Faktom ale môže byť, že mnohí zmeškali vlak a teraz sa snažia upokojiť tým, že je to nafúknutá bublina.

Inak povedané neregulovaný trh, nad ktorým nemá nikto dozor a môžeme tak prísť o peniaze. Ako to teda je s bublinou, bitcoinom a prečo napríklad iné virtuálne meny, či „coiny“ nie sú označované ako kryptomeny?

Súhlasíme s tým, že hodnota niektorých kryptomien je poriadne nafúknutá a zatiaľ nie sú celkom vhodné na to, na čo boli pôvodne určené. Napríklad na bežné platby. Prevody BTC na FIAT (hocijaké „klasické“ peniaze schválené centrálnou bankou) trvajú nie sekundy, ale desiatky minút. Dosť nepohodlné, napríklad aj vtedy, keď chcete svoje bitcoiny zameniť za peniaze a vytiahnuť si ich z bitcoinového automatu v Bratislave, Košiciach alebo iných mestách.

Bublina praskne

Do kryptomeny neinvestujete, ak ju považujete za bublinu, alebo vyslovene nemáte tento pojem radi.
V tomto článku sa budeme baviť o kryptomenách a konverzii na euro. Vieme, že v dolárovom prevedení budú sumy znieť lepšie (budú vyššie).

Počítame ale s tým, že ste zvyknutí poznať hodnotu eur a nie dolárov. Označiť niečo za bublinu môžeme vtedy, keď cena nejakého produktu alebo komodity vyletí nahor a neodpovedá to jej reálnej cene. To sa môže aj nemusí týkať bitcoinu. Prečo? Pretože jeho reálnu cenu zatiaľ nepoznáme.

Tá sa nateraz veľmi ťažko určuje a očividné problémy s ňou majú aj burzy. Nemajú rovnaké ceny. Je to prirodzené, pretože si obchodujú s touto menou každá vo svojom vlastnom objeme. Hovoriť teda o tom, že bublina raz spľasne, je ako hovoriť o tom, že po daždi raz vyjde slnko. Nemusíte byť prognostik, mág ani analytik, ale kritika niečoho neznámeho znie až príliš dobre. Najmä ako obranný mechanizmus každého, kto na túto loď zavčasu nenastúpil.

V tomto článku spomenieme bitcoin, ripple a monero. Sú to ukážkové príklady, ktoré sledujeme najviac. Netvrdíme, že verge alebo peercoin či litecoin nestoja za povšimnutie alebo priamo investíciu. Pokojne si za nami uvedené kryptomeny dosaďte svoje vlastné, je to v poriadku.

Ceny a kedy kúpiť?

Hodnota 1 BTC bola 20. februára 2017 takmer 1020 €. Časy, keď si mnohí povedali, že bitcoin im ušiel a už sa do neho neoplatí investovať. Oplatí, ale to rozhodnutie musíte spraviť v daný čas. Niečo, čo sa robí ťažko. Netreba kupovať bitcoin ako jeden kus, ale stačí si kúpiť jeho zlomok.

Ale aj zlomok vás bude stáť napríklad 100 €. To je dosť slušný peniaz a môže chýbať. Dnes si zaň kúpite približne 0,0088 BTC. Teraz si predstavte, aký veľký nárast musí mať hodnota 1 BTC, aby ste na tom reálne niečo zarobili. A to ešte treba odpočítať poplatky za obchodovanie na kryptoburze a následne aj prevod na FIAT na váš bankový účet.

Grafické znázornenie hodnoty XRP za celý rok 2017 až po január 2018

Monero (XMR) malo v polovici marca 2017 hodnotu 20 €. Hodnota dlhé mesiace stagnovala, plus-mínus sa menila rádovo v eurách. Koncom augusta vystrelila na hodnotu nad 100 € a v septembri opäť klesala. Jej raketový vzostup začal v novembri minulého roka a v decembri presiahla hodnotu 400 €.

Prečo toto uvádzame a robíme tu z článku „historický archív“? Práve preto, lebo dnes je veľmi moderné rozprávať, a to najmä v mediálnom svete, ako by sme zbohatli keby… keby sme pred piatimi rokmi kúpili 1000 BTC, dnes by sme mali závratné sumy. Toto tvrdí pravdepodobne ten, kto nevie čo je kryptoburza a o bitcoinoch počul iba z diaľky. Česť výnimkám. Odporúčame poslať si na nejakú burzu (Kraken, Binance… peniaze alebo previesť nejakú kryptomenu) a vyskúšať si, aké je to naozaj.

Grafické znázornenie hodnoty BTC za celý rok 2017 až po január 2018

Prvý problém, s ktorým sa stretnete je, že máte hotovosť na burze dajme tomu v eurách a rozhodujete sa čo kúpiť. BTC je možno stávka na istotu. Slovo istota prosím vnímajte najneistejšie ako sa len dá. Problémom je, že BTC nemá takú ziskovosť ako iné kryptomeny. To znamená, že môže rásť, ale výnos bude o tri mesiace len 6 %. Čistý zisk teda nebude bohvieaký.

Druhý problém je otázka investovanej sumy. A teraz prichádzajú na rad vaše vnútorné prepočty. „Keby som vtedy vložil 1000 €, zisk by bol 60 €.“ Nepríjemné zistenie, na ktoré si vzápätí mrzuto odpoviete, že ste vtedy nemali alebo nechceli mať voľných 1000 €.

Dobre, bitcoin nemá takú výťažnosť zisku ako napríklad ripple (XRP). Tam sme sa pohybovali za minulý rok v náraste výnosnosti v stovkách percent. To znamená, že na alternatíve k bitcoinu by ste zarobili nepomerne viac, ako sa maznali s BTC a čakali na správnu príležitosť. V máji ste mohli kúpiť 1 XRP za 0,15 €.

Už vtedy začal trošku stúpať, ale bola to ešte fajn zachytená vlna. December 2017 bol zlatá baňa. Hodnota 1 XRP sa vyšplhala na viac ako 2,6 € za kus. Za 100 € ste mohli v spomínanom máji kúpiť tým pádom 666,67 XRP. Takže v decembri by ste mali na burze po prepočte 1733,34 €. Málo? Veľa? No, povedzme že astronomicky veľa za 100 €, ktoré ste do toho vložili. Koľkože vám dá vaša banka na úrokoch, pri čase držania 100 € od mája do decembra?

Tretí problém je, kedy potom predať a následné výčitky. Fungujú pri neskorom aj skorom predaji. Ak chcete investovať, budete sa musieť naučiť jednu vec. Stáť si za svojím rozhodnutím a neľutovať včerajšie rozhodnutia. Samozrejme, nemusíte byť s výsledkom úplne spokojní.

Graf Peercoinu a ukážka toho, ako sa dá nevýhodne predať a čakať až cena bude ešte viac klesať. Bohužiaľ, stúpla o 50 %…

Ceny sa menia z hodiny na hodinu a je to normálne. Ak kupujete, počítajte s tým, že zajtra spadne cena. Keď predávate, pokojne môže cena stúpnuť o tri dni na vyššiu hodnotu rádovo v desiatkach percent. To je však čas, keď nemá zmysel bezhlavo rýchlo nakupovať za novú hodnotu a menej jednotiek danej kryptomeny.

Nemá? No ak bude cena ešte ďalší týždeň rásť, tak má. Ale toto nemôžete vedieť a je len na vás, ako sa k investovaniu postavíte. Teraz už možno chápete, prečo mnohých iritujú vyhlásenia, keby som vtedy kúpil a vtedy predal. Áno, ale keď naozaj investujete, nepozeráte sa nečinne a nesnažíte sa retrospektívne hodnotiť. Ste priamo v deji a robíte rozhodnutia v daný okamih.

 

Dane

Každý rok si za svoje eurá kúpite menej rovnakého tovaru. Nepripomína vám to niečo?
No a nateraz v poslednom rade je tu otázka zdanenia, v ktorej nemá jasno ani naša vláda. Prakticky žiadna vláda na svete, ktorá neoznačila bitcoin ako legálne platidlo (napríklad Japonsko, Austrália), ho nezdaňuje. Problémom je samotné určenie, o čo vlastne ide. Je to ostatný príjem? Asi ťažko, keď kryptomena nie je takmer nikde definovaná ako mena a centrálna banka nič také ako BTC nepozná.

Otázkou je, či výnosy, ktoré si prevediete na svoj účet netreba zdaniť ako nejakú komoditu. Skrátka čokoľvek, len aby ste zdanili zisky. Ekonómovia a najmä účtovní poradcovia sa odlišujú v názore, ako tento príjem na účet zdaniť (bavíme sa o fyzických osobách). Jedni odporúčajú zdaniť ako ostatný príjem, iní sa zase nevedia vyjadriť, nakoľko BTC nie je ropa, opcie ani zlato a nedá sa naň uplatniť samostatná dať. Takisto ani úľavy na daniach, ak investíciu podržíte minimálne rok. Pretože vaša investícia nie je niečo, čo poznajú daňové úrady, alebo na čo by mali vytvorené tabuľky.

Čínsku burzu Binance odporúčame hlavne tým, ktorí kryptomenu neberú ako rýchly nástroj na zbohatnutie

Vláda sa má venovať kryptomenám už v tomto roku. Avšak podľa vyjadrení ministra financií, je tu pre nás ostatných riziko spätného dokladovania príjmov. Z jeho posledného mediálneho vyjadrenia vyplynulo, že zisky je treba na Slovensku zdaniť. Ako? Nevedno, ale vy alebo váš ekonóm na to mal nájsť čo najlepšiu položku v tlačive na priznanie daní po minulé roky a vyplniť ho.

Uvidíme teda, ako sa situácia vyvinie. Počítame s tým, že mnohí si volia cestu jednoduchšieho odporu, a to je anonymizovanie meny alebo zdanenie ako ostatného príjmu. BTC si môžete ako eurá vybrať v bitcoinových automatoch, a to úplne anonymne. Transakcie sú anonymné a limit na transakciu je 5000 €. V prípade výberu do 50 € nezadávate telefónne číslo a nie je tu nutné potvrdenie blockchainom ako pri vyšších sumách.

Kryptoanarchisti sú zlodeji

Zatiaľ je problém nielen v tom, že je len skutočne málo praktických obchodníkov. To znamená takých, ktorých využívate každý deň. Je pekné, že na známom e-shope nakúpite elektroniku za bitcoiny. Chlieb, tresku, prací prášok alebo lístok na vlak si za to nekúpite.

Rozumieme tomu a implementácia je pomalá a jej hnacou silou sú fanúšikovia. Tí, čo do kryptomeny investovali a verili jej. Nemáme na mysli špekulantov, ktorí dnes vložia a zajtra by chceli zbohatnúť. Máme na mysli ľudí, ktorí investujú svoje voľné prostriedky a veria nejakej vízii slobodných peňazí ako aj princípom kryptomeny.

Za to, že do týchto nazvime to projektov vkladali svoje peniaze, si zaslúžia odmenu. Pokojne to mohli spraviť aj tí, čo týchto ľudí nazývajú zbohatlíkmi či priam zlodejmi. Nemali odvahu, informácie alebo len odhodlanie podporiť nový projekt. A viete, aká je výhovorka týchto ľudí – „Je to neistá investícia.“. Pevne veríme, že nikto z vás, kto číta tento článok nepovažuje klasickú menu za istú investíciu.

Cieľom kryptomeny aspoň nateraz a najbližšie roky nie je zapríčiniť pád dolára, eura alebo akejkoľvek svetovej meny. Je to súbežný projekt, podobne ako ripple nie je kryptomena ale skôr platforma, ktorá sa chce priamo prepojiť na banky. Prinesie tak rýchlejšie a lacnejšie spracovanie platieb po celej zemeguli.

Preto neberte priamo doslovne, ak v článku označíme za kryptomenu aj projekty ako ripple, ktorý je navyše centralizovaný. V teoretickej rovine sa dá jeho hodnota zo dňa na deň devalvovať. Nedeje sa toto náhodou posledné dekády a viac s dolárom? To len ako odbočka pre zástancov klasických peňazí a istoty tohto druhu platidla.

Verdikt

Tento článok sme chceli priniesť ako vyvážený materiál z pohľadov oboch strán. Ukázať na výhody, ale pochopiť aj odporcov a poukázať na nevýhody. Autor tohto článku má nejaké bitcoiny, resp. takmer presne povedané jeho zlomky. Tiež nenasadol na loď vtedy, keď na to bol najlepší čas, a to dokonca viackrát.

„Teraz sa mi už neoplatí kúpiť ďalšie bitcoiny.“, môže rozprávať už aj zo sna. Menej vhodne predané monero je tiež dôkazom, že nemá zmysel ľutovať svoje rozhodnutia z minulosti, ale skôr sa pozrieť vďaka voľným prostriedkom na iné kryptomeny s rastúcim potenciálom. Čo však urobil je, že oželel isté veci a išiel do mínusu u svojej banky, aby nasadol na inú kryptoloď a vyskúšal ďalšie projekty. Riziko? Samozrejme! Poplatky v banke na úrokoch z prečerpania? Tým si buďte istí!

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.