Počas predstavenia nových iPhonov odznela zaujímavá informácia o tom, že novinky disponujú tými najodolnejšími sklami, aké boli kedy v prípade smartfónov použité.

To hovorí väčšina výrobcov, ale keď príde na lámanie chleba, tak je realita iná. Zaujímavosťou je aj to, že Apple nedefinoval výrobcu skla, ako je to napr. v prípade konkurenčných zariadení s Androidom, ktorých výrobcovia preferujú odolné sklá od spoločnosti Corning, teda Gorrila Glass. Apple síce výrobcu skiel nedefinuje (možno je to aj Corning), ale to nie je až tak podstatné.

Podstatné je to, že sklá (krycie sklo displeja + zadné sklo) noviniek, iPhone XS a XS Max, sú skutočne odolné a vydržia bežné pády na tvrdý podklad bez ujmy. Test odolnosti v tomto prípade vykonal YouTube_rJerryRigEverything. Počas testu simuloval bežné pády smartfónu z ruky, ktoré zažil už takmer každý. Test sa týkal dvoch totožných zariadení – iPhone XS, pričom jeden bol chránený 5 dolárovým puzdrom z Amazonu a ten druhý bol bez obalu, presne tak, ako ho vytiahnete zo škatule.

Pády boli simulované z výšky kolien pri vystupovaní z auta. Následne z výšky pásu, počas vyťahovania zariadenia z vrecka. A napokon z výšky hlavy, viac ako 1,7 metra, počas telefonovania. Posledný pokus mi pripomenul môj akrobatický zákrok počas víkendu, kedy sa mi iPhone pri telefonovaní počas nakupovania vyšmykol z ruky. Chytil som ho! Späť k téme.

Vo videu je veľmi pekne vidieť, ako iPhone XS odolal všetkým simulovaným pádom priamo na asfalt, čo je až neuveriteľné. Takáto výdrž sa cení a môže vám ušetriť kopec starostí a peňazí, ktoré by ste museli investovať do poškodeného zariadenia. Výbornou výdržou sa môže pochváliť aj rám z chirurgickej ocele, na ktorom je vidieť iba nepatrné škrabance. Samozrejme, treba brať do úvahy fakt, že telefón môže spadnúť aj iným spôsobom, pričom by sa mohol teoreticky poškodiť, to nezaručuje nikto a záruka sa na mechanické poškodenia nevzťahuje. Každopádne je odolnosť nových skiel úctyhodná.

Počas sledovania videa mi napadla jedna otázka, prečo XS a nie XS Max? Aj ten bol prítomný! To asi preto, že väčší z nových iPhonov je ťažší (drahší :)), má väčšiu plochu pokrytú sklom, a tým by bol aj samotný dopad tvrdší, čo by ho mohlo znamenať skoršie poškodenie. To je iba teória, na test odolnosti iPhone XS Max sa určite pozrieme tiež. Zaujímajú nás však iba také testy, ktoré vyplývajú z reálnych situácií, nie bezduché hádzanie telefónov z balkóna a podobné nezmysly.

Zdroj: YouTube

Prečítajte si aj:

iPhone Xs/Xs Max dosahuje dvojnásobné rýchlosti prenosu dát cez LTE oproti iPhonu X

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE