Analytická spoločnosť ABI Research predpokladá, že do roku 2021 bude takmer 300 miliónov smartfónov vybavených skenerom očnej dúhovky.

Podľa ABI je to jeden z najbezpečnejších a najpohodlnejších spôsobov overenia osobnej identity. Skener očnej dúhovky je biometrická identifikácia, ktorá využíva matematické metódy rozpoznávania vzorov dúhoviek pre overenie identity jednotlivca. Dúhovka je nemenná a úplne jedinečná vlastnosť každého ľudského tela.

„Vzhľadom na to, že dúhovka je nemenná, chránená a úplne jedinečná vlastnosť ľudského tela, budú výrobcovia smartfónov čoraz viac začleňovať túto technológiu do svojich produktov, ako bezpečný biometrický identifikátor používateľa, či už na odomknutie zariadenia alebo na bezpečné realizovanie mobilných platieb“ Povedala Marina LU, Senior analytik spoločnosti ABI Research. „Zistili sme, že používatelia smartfónov sú stále veľmi opatrní pri realizovaní mobilných platieb, kvôli nedostatočnej bezpečnosti, avšak skenovanie očnej dúhovky, ako verifikácia platby, by mohla tieto obavy vylúčiť“.

lumia-940-iris-scanner_nowat

Toto riešenie biometrickej identifikácie je zaujímavé aj z toho hľadiska, že nevyžaduje žiadny fyzický kontakt, čo robí túto identifikáciu jednoduchšou, ako sú odtlačky prstov alebo používanie PIN kódu. Iris snímače v mobilných zariadeniach majú samostatný skener očnej dúhovky, a taktiež IRED osvetlenie očí, takže sú schopné identifikovať dúhovku aj v horších svetelných podmienkach. S týmto tvrdením spoločnosti ABI Research by sme boli radšej opatrnejší, nakoľko snímače očných dúhoviek v smartfónoch sú stále v „technologických plienkach“.

Okrem nedávno predstaveného smartfónu Samsung Galaxy Note7, disponuje takýmto skenerom očnej dúhovky viacero zariadení. Prvá predstavila túto technológiu pre smartfóny Japonská spoločnosť Fujitsu v marci 2015. V nadväznosti nato predstavil Microsoft Lumiu 950 a 950 XL, ZTE vydalo Nubiu Prague S a HP spustilo výrobu zariadenia Elite X3. Všetky tieto zariadenia majú spoločného menovateľa – skener očnej dúhovky. Je veľmi pravdepodobné, že ostatní výrobcovia na seba nenechajú dlho čakať a postupne bude prichádzať na trh čoraz viac zariadení s touto technológiou. Hovorí sa aj o spoločnosti Apple, ktorá by už budúci rok mohla prísť s touto technológiou v novom iPhone.

Note7-2Upr

„V súčasnej dobe nie je snímač očnej dúhovky tak preferovaný a dostupný, aby nahradil populárny snímač odtlačkov prstov“ dodala Marina LU. Avšak, očakáva sa, že postupom času si získa táto technológia väčšiu popularitu, vďaka vyššej stabilite a menšej náchylnosti na vonkajšie poškodenia biometrických údajov jednotlivca. Tým sa myslí, že odtlačok prsta je náchylnejší na poškodenie v porovnaní s očnou dúhovkou. A hoci je táto technológia dnes zameraná na High-end smartfóny, predpokladáme, že v dlhodobom horizonte bude k dispozícii aj v lacnejších zariadeniach .

Zdroj: www.prnewswire.com

Pozrite si aj:

Zabudnite na heslá! Telo je dôkaz

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE