Takto si to Apple asi nepredstavoval.

Apple pokračuje v oznamovaní razantných zmien, ktoré priniesol počas roka 2024. Prakticky všetky tieto zmeny, ako je priama možnosť voľby predvoleného internetového prehliadača počas nastavovania iPhonu, sprístupnenie aplikačných obchodov tretích strán či otvorenie NFC čipu vývojárom tretích strán, vyplývajú z nového Aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktorý schválila Európska komisia. Tieto zmeny sa týkajú krajín Európskej únie a teda aj slovenských používateľov Apple zariadení.

Apple teraz ohlásil ďalšiu várku zmien, ktoré budú platiť aj pre Slovákov. Do konca roka 2024 pribudne nové nastavenie s prehľadným zobrazením predvolených aplikácií. V rámci neho si budete môcť zvoliť viac kategórií predvolených aplikácií, keďže aktuálne si môžete zvoliť predvolený prehliadač a emailového klienta. Po novom si budete môcť zvoliť predvolenú aplikáciu na telefonovanie, odosielanie správ, prekladanie textu, navigovanie, správu hesiel, softvérovú klávesnicu a nástroj na filtrovanie otravných hovorov. Voľba predvolených aplikácií na navigovanie a preklad pribudne na jar 2025.

Apple takisto umožní používateľom odinštalovať systémové aplikácie App Store, Správy, Fotky, Kamera a Prehliadač. Pripomínam, že v systéme iOS si už dnes môžete odinštalovať väčšinu aplikácií od Applu, takže keď začne platiť táto zmena, jedinými aplikáciami, ktoré sa nebudú dať odinštalovať, budú Telefón a Nastavenia.

Rozumiem, prečo Európska komisia vyžaduje tieto zmeny a je potrebné podotknúť, že sa netýkajú iba firmy Apple, ale aj ostatných technologických gigantov. Otázkou však ostáva, či sú vo všetkých prípadoch v prospech používateľov. Mám na mysli najmä prípady menej technicky zdatných používateľov (mnohí z nich si kupujú iPhone práve kvôli jeho jednoduchosti), ktorí si omylom vymažú niektorú zo systémových aplikácií.

Nová obrazovka s nastaveniami predvolených aplikácií v iPhone. Dostupná bude do konca roka 2024Zdroj: Apple
Nová obrazovka s nastaveniami predvolených aplikácií v iPhone. Dostupná bude do konca roka 2024

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit