Spoločnosť Wintego vie údajne pomocou produktu nazvaného CatchApp dešifrovať vašu komunikáciu cez WhatsApp. Tvrdí to zdroj magazínu Forbes, ktorý redakcii poskytol marketingové brožúry izraelskej firmy, ktoré mala tohto roku distribuovať na bližšie nešpecifikovanej konferencii bezpečnostných zložiek.

wintego-wint-data-extractor_nowat

Zdá sa, že naše správy či multimédiá posielané cez populárny komunikátor vlastnený dnes Facebookom nemusia byť bezpečné do takej miery, ako sme si doteraz mohli myslieť. Bezpečnosť správ a ochrana súkromia užívateľov je pritom pre WhatsApp jednou z hlavných priorít a spoločnosť garantuje end to end šifrovanie celej komunikácie počas celého spojenia. V preklade to znamená, že každá správa je zabezpečená unikátnym zámkom a kľúč na jej odomknutie máte len vy a príjemca správy, nemá ho dokonca ani samotný WhatsApp.

Máme sa začať obávať o svoje súkromie?

Dôvera vyše 1 miliardy klientov obľúbenej aplikácie môže byť jemne naštrbená po nedávnom zverejnení informácií na webe Forbes, podľa ktorých izraelskí hackeri ponúkajú možnosť odpočúvania jej správ. CatchApp musí byť v blízkosti zariadenia (nie je známe v akej konkrétnej), ktorého komunikáciu chce odpočúvať a mal by sa zmestiť napríklad do vášho ruksaku. Dáta údajne dešifruje prostredníctvom tzv. MITM (man-in-the-middle) útoku.

Ako konkrétne to experti z Wintego dokážu, nie je známe a mnohí odborníci na bezpečnosť spochybňujú možnosť tejto formy ukradnutia dát. CatchApp navyše nie je žiadny bežne dostupný produkt, nakoľko patrí do portfólia určeného prioritne pre vládne a armádne zákazky. To by mohlo znamenať, že bežní komunikujúci, ktorí práve neplánujú teroristický útok, alebo medzikontinentálny transport tony kokaínu, by nemali byť stredobodom záujmu špehovania.

Zdroj: Forbes