Virtualizačné technológie sú dnes používané takmer v každom odvetví, vo vašich potravinách, na vašom cloudovom úložisku ale aj vo vašich obľúbených hrách na Facebooku.

vmworld2016_7

Aj tento rok sme sa zúčastnili predstavenia technologických noviniek spoločnosti VMware VMworld v Barcelone. Ak vám hovorí niečo VMware Workstation a možnosť spúšťať operačný systém v operačnom systéme, toto je to riešenie a mnohé ďalšie. O virtualizácii nemusíte vedieť veľa. Stačí si však pozrieť ponuku webhostingových poskytovateľov, ktorí vám na požiadanie dajú web a súvisiace služby na linuxovom serveri. A nie je to tak, že by kúpili ďalší počítač a nainštalovali na ňom váš Linux. Použijú virtuálny stroj.

vmworld2016_17

VMworld 2016 – be_Tommorow. Toto je slogan spoločnosti VMware na tento rok. Hlavným prínosom je ohlásenie spolupráce s Amazonom a IBM.

Konferencie VMworld 2016 sa zúčastnilo viac ako 10 000 účastníkov z 96 krajín a viac ako 7000 ľudí dnes sledovalo tento prenos on-line.

vmworld2016_22

Základnou otázkou virtualizácie a IT technológií je, ako budeme čeliť zajtrajšku. Už to nie je o tradičnom biznise a digitálnom biznise. Všetko totiž ide novým smerom a bude digitálny biznis. Teraz prichádza otázka, aká je vaša stratégia? Všetko bolo vždy o optimalizácii. Kedysi to platilo pre závody a výrobné fabriky. Dnes to platí pre digitálne technológie a IT oddelenia.

vmworld2016_10

V roku 2006 bolo len 2% IT v public cloude. Zvyšok, teda 98% predstavovali tradičné IT technológie. V roku 2011, to už bolo 13% z toho 7% v public cloud a 6% v private cloud. V roku 2016 je to už 27% IT v cloude v súčte verejných a privátnych cloudových riešení.

Predpoveď do roku 2021 je rozloženie cloudových služieb a tradičnej IT technológie 50:50. Tento stav by sa mal podľa analytikov dosiahnuť 29 júna, 3:57. 🙂 Zaujímavé číslo, no najmä na minútu odhadnutý čas dosiahnutia tohto stavu.

vmworld2016_19

Mení sa spôsob toho, aké zariadenia sa budú v nasledujúcich rokoch pripájať do siete.Kým doteraz sme hovorili počítačoch, tabletoch a telefónoch, v roku 2021 počítame s pripojením 2,1 mld. zariadení internetu vecí.

Hybridný cloud nie je novinka no bude čoraz viac preferovaný. Je to vlastne kombinácia verejného a súkromného cloudu. Táto definícia sa môže javiť ako vágna, no vidíte to sami. Softvérové programy si dnes prenajímate, škatuľové riešenia pomaly nahrádzajú digitálne licencie a ponúkajú vám zároveň priestor na vaše dáta.

Nárast firiem, ktoré by sa nejako rapídne prešli na takýto model nie je mnoho, no postupne sa objavujú hráči z viacerých oblastí. Nie je to už len prenájom virtuálnych strojov s Windows Linuxom alebo kancelárske balíky ale aj grafické a multimediálne programy.

Aktuálne sme svetovo  dosiahli 603 mil. MWh spotreby elektrickej energie, čo by stačilo na ročné zásobovanie elektrickou energiou Španielsko, Nemecko a Švajčiarsko. Preto má zmysel sa baviť o energetické úspornosti a šetrení energie.

vmworld2016_21

VMware spolupracuje s Microsoftom a ich Skype for Business beží na softvérovej platforme VMware Horizon. VMware Horizon Client je dostupný aj ako aplikácia pre Android alebo iOS.

vmworld2016_24

VMware Cross-Cloud Architecture dáva používateľ slobodu a zároveň kontrolu. Bude to spojenie vRealize a VMware Cloud Foundation, ktoré dá firmám hybridný cloud. Novinka bude dostupná od budúceho roku ako SaaS (Software as a Service). Vďaka tomuto prepojeniu budete môcť využívať služby Cross-Cloud riešenia aj keď máte vSphere na svojich hardvérových zariadeniach. V rámci vSphere 6.5 ide o nový produkt, možnosť, ktorá umožní lepšiu správu nielen hardvérových potrieb ale najmä dynamicky reagovať na potreby zákazníkov.

Vďaka VMware Cloud Foundation uštrí firmám viac ako 40% nákladov na vlastníctvo (TCO).

Výhodou virtualizácie je to, že nepotrebujete jeden typ HW riešenia alebo infraštruktúry na to, aby ste uspokojili svoje potreby výkonu. Ak sa zvýši zaťaženie jedného datacentra (servera, farmy), behom niekoľkých sekúnd až minút ste schopný preplánovať virtuálne stroje na nové datacentrum. Všetky hlásenia dostáva administrátor cez webové rozhranie služby VSphere. Rovnako je možné sledovať aktuálnu sumu, ktorú vás stojí beh virtuálnych strojov. Na grafickom znázornení je vidieť nielen aktuálnu sumu v čase ale aj naplánovaný rozpočet. To dáva používateľom vSphere plnú kontrolu nad rozpočtom, plánovaním zdrojov a možnosťou dynamicky reagovať na potreby výkonu, ktorý si konfigurujú v rámci prenajatého virtuálneho stroja.

Jednou z hlavných výhod je možnosť rýchleho klonovania virtuálnych strojov a umiestňovať ich v rámci celého sveta podľa potreby. Môžete mať nejaké riešenie od Amazon Web Services v Írsku a naklonovať ho do Spojených Štátov.

vmworld2016_25

Biznis pohľad

Otázkou by mohla byť aká je spolupráca s ekosystémami spoločností HP, Dell a ďalších gigantov ako Amazonu alebo Googlu. Všetky produkty sú u nich podporované. Podľa Pata Gelsingera, CEO VMware je spolupráca vyvážená medzi všetkými spoločnosťami. Rivalita, ako by ju mohli očakávať v klasickom obchodnom svete tu nie je. Sú isté prípady do roka, kedy je viac riešení od jednej firmy, no v pomere sa na toto nijako výrazne nepozerá. VMware má totiž tisíce partnerov a ich ekosystémov. Nemá teda zmysel preferovať jedného alebo druhého výrobcu. Závisí totiž od zákazníka čo potrebuje a pre VMware je strategicky dôležité podporovať a mať kompatibilitu s čo najviac hráčmi na trhu, IBM nevynímajúc. V rovnakom čase budú teda dostupné služby Cross-Cloud pre Google ako aj napríklad Azure od Microsoftu.

Barcelona

Nevyhnutné náklady hradila spoločnosť VMware

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.