Na galavečeri boli predstavení víťazi medzinárodnej konferencie ITAPA, pričom víťazi si odniesli špeciálny pohár. Vybrať z dvadsiatich piatich prihlásených projektov dvoch víťazov dalo jedenástim členom odbornej poroty poriadne zabrať.  

Elektronické identifikačné karty a elektronická matrika, to sú dva víťazné projekty súťaže Ceny ITAPA, ktoré budú šetriť čas občanov, peniaze štátu a zároveň odbúravajú byrokraciu na úradoch. Cenu Rádia Slovensko získal projekt Elektronické služby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Pohar

Poďme si predstaviť víťazov v uvedených troch kategóriách

ZlepsovanieProcesov

Víťazom v kategórii Zlepšovanie procesor sa stal projekt Elektronizácia služieb matriky. Zadávateľom bolo Ministerstva vnútra, dodávateľom spoločnosť DITEC. V rámci neho sa podarilo elektronicky prepojiť temer tisícku matrík, aby spolu nemuseli komunikovať iba „papierovo”, ale moderne. Dnes už tak existuje centrálna evidencia s desiatkami miliónov záznamov, do ktorej môžu úradníci vstupovať a poskytovať matričné údaje občanom rýchlo a prakticky odkiaľkoľvek.

ITAPA_matrika_nowat„Skutočnosť, že porota vybrala spomedzi desiatok projektov práve náš, je pre mňa veľkým zadosťučinením a som rád, že vďaka nášmu projektu uľahčíme a zjednodušíme život občanov aj úradníkov,” povedal na margo ocenenia Csaba Baráth zo spoločnosti Ditec.

NoveSluzbyV Kategórii Nové služby sa víťazom stal projekt Implementácia elektronickej identifikačnej karty. Zadávateľom je opäť Ministerstvo vnútra SR a dodávateľom firma Hewlett Packard Enterprise.  ITAPA_HP_nowatHoci elektronické ID karty už vlastní viac ako milión Slovákov, stále netušia, akú účinnú  „zbraň” majú v rukách pri komunikácii s úradmi. Veď aktivovaný občiansky preukaz s čipom im umožňuje vybaviť online množstvo úradných záležitostí bez zbytočných papierovačiek a chodení na úrady.  Jedným z prvých vlastníkov eID karty bol aj zástupca firmy Hewlett Packard Zdenko Böhmer: „Samozrejme, využívam aj služby, ktoré mi eID karta ponúka. Verím, že raz príde čas, keď bude občan používať jedinú kartu, s ktorou sa nielen identifikuje, ale ňou aj zaplatí v banke, zmení si priezvisko na matrike, prepíše auto lebo vybaví prídavky na dieťa.”

Radio

Cenu Rádia Slovensko si odnáša projekt Elektronické služby MPSVR SR na úseku výkonu správy štátne sociálne dávky, sociálna pomoc a pomoc v hmotnej núdzi. Zadávateľom bolo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, dodávateľom firma Softec a IBM Slovensko.

ITAPA_RTVS_nowatO cene rozhodli poslucháči verejnoprávneho rozhlasu. Sami určili, že najviac užitočnou službou pre nich sú Elektronické služby Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,  vďaka ktorým z pohodlia svojho domova – cez počítač – vybavia 39 rôznych služieb v oblasti sociálnych dávok,  medzi nimi žiadosť o prídavok na dieťa, pomoc v hmotnej núdzi či príspevok na opatrovanie a mnohé ďalšie – bez toho, aby strávili dlhé hodiny „behaním” po úradoch   vyplňovaním množstva formulárov.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.