Pozrite sa, ktorá IP kamera je pre váš domov či pozemok vhodnejšia.

Jeden z najjednoduchších a najefektívnejších spôsobov ochrany domácnosti je prostredníctvom IP kamery. Takúto kameru si môžete nainštalovať do bytu, domu a strážiť môže aj vašu záhradu alebo celý pozemok. Pri výbere kamery pritom treba myslieť na niekoľko kritérií, vďaka čomu splní vaše požiadavky. Vybrať si teda môžete medzi vonkajšou a vnútornou kamerou, pozrieť sa môžete na kamery s kvalitnejším obrazom a rovnako medzi ich funkcie môžu patriť aj mikrofóny či reproduktor.

Podstatnou otázkou pri výbere kamery do exteriéru pritom je to, aké pripojenie k internetu bude využívať. V ponuke sú často teda Wi-Fi kamery, s ktorými sa stretnete najčastejšie. Populárne sú ale aj 4G kamery, ktoré sa k internetu pripoja prostredníctvom dátovej karty SIM. Nepotrebujú teda na fungovanie Wi-Fi sieť, ktorá v niektorých prípadoch nemusí byť k dispozícii.

Wi-Fi kamera a jej výhody

Pri výbere Wi-Fi kamery je samozrejmosťou jej umiestnenie v dosahu prítomnej siete Wi-Fi. Takúto kameru dokážete umiestniť napríklad na váš dom, kde bude kontrolovať vstupnú bránu a vy vďaka tomu uvidíte, kto prichádza na návštevu. Wi-Fi kamera nevyžaduje žiadne dodatočné poplatky a stačí, ak bude v mieste jej inštalácie dostatočný Wi-Fi signál. Aj tu však treba rátať s možnosťou jeho výpadku a ak takáto situácia nastane, kameru nebude možné v čase výpadku využívať.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Vonkajšia Wi-Fi kamera sa pritom hodí do exteriérov obývaných oblastí, kde máte Wi-Fi signál neustále. Nie je teda vhodná na chatu, kde možno nemáte možnosť pripojenia k sieti Wi-Fi a v takomto prípade je skutočne nevyužiteľná. Na kontrolu vášho domu, záhrady či dvora sa hodí ale skvele.

4G kamera je vhodná skôr na chaty

V prípade zabezpečenia exteriéru napríklad na chate, ktorú nenavštevujete pravidelne, no radi by ste mali prehľad o tom, čo sa tam deje, je vhodnejšia 4G kamera. Dôvodom sú najmä situácie, keď nemáte v takejto oblasti Wi-Fi pripojenie, nakoľko sa pravidelne nevyužíva a nepotrebujete si ho platiť len z dôvodu udržiavania Wi-Fi kamery. Užitočným riešením je teda zakúpenie 4G kamery, ktorá sa k internetu pripája prostredníctvom dátovej karty SIM.

Tesla Smart Camera 360 4GZdroj: TOUCHIT
Tesla Smart Camera 360 4G

Aj takáto kamera má však svoje nevýhody. Dôvodom je najmä potreba stáleho signálu mobilného operátora, ktorý nemusí byť v odľahlých miestach silný. Zároveň treba rátať aj so spotrebou dát. Tá sa môže líšiť v závislosti od kamery. Ak však na sledovanom mieste nemáte k dispozícii Wi-Fi sieť a chcete mať nad situáciou kontrolu nech ste kdekoľvek, zaobstarajte si 4G kameru.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.