Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Minulý rok bolo v celej SR v ponuke 1100 ojazdených elektromobilov a viac ako tri tisíc hybridov

Ešte pred pár rokmi boli elektromobily na Slovensku prakticky výsadou fanúšikov nových technológií. V roku 2016 bola ponuka na slovenskom trhu s ojazdenými elektromobilmi mizivá. Na Slovensku ich vtedy v inzertnej ponuke za celý rok bolo niečo cez 200 a ich mediánová cena sa pohybovala na úrovni 16 500 eur. Odvtedy elektromobilov a hybridov na sekundárnom trhu pravidelne pribúda. V minulom roku to už bolo spolu 1 100 elektrických áut, ktorých cena sa najčastejšie pohybovala okolo 30 000 eur a 3 135 hybridných modelov s cenovým mediánom 19 500 eur. Vyplýva to z analýzy trhu s jazdenými vozidlami,  ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Elektromobily a hybridy sa v posledných rokoch stávajú bežnou súčasťou ponuky prakticky všetkých výrobcov automobilov. S množstvom nových modelov na trhu pochopiteľne pribúda aj áut, ktoré sa po určitej dobe stanú ojazdenými a objavia sa v ponuke na sekundárnom trhu. V tomto segmente zatiaľ stále dominujú hybridné modely, ktoré celkom konzervatívni slovenskí zákazníci berú ako logický medzistupeň od spaľovacieho motora k elektromobilu. Pri súčasných cenách pohonných hmôt je úsporný hybridný model pre mnohých motoristov  zaujímavou alternatívou,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AURES Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Elektrické autá ponúkané v celej SR sú často ešte zánovné 

Elektrické vozidlá, ktoré sa objavujú v inzertnej ponuke na celom slovenskom trhu, sú zväčša do troch rokov veku. Do začiatku covidovej pandémie sa ich vek pohyboval okolo 3 a pol roku a veľa ich bolo pôvodom zo zahraničia. Dnes sú to vyložene zánovné jazdené autá do troch rokov a tuzemského pôvodu. Často ide o predvádzacie vozidlá, prípadne autá z firemných fleetov, ktoré sa snažia o ekologický prístup v prevádzke svojho autoparku. Počet hybridných modelov v ponuke na tuzemskom inzertnom trhu je v súčasnosti trojnásobný oproti plne elektrickým autám, v minulom roku to bol takmer dva a pol násobok. Cenovo sú hybridné modely medzi ojazdenými autami v ponuke dostupnejšie než čisté elektromobily. Oproti elektromobilom je najčastejšia obstarávacia cena približne o štvrtinu nižšia. Rovnako ako u elektromobilov sú hybridy najčastejšie ponúkané zánovné autá, s nájazdom okolo 27 000 kilometrov a vo veku medzi dvoma a tromi rokmi. Najviac z elektromobilov bolo tento rok modelov BMW i3, nasledovali Tesla S, Nissan Leaf, na štvrtom a piatom mieste sú Tesla 3 a Renault Zoe. U hybridov dominuje Toyota C-HR, pričom medzi TOP 10 hybridnými vozidlami je tento rok až 7 modelov  Toyoty, dva modely zastupujú cenovo zaujímavé autá Suzuki a na desiatom mieste je Hyundai Ionic.

Samotná spoločnosť AURES Holdings má v súčasnej dobe vo firemnej flotile, ktorá má spolu vyše 1 800 áut, 50 vozidiel, ktoré sú buď plne elektrické alebo hybridné a čaká sa na dodanie ďalších takýchto už objednaných vozidiel. „V rámci našej skupinovej ESG stratégie chceme, aby do roku 2025 bolo aspoň 40 % firemných vozidiel hybridných alebo plne elektrických,“ dodáva Petr Vaněček.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.