Už v Android zariadeniach máme rozpoznávanie tváre, ale táto funkcia nikdy nebola dostatočne bezpečná a presná.

Pred nedávnom sa objavili prvé skenery dúhovky (IRIS), ktoré zohrali veľkú úlohu pri zabezpečovaní mobilných zariadení, a teraz sa zdá, že spoločnosť Google pridáva oficiálnu podporu tejto funkcie priamo do systému Android.

Pri pohľade späť o niekoľko rokov zistíme, že po prvýkrát sa objavil tento IRIS skener na trhu práve v neslávnom Samsung Galaxy Note 7. Technológia v tom čase nebola pôsobivá hlavne kvôli rýchlosti a spoľahlivosti. Pri ďalšej generácii sa Samsung výrazne posunul a túto funkciu vylepšil pri Galaxy S8. Za implementáciou tejto technológie skenovanie pre Samsung bola iná spoločnosť a jej integrácia nie je pre Android prirodzená.

To sa však čoskoro môže zmeniť, pretože prvé náznaky vykazujú, že by sme mohli jedného dňa vidieť oficiálnu podporu tohto typu biometrickej autentifikácie už v budúcej verzii Android. Ako poukazujú úniky, softvéroví inžinieri z vývojového oddelenia odtlačkov prstov už na tejto technológii pracujú v snahe pridať svoj vlastný hardvér.

Čo sa však už deje je to, že už sa vytvárajú vnútorné štruktúry, aby výrobcovia OEM vedeli ľahko integrovať túto funkciu. Je pozoruhodné ako dokáže Google vylepšovať svoj systém a pridávať mu aj takéto zabezpečovacie prvky. Aj keď náznaky už hovoria o práci na tomto biometrickom zabezpečení, tak či tak nemôžeme očakávať, že sa objaví už v Android P.

zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Skener očnej dúhovky v smartfónoch má podľa analytikov svetlú budúcnosť, dôvodom je vyššia bezpečnosť

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.