Sú prehľadnejšie a intuitívnejšie na používanie.

Počas konferencie Jarná ITAPA 2017 sme navštívili stánok Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), kde nám ukázali nové používateľské rozhranie elektronických schránok na webe Slovensko.sk.

O chystaných zmenách sme informovali už dávnejšie, teraz si môžete nové elektronické schránky pozrieť aj vy. Buďto na priložených screenshotoch v našom článku alebo na tomto webe. Je potrebné zadať ľubovoľné meno a email a následne ako heslo zadajte stvrtoK25.

Nový dizajn elektronickej schránky Slovensko.sk. Zdroj: https://invis.io/YABRQ6EPH

Pripomeňme, že zmeny v dizajne elektronických schránok vyplynuli aj z výsledkov webového prieskumu Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, v ktorom svoj názor vyjadrilo takmer 400 respondentov.

Cieľom webového dotazníka bolo identifikovať možné vylepšenia funkcionalít elektronických schránok a následne ich zrealizovať. Od 1. júla 2017 bude totiž elektronická komunikácia so štátom pre väčšinu právnických osôb povinná. Svoju elektronickú schránku má zriadenú aj každý občan nad 18 rokov, ktorý ju môže na komunikáciu so štátom využívať dobrovoľne.

Stánok Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) na Jarnej ITAPE 2017

DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE V SKRATKE

  • Od 1. júla 2017 budú firmám so sídlom v SR zapísaným v obchodnom registri zasielané úradné rozhodnutia či oznámenia výhradne prostredníctvom elektronických schránok.
  • Do elektronickej schránky je možné prihlásiť sa cez portál slovensko.sk.
  • Na prístup do schránky je potrebný občiansky preukaz s čipom s aktivovaným bezpečnostným osobným kódom (BOK), počítač, prístup na internet, čítačka a príslušný softvér.
  • K 18. aprílu 2017 malo 111 765 štatutárov vybavený elektronický občiansky preukaz s čipom s bezpečnostným osobným kódom (BOK) a 32 297 štatutárov má občiansky preukaz s čipom, avšak nemá k nemu bezpečnostný osobný kód (BOK).
  • V prípade, ak máte občiansky preukaz s čipom a nemáte k nemu BOK, je potrebné zastaviť sa na oddelení dokladov, pretože bez BOK nie je možné prihlásiť sa do e-schránky.
  • O vydanie občianskeho preukazu s čipom či aktiváciu bezpečnostného osobného kódu môžete požiadať na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov na celom Slovensku.
  • Aktuálne je priemerná čakacia doba na podanie žiadosti o vydanie dokladov 29 minút

Nový dizajn elektronickej schránky Slovensko.sk. Zdroj: https://invis.io/YABRQ6EPH

Prečítajte si aj:

Peter Pellegrini na konferencii Jarná ITAPA: „Musíme byť schopní prispôsobiť sa enormnej dynamike moderných technológií“

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit