14. ročník iPhone Photography Awards (IPPAWARDS) ukázal množstvo krásnych fotografií vytvorených výhradne iPhonom. Tvorcovia najzaujímavejších fotografií bolo ocenení prestížnymi cenami.

Začneme tým, že víťaz veľkej ceny je zo susedného Maďarska a zapojiť sa môžete aj vy, resp. ktokoľvek si myslí, že sú jeho fotografie niečím zaujímavé. Aj tento ročník je dôkazom toho, že nie je dôležité mať najnovšie zariadenie, ale cit pre fotku a vedieť zachytiť správny moment v správny čas. Zástupcovia IPPAWARDS uviedli, že aj napriek pozoruhodnému roku smútku a samoty sa vo víťazných fotografiách skrývajú okamihy krásy, nádeje a vytrvalosti ľudského ducha.

IPPAWARDS 2021
IPPAWARDS 2021

Z príspevkov tisícov fotografov z celého sveta sa udeľuje špeciálna cena – víťaz veľkej ceny – ktorú tento rok obsadil fotožurnalista Istvan Kerekes z Maďarska so snímkou „Sedmohradský ovčiari“. Fotka zachytáva dvoch drsných pastierov v Rumunskej Transylvánii, ktorí prechádzajú členitou priemyselnou krajinou a v rukách držia baránkov. Drzosť mužov a bezútešnosť ich prostredia sú zaujímavým kontrastom k nevinnosti jahniat, o ktoré sa starajú. Táto fotografia bola zachytená na starý iPhone 7.

Tradičné prvé miesto obsadila, Sharan Shetty, z Indie za fotografiu „Bonding“, teda túlenie sa muža s koňom v nehostinnom prostredí Azerbajdžanu. Táto fotka bola zachytená na iPhone X.

IPPAWARDS 2021
IPPAWARDS 2021

Druhé miesto obsadila, Dan Liu, z Číny s fotografiou „Walk on Mars“, ktorá zachytáva muža kráčajúceho pustou „mesačnou“ krajinou v Číne. Fotografia bola zachytená na iPhone 11 Pro Max.

IPPAWARDS 2021

Tretie miesto patrí, Jeffovi Raynerovi, z USA za fotografiu „Side-Walking on Air“, ktorá zachytáva dievča vo vzduchu na chodníku v Los Angeles, ktorej tieň sa opiera o garážovú bránu. Táto nádherná fotka bola zachytená na iPhone X.

IPPAWARDS 2021
IPPAWARDS 2021

A to nie je všetko, lebo toto je iba jedna kategória z ďalších sedemnástich oceňovaných, ktoré odporúčame vidieť. Všetky fotografie sú niečím zaujímavé, pričom musíme opäť zdôrazniť, že nie najlepšie zariadenie, ale cit je dôležitý. Najlepších troch víťazov v ďalších 17 kategóriách získali fotografi z takmer všetkých kútov sveta vrátane Austrálie, Nemecka, Bangladéša, Číny, Grécka, Maďarska, Talianska, Izraela, Holandska, Mexika, Ruska, Saudskej Arábie, Španielska, Švédska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov.

Všetky ocenené fotky/kategórie nájdete – TU

Zástupcovia IPPAWARDS dodali, že „blahoželáme všetkým víťazom a ich premysleným postrehom, niekedy pohyblivým a jemným, inokedy vtipným a prekvapujúcim, vždy však bystrým“. My sa pripájame, skutočne krásne fotky!

Zdroj: IPPAWARDS.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE