Koncept Rozumná Bratislava má priniesť nielen nové technológie, ale aj zmenu prístupu mesta.

Nielen mesta k ľuďom ale aj správanie ľudí v mestách. Jedným cieľom je znížiť individuálnu prepravu v meste na 35 % do roku 2025. Tento krok je logický, pretože 70 % obyvateľov žije v metropolitných územiach.

Všetky územia metropolitných území EÚ čelia rovnakým problémom. Ide o otázky ako ich stavať tak, aby sprostredkovali solidaritu, ako nakladať s odpadmi, ako podporovať podnikanie?

Ivo Nesrovnal, primátor hlavného mesta SR Bratislava, hovorí: „Pracuje sa na koncepte inteligentných križovatiek, aby električka dostala na križovatkách prednosť.

Od začiatku prázdnin bude v Bratislave dostupných 750 bicyklov. Ide o najväčší bikesharing na Slovensku.

Nemenej dôležité, ako zabezpečiť čo najplynulejšiu prepravu obyvateľov. V Bratislave je jeden zásadný problém v byrokracii, ktorú treba odľahčiť a začať úradmi. Je tu 15 stavebných úradov, to len ako príklad. Bratislava má koncept smart cities, ide o verejne prístupný materiál označený ako Bratislava 2030.

Venuje sa podpore výstavby električkových tratí a rozvoja verejnej dopravy. Tiež aj integrácia, aby v rovnakom čase nešli vlak aj autobus regionálnej dopravy. Smart cities by malo vyriešiť aj problémy s narastajúcou dopravou. Oblastí, ktoré budú vyžadovať rozvoj a zmenu či priamo nápravu je viac.

Prečítajte si aj:

ITAPA: Štát má byť priateľský k ľuďom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.