Zdá sa, že mobilnú fotografiu čakajú zmeny.

Apple svoje prvé okuliare pre rozšírenú realitu predstavil už na vývojárskej konferencii WWDC 2023. O Apple Vision Pro sa síce špekulovalo veľmi dlho, ale až tento rok boli konečne aj predstavené. Zaujímavé pritom je, že do predaja prídu až v roku 2024. Možno aj práve tento fakt má vplyv na to, že Apple so sériou iPhone 15 žiadny model Ultra neuvedie. Žeby ho spoločnosť uviedla až keď budú okuliare Vision Pro konečne na trhu?

Vision Pro vďaka svojej pokročilej 3D technológii umožňujú nahliadnuť do virtuálnych svetov. To však nie je všetko. Portál PhoneArena tvrdí, že Apple pracuje na ďalšom zariadení, ktoré bude prepojené s 3D technológiami. Nedávne fámy sa totiž pohrávajú s možnosťou, že spoločnosť Apple by mohla práve model iPhone Ultra vybaviť pokročilou 3D kamerou. 

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro

Keďže vieme, že súčasťou série iPhone 15 žiadny model Ultra nebude, tak je možné, že tento model so schopnosťou 3D snímania bude na trh uvedený najskôr budúci rok. Práve iPhone 16 Ultra by mohol byť schopný zachytávať priestorové fotografie a videá určené na prezeranie na náhlavnej súprave Apple Vision Pro. Súčasťou leaku je aj úvaha, že pripravovaná inovácia „povedie trh k prehodnoteniu toho, aké fotografie a videá by mal mobilný telefón snímať„.

Hoci kombo Apple Vision Pro a iPhone 16 Ultra by mohli spolu vytvoriť silnú dvojicu pre virtuálny svet, a zároveň by mohli poskytnúť nové možnosti snímania a prezerania multimediálneho obsahu, tak zatiaľ nie je nič isté. Je to aj preto, že o tejto možnosti zatiaľ hovorí iba jeden leak. Aj napriek tomu je možné, že práve v roku 2024 bude uvedený prvý iPhone Ultra s podporou 3D snímania.

Virtuálna kanceláriaZdroj: SFIO CRACHO/Shutterstock.com

Ak sa teda táto fáma stane skutočnosťou, určite nepôjde o lacnú záležitosť. Stačí sa pozrieť na cenu náhlavnej súpravy Vision Pro, a každému je jasné, že nie je pre každého. Rovnako to bude aj pri iPhone 16 Ultra. Najlacnejší set týchto dvoch zariadení tak môže pokojne stáť viac ako 5000 eur, a až potom si budete môcť vychutnať priestorové fotografie a videá vytvorené iPhonom priamo v náhlavnej súprave Vision Pro.

Ak by sa skutočne Apple rozhodol pripraviť iPhone Ultra s podporou 3D snímania, tak určite nepôjde o jednoduchú záležitosť, pretože Apple by musel na zadnú stranu telefónu pridať ďalší špeciálny senzor, aby bolo možné vytvárať 3D efekt. Keďže teraz nie je vôbec isté, do akej miery môžeme veriť leaku, tak až čas ukáže, ako ďaleko bol od pravdy.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.