozostreného pozadia).

Porovnanie jednotlivých generácií fotoaparátov

12 Mpx hlavný fotoaparát iPhonu 8 so svetelnosťou f /1,8 a jeho o niečo väčší a kvalitnejší kolega vďaka dvojici fotoaparátov s 12 Mpx rozlíšením i optickou stabilizáciou obrazu (svetelnosť f/ 1,8 prvý a f/2,8 druhý) sú teda, minimálne podľa DxOMark, tým najlepším, čo aktuálne za svoje peniaze viete dostať. Napriek tomu sa nepredpokladajú rekordy v ich predajoch, keďže podľa analytikov si väčšina fanúšikov Apple počká na štýlovejší a inovatívnejší iPhone X.

Zdroj: DxOMark

Prečítajte si aj:

DxOMark bude testovať smartfóny inak. Tipnite si, ktoré fotia najlepšie