Operačný systém iOS je navrhnutý s dôrazom na súkromie používateľov.

Smartfón je jedno z najcitlivejších zariadení, ktoré používame. Ukladáme doň súkromné údaje, biometrické dáta, platíme ním. Zároveň ho používame na surfovanie internetom a prácu s všemožnými aplikáciami, ktoré by si mohli medzi sebou vymieňať dáta bez nášho vedomia. Aj preto je dôležité klásť dôraz na to, aké funkcie na ochranu súkromia ponúka váš telefón.

iPhone patrí z tohto hľadiska medzi najlepšie zariadenia na trhu. Apple dlhodobo kladie dôraz na ochranu súkromia používateľov vo všetkých jeho produktoch a operačný systém iOS nie je výnimka. Prakticky každá jeho nová generácia prináša nové a lepšie funkcie na zabezpečenie citlivých dát používateľa a minimalizovanie jeho sledovania. Funkcií na ochranu súkromia ponúka iPhone viacero, vybrali sme tie najdôležitejšie.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Blokovanie sledovania naprieč aplikáciami a webovými stránkami

Veľa ľudí si to neuvedomuje, avšak webové stránky aj mobilné aplikácie dokážu sledovať to, čo robíte na internete a tieto dáta si medzi sebou vymieňať. Na základe toho si vedia spoločnosti vytvárať váš profil a zobrazovať vám cielené reklamy. Apple preto do iOS zakomponoval niekoľko nástrojov, ktoré takémuto sledovaniu zamedzujú.

Internetový prehliadač Safari obsahuje inteligentnú prevenciu sledovania, ktorá pomáha blokovať sledovanie vašej aktivity na webových stránkach. Informácie o tom, aké sledovače Safari zablokovalo, si môžete kedykoľvek pozrieť cez funkciu Hlásenie o súkromí v Safari, viď. priložený screenshot.

iOS takisto ponúka funkciu, ktorú nenájdete v žiadnom z konkurenčných operačných systémov – umožňuje povoliť alebo zakázať sledovanie naprieč aplikáciami a to pre každú aplikáciu, ktorú si stiahnete z obchodu App Store. Blokovanie sledovania naprieč aplikáciami je navrhnuté tak, že aplikácia musí najskôr získať váš súhlas, aby mohla sledovať vašu aktivitu v iných aplikáciách a na webových stránkach.

iOS: Ochrana súkromiaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
iOS: Blokovanie sledovania naprieč aplikáciami a webovými stránkami

Ochrana súkromia a vašich dát v Apple aplikáciách

Viacero užitočných funkcií na ochranu súkromia nájdete aj v ďalších systémových Apple aplikáciách. Aplikácia Mail obsahuje nástroj Chrániť aktivity v apke Mail, ktorý skrýva vašu IP adresu a vzdialený obsah načítava súkromne na pozadí, aj keď správu neotvoríte. Odosielateľom emailov to sťažuje sledovanie vašich aktivít v aplikácii Mail.

K dispozícii je aj ďalšia funkcia, ktorú môžu využívať predplatitelia služby iCloud+. Funkcia Skryť môj email vám vygeneruje náhodné jedinečné emailové adresy presmerované na váš osobný emailový účet, takže pri vypĺňaní formulárov na webe a prihlasovaní na odber noviniek nemusíte uvádzať svoju skutočnú adresu.

Pokiaľ komunikujete cez iMessage, všetky správy sú šifrované medzi zariadeniami. V aplikácii Fotky sú automaticky zamknuté albumy Skryté a Vymazané a na to, aby ste si ich mohli pozrieť, vás musí iPhone rozpoznať pomocou funkcie Face ID, Touch ID alebo PIN kódom. A pokiaľ používate Apple Mapy, všetky prispôsobené funkcie sa vytvárajú priamo v zariadení a nie sú spojené s vaším Apple kontom. Rovnako ani história.

iPhone 14Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iPhone 14

Apple neukladá číslo vašej platobnej karty ani nesleduje, čo kupujete

Platenie smartfónom či inteligentnými hodinkami patrí medzi obľúbené funkcie. Na trhu sú dve veľké služby a síce Apple Pay a Google Pay. A hoci by sa zdalo, že fungujú na rovnakom princípe, drobný rozdiel medzi nimi existuje.

Keď pridáte platobnú kartu do Apple Pay, číslo danej karty sa nikdy neuloží v zariadení ani na serveroch Applu. Namiesto toho sa v iPhone, v špeciálnom čipe, uloží tzv. DAN číslo (Device Account Number), na základe ktorého následne banka overuje platby cez Apple Pay. Toto riešenie chráni informácie o vašej platobnej karte – nevidia ich ani obchodníci ani Apple. V prípade Google Pay sa dáta o platobnej karte ukladajú na serveroch Googlu.

A podobne ako v prípade ostatných Apple aplikácií, Apple neukladá, nepredáva ani nepoužíva dáta, ktoré generujete platením cez Apple Pay.

Porovnanie Apple Pay a Google PayZdroj: ByteByteGo.com
Porovnanie Apple Pay a Google Pay

Vaše súkromie máte s iPhonom pod kontrolou

iPhone okrem vyššie uvedených funkcií a nástrojov ponúka kompletnú kontrolu nad dátami, ktoré môžu používať jednotlivé aplikácie. Prístup k údajom o vašej polohe, fotkám, mikrofónu, kamere, kontaktom a mobilným dátam môžete rýchlo spravovať cez obrazovku s nastaveniami, pričom platí, že aplikácia nezíska prístup k žiadnym dátam či funkciám telefónu bez toho, aby ste jej to vy nepovolili.

Prostredníctvom nastavenia Súkromie a bezpečnosť si môžete rýchlo skontrolovať, ktoré aplikácie majú povolené sledovanie vašich aktivít naprieč webovými stránkami a inými aplikáciami, ktoré môžu využívať mikrofón, kameru či vyhľadávať ostatné zariadenia vo vašej lokálnej sieti alebo využívať Bluetooth pripojenie.

Cez nastavenie Bezpečnostná kontrola môžete rýchlo zamedziť prístup konkrétnych ľudí alebo aplikácií, ktorým ste v minulosti udelili tento prístup, k vašim dátam.

iOS: Ochrana súkromiaZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
iOS: Funkcie a nastavenia na ochranu súkromia

iPhone 14 môžete získať už od 299 eur

Spomenuté funkcie a nástroje sú dostupné pre všetky iPhony s najnovším operačným systémom iOS 16. Pokiaľ zvažujete kúpu iPhonu 14, do pozornosti dávame akciu v obchode iStores, vďaka ktorej môžete získať iPhone 14 už od 299 eur.

Túto cenu môžete získať, pokiaľ pri kúpe nového iPhonu 14 prinesiete na výkup napríklad iPhone 13 (128GB) vo výkupnej hodnote kategórie B pre štandardné opotrebenie. Takýmto spôsobom si znížite cenu nového zariadenia až o 550 eur. Ďalších 100 eur ušetríte vďaka výkupnej zľave, ktorú iStores ponúka pre modely iPhone 14 a iPhone 14 Plus do konca marca 2023.

Znamená to, že za iPhone 14 (128GB) v hodnote 949 eur zaplatíte po výkupe iPhonu 13 (128GB) a 100 eur výkupnej zľavy iba 299 eur. Zvyšnú sumu si môžete rozdeliť aj na mesačné splátky, takže pri dobe splácania 24 mesiacov bude vaša mesačná splátka len 15 eur.

iStores: iPhone 14 za 299 eurZdroj: iStores
iStores: iPhone 14 za 299 eur po výkupe modelu iPhone 13 a s výkupnou zľavou vo výške 100 eur

Článok vznikol v spolupráci s iStores.

Zdroj: vlastné, iStores

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit