Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predstavte si, že po chodníku nekráčate, ale sa pohodlne veziete. A váš technologický spoločník pritom dokáže sledovať a reagovať na dianie okolo vás. Alebo čo tak nasadnúť do malého elektrického autíčka, s ktorým môžete v premávke doslova štrikovať vďaka „hračkárskemu“ nakláňaniu kolies a ktoré zaparkujete úplne všade? Tieto koncepty už nie sú úplne ďaleko od reality. Aktuálne ich vyvíja a testuje Toyota. 

Trojkolka pre chodníky s vysokým IQ aj EQ

Trojkolesový vynález poháňaný na elektrinu, s ktorým sa stanete v budúcnosti doslova „pojazdnými“ chodcami sa volá Toyota Concept-i WALK. Svoju premiéru mal na Tokijskom autosalóne v októbri minulého roka.

Trojkolka je už na prvý pohľad praktická. Dokáže sa otočiť doslova na mieste, a to na priestore kratšom než ľudský krok. Znamená to, že v premávke na chodníku zaberá presne toľko priestoru ako bežný chodec. Stačí dvihnúť nohy len do výšky 14 cm a ste pohodlne nastúpení na plošine. Koncept disponuje mechanizmom premenného rázvoru podľa rýchlosti jazdy. Ten zabezpečuje potrebnú stabilitu počas jazdy aj zastavovania. Na jedno nabitie vydrží prejsť v závislosti od terénu a využívania funkcionalít 10 až 20 km.

Riadenie tohto „miniautíčka“ je veľmi intuitívne. Vývojári totiž sľubujú, že dokáže porozumieť potrebám vodiča. Využíva pri tom prvky umelej inteligencie, ktoré rozpoznávajú aktuálne emócie toho, kto koncept riadi a podľa nich predvídajú, aké má vodič za jazdy potreby. Concept-i WALK to zvláda vďaka zabudovanému agentovi, ktorý sa dokáže na vodiča doslova naviazať. Agent skúma emócie z „rozhovorov“ s vodičom počas jazdy a tiež z údajov zistených zo senzorov v držadlách. Vozidlo tiež dokáže počas jazdy inteligentne rozpoznať potenciálne nebezpečné situácie. V tom prípade ťa bude aktívne varovať a automaticky tomu prispôsobí jazdu. Tento rozmer „IQ a EQ vozidla“ zaručuje spolu s technológiou autonómneho riadenia maximálne pohodlnú a bezpečnú jazdu bez stresu.

Toyota predpokladá, že o túto trojkolku prejavia záujem nielen samotní zákazníci, predovšetkým seniori, ale Concept-i WALK si nájde svoje miesto aj v rámci služieb zdieľanej ekonomiky. Tento šikovný prostriedok mobility bude vhodným doplnkom pri cestovaní na kratšie vzdialenosti v kombinácii s inými dopravnými prostriedkami. Predpokladá sa, že môže nahradiť aj v súčasnosti používané dvojkolky Segway, najmä pri prezeraní pamätihodností v mestách.

Zábavná jazda mestom, aká tu ešte nebola

Budúcnosť mobility na krátke vzdialenosti v mestách vidí automobilka Toyota aj v dvojmiestnej trojkolke i-Road. Tá by sa mala stať po úspešných testoch už onedlho dostupná aj pre zákazníkov. Jeho jednoznačne najväčšou výhodou je, že spája praktickosť, svižnosť a všade-prístupnosť dvoj-kolesového „tátoša“ s pohodlím a stabilitou uzatvoreného malého auta. Nesporným benefitom je, že má vďaka elektromotorom poháňaným lítiovo-iónovými batériami nulové emisie. Na jedno nabitie dokáže prejsť pri rýchlosti 50 km/h približne 50 km.

Futuristické vozidlo na elektrinu zaberie len štvrtinu parkovacieho miesta. Jeho systém Active Lean umožňuje nakláňanie predných kolies nezávisle od seba, vďaka čomu i-Road svižne „reže“ zákruty a pritom sa môžeš spoľahnúť na úplnú stabilitu na ceste. Ak to s naklonením preženiete, inteligentný softvér vás upozorní zavibrovaním volantu. A pri stlačení brzdy sa kolesá okamžite vyrovnajú. Aj samotné riadenie je hračkou pre každého držiteľa vodičského preukazu. Ovládanie je zjednodušené na dva pedále, volant a najnutnejšie spínače.

A kedy sa koncept stane súčasťou reality na cestách? Vozidlo i-Road už úspešne absolvovalo testy v bežnej premávke, na ktorých sa podieľali obyvatelia Tokia, San Francisca či francúzskeho mesta Grenoble. Správy zo sveta naznačujú, že sa už onedlho objaví v komerčnom predaji. Na jeho príchod do Európy a na Slovensko si však musíme ešte chvíľu počkať.

Značky: