iRobot uviedol na trh svoj najnovší robotický vysávač. Roomba e5 je zástupca strednej triedy, ktorý sa chváli najmä zabudovanou Wi-Fi konektivitou a ovládaním pomocou mobilnej aplikácie. Ponúka tiež vysoký výkon pri vysávaní, avšak nižšia cena sa prejavila na staršom navigačnom systéme.

Roombu e5 sme testovali v rovnakom byte ako robotické vysávače Roomba 966 a Xiaomi Mi Robot Vacuum, ktorých porovnanie sme priniesli v novembrovom vydaní magazínu TOUCHIT. Tieto dva vysávače nemali problém s navigáciou po našom byte, v prípade Roomby e5 sa objavili určité komplikácie.

Starší navigačný systém iAdapt predstavuje najslabší článok novinky. Na rozdiel od Roomby 966, ktorá využíva druhú generáciu a obsahuje aj kameru, sa Roomba e5 spolieha iba na senzory. Do objektov okolo seba preto naráža o niečo razantnejšie. Vysávač nám počas testovania nič nerozbil, viackrát sa však stalo, že si zavrel dvere, keď čistil priestor medzi nohami skrine. Prekvapilo nás to, nakoľko dva v úvode spomenuté robotické vysávače nemali s týmto priestorom problém. Roomba e5 si však zabuchla dvere viackrát počas používania.

Po byte niekedy blúdi

Počas testovania sme si všimli aj to, že pohyb vysávača po byte je trochu chaotický. Nebol taký systematický ako v prípade Roomby 966, ktorá jasne vedela, kde sa nachádza, čo už očistila a čo ešte musí vysať. Roomba e5 sa v našom byte pohybovala zväčša neriadene a často sa vracala na už vysaté miesta. Sem-tam sa zdržala medzi nohami stoličiek pri jedálenskom stole, vyslobodila sa odtiaľ až po niekoľkých minútach. Aj v tomto prípade sa prejavil rozdiel medzi prvou a druhou generáciou technológie iAdapt.

Správanie sa navigačného systému iAdapt môže byť do veľkej miery ovplyvnené návrhom a dizajnom bytu, takže je veľmi pravdepodobné, že nie všetci používatelia sa stretnú s nedostatkami. Praktickým riešením môže byť napríklad zmena umiestnenia dokovacej stanice, keďže vysávaču sa niekedy nechcelo ani do obývačky. Ďalšia možnosť je použitie virtuálnej steny, ktorá zakáže vysávaču prístup na konkrétne miesto. Jedna virtuálna stena je súčasťou balenia, zvyšné si môžete dokúpiť podľa potreby. My sme jednu umiestnili do okolia dverí, s ktorými mala Roomba e5 problémy.

Dizajn Roomby e5 neprekvapí

Ostatné vlastnosti vysávača sú však veľmi dobré až výborné. Vysávač umožňuje pripojenie k domácej Wi-Fi sieti, takže ho môžete ovládať aj pomocou mobilnej aplikácie, skontrolovať jeho aktuálny stav či vytvoriť mu harmonogram, kedy má vysávať. Predtým, ako necháte Roombu e5 vysávať v byte osamote, si ju však otestujte vo vašej prítomnosti.

S vylepšeným čistením

Roomba e5 je vhodná na čistenie podláh aj kobercov. Využíva niekoľko technológií z pokročilejších modelov, takže ponúka vyšší sací výkon v porovnaní s prechádzajúcou generáciou. Výrobca však konkrétne hodnoty neudáva. S kvalitou čistenia sme počas testovania nemali problém a tam, kam sa Roomba e5 dostala, odviedla dobrú prácu. Vysávač ponúka vylepšené pogumované kefy aj pomocnú bočnú kefu. Pohľad na spodnú stranu neprekvapí, je prakticky identický s ostatnými robotickými vysávačmi. To isté možno povedať aj pri hodnotení dizajnu ako takého, e5 svoj pôvod nezaprie.

Vysávač je vybavený systémom, ktorý má zamedziť zamotaniu sa do káblov či pádu zo schodov. Výdrž batérie sa pohybuje na úrovni 90 minút a je to reálna hodnota – na základe nášho testovania odhadujeme, že vydrží približne 100 minút na jedno nabitie. Nabíjanie trvá necelé 3 hodiny, robot však nevie prerušiť prácu, nabiť sa a pokračovať. Niekedy má tiež problém vrátiť sa do základne, a to platí najmä pre situácie, keď sa nenachádza priamo v jej blízkosti a zadáte mu príkaz pomocou aplikácie.

Zberný kôš má objem 0,6 litra, čo stačí na povysávanie 3-izbového bytu. Oceňujeme jeho pohodlné otváranie a možnosť ho jednoducho umyť aj pomocou vody. Pred umytím vodou treba vytiahnuť filter, ktorý zachytáva alergény domácich maznáčikov.

Aplikácia ponúka základné funkcie a Roomba e5 ponúkne stručné zhrnutie svojej práce

Verdikt

iRobot Roomba e5 je vhodný do menšieho domu alebo do bytu. Ponúka pokročilé techniky na vysávanie, praktický zberný kôš a pohodlné ovládanie pomocou mobilnej aplikácie. Starší navigačný systém však môže spôsobovať komplikácie a ovplyvňovať celkovú kvalitu upratovania. S niektorými časťami nášho bytu sa Roomba e5 trápila.

Cena: 499 EUR

Zapožičal: iRobot

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit