Predplatené SIM karty si na trhu stále držia silné postavenie. Pri ich využívaní zaplatíme len za to, čo reálne prevoláme a neminieme viac, ako sumu v rámci dobitého kreditu.

Paušály sú medzi používateľmi stále čoraz viac populárne, no nie každému vyhovuje platiť za svoje služby každý mesiac a radšej si zvolí cestu predplatenej karty SIM. Pri takejto karte skutočne zaplatíme len za to, čo prevoláme, preesemeskujeme alebo predátujeme, pričom potrebou je aj dobíjanie kreditu. Nemôže sa tak stať, že by sme minuli viac, ako máme k dispozícii práve vo forme kreditu.

V tomto článku vám zosumarizujeme aktuálnu ponuku predplatených kariet na Slovensku.

Zatiaľ čo v minulosti sa predplatené karty sústreďovali len na výhodné volania či SMS, dnes už nájdeme v ponuke operátorov aj mobilné dáta. Aj používatelia predplatených kariet SIM teda môžu využívať výhodnejšie ponuky spojené s mobilnými dátami. A práve preto mnohým nedáva vôbec ani zmysel siahnuť po paušáloch.

Kredit si nabijete priamo cez platobnú kartu

Platenie za predplatené mobilné služby pomocou platobných kariet považujeme za jedno z hlavných zlepšení týchto služieb za posledné roky, nakoľko používateľom odpadá otravné kontrolovanie kreditu a jeho pravidelné dobíjanie. Vďaka automatickým platbám pomocou platobných kariet, ktoré niektoré predplatené karty umožňujú, sa nemusíte o nič starať – stačí raz nastaviť túto formu platby a následne prebehnú všetky budúce úhrady kreditu či balíčkov automaticky.

Na Slovensku majú svoju predplatenú kartu všetci operátori. Medzi klasických operátorov možno tak zaradiť známu štvoricu Telekom, Orange, O2 a 4ka. Okrem týchto mobilných operátorov však predplatenými kartami disponujú aj menšie dcérske a partnerské značky ako Juro, Tesco Mobile či Funfón.

Špecifickou kategóriou v na tomto trhu je aj operátor Radosť, ktorý sa neklasifikuje so svojou ponukou medzi klasické paušály, no ani medzi predplatené karty SIM. Jeho ponuka je špecifická tým, že disponuje štyrmi rôznymi balíkmi, za ktoré si zaplatíme každý mesiac. Platba sa však strháva z vašej platobnej karty, no nejde úplne o klasický kredit.

Predplatené karty na Slovensku uvádzame v abecednom poradí. Súčasťou článku je prehľadná tabuľka so základnými parametrami každej predplatnej karty. Bohužiaľ, v prípade niektorých služieb je viacero výnimiek a podmienok, ktoré vám môžu priniesť výhodnejšiu cenu. Tieto premenné uvádzame v textovom popise jednotlivých služieb.

Predplatené SIM karty:

4ka SIM KARTA s kreditomO2 Voľnosť (O2)Predplatenka (Telekom)Prima Voľba (Orange)
Cena SIM karty4 eur2 eur5 eur (0 eur pri prenose čísla)2 eur
Kredit k dispozícii4 eur2 eur5 eur2 eur
Volanie0,05 eur / min0,15 eur / min0,1 eur / min0,10  eur / min
SMS0,05 eur0,08 eur0,1 eur0,06 eur
Dáta pri kúpe1 GB na skúškuN/A10 GB na skúšku1 GB na skúšku
Dáta na deň1,5 eur / 15 GB0,95 eur / 700 MB1 eur / 1 GBN/A
Dátové balíky2 eur / 1 GBod 3 eur / 1 GBod 3 eur / 1 GBod 1 eur / 200 MB

Predplatené karty dcérskych a partnerských značiek:

Ako sme už vyššie uviedli, okrem štandardných operátorov na trhu možno nájsť aj niekoľko dcérskych a partnerských značiek. Aj na tie sme sa teda pozreli bližšie.

FunfónJuroTrio (Tesco mobile)
Cena SIM karty7 eur (0 eur pri prenose čísla)1 eur5 eur
Kredit k dispozícii7 eur2 eur5 + 10 eur
Volanie0,07 eur / min0,05 eur / min0,05 eur / min s trojnásobným kreditom
SMS0,07 eur0,05 eur / min0,05 eur s trojnásobným kreditom
Dáta pri kúpeNa pol roka zadarmo pri prenose číslaN/AN/A
Dáta na deň0,4 eur / 200 MB0,2 eur / 100 MB0,5 eur / 400 MB
Dátové balíky5 eur / 1 GB2 eur / 500 MBod 4 eur / 500 MB

4ka SIM karta (4ka)

4ka patrí medzi najobľúbenejších operátorov v segmente predplatených kariet. Ponúka atraktívnu ponuku na kredit a takisto cenovo výhodné predplatené balíčky, resp. predplatené paušály. Základom je 4ka SIM karta, ktorú si môžete objednať cez web 4ka.sk alebo si ju zakúpiť na predajných miestach operátora.

4ka má pomerne jednoduchý cenník – minúta či SMS stoja 5 centov, za dátovanie bez dátového balíka zaplatíte 1,4 centa za 1 MB. Odporúčame si aktivovať balík GIGA S OBNOVOU, ktorý stojí 2 eurá a ponúka 1 GB dát na 30 dní. Tento balík dostanete automaticky pri kúpe novej SIM karty na prvých 30 dní zadarmo.

4ka uvádza, že svojou 4G sieťou pokrýva viac ako 86,5 % populácie SR. Zároveň využíva 2G a 3G sieť Orangeu, do ktorej sa SIM karta 4ky prepne, keď nie je v pokrytí vlastnej siete. Z tohto dôvodu odporúčame, aby ste si služby 4ky vyskúšali osobne – výborne na to poslúži spomenutý bezplatný 1 GB balík, ktorý získate pri aktivácii novej SIM karty. Okrem pripojenia 2G, 3G a 4G sieťou však 4ka umožňuje aj prístup do 5G siete v Bratislave a Trnave.

Ak budete s používateľským zážitkom 4ky spokojní, dávame do pozornosti balíky/paušály SLOBODA. Tie môžu byť cenovo výhodnejšie v porovnaní s ponukou na kredit, a to najmä v prípade, že veľa voláte alebo dátujete. Príkladom je balík SLOBODA 300, ktorý za 10 eur ponúka 300 minút / SMS a 2 GB dát s platnosťou 30 dní.

Balíky SLOBODA + ponúkajú väčší objem predplatených dát, pričom 4ka má v ponuke aj balík SLOBODA ∞ +, ktorý za cenu 23 eur ponúka neobmedzené minúty, SMS a dáta. 4ka nepodporuje MMS správy.

Z ponuky 4ky dávame do pozornosti aj dátový balík SLOBODA DÁTA s neobmedzenými dátami na území SR a bez predplatených minút / SMS za 15 eur na 30 dní a denný balík s 15 GB dát za 1,50 eura s platnosťou 24 hodín. SIM kartu od 4ky môžete využívať aj vo formáte eSIM, detaily nájdete na webe 4ka.sk/esim.

4ka stručne:

  • Výhodné ceny za volania a SMS na kredit
  • Atraktívne predplatené paušály SLOBODA
  • Podpora eSIM
Predplatené karty pravidelne obnovujú svoju ponuku. Niektoré služby dokážu dnes zaujať aj používateľov, ktorí preferujú používanie mobilných dát pred telefonovaním a posielaním správ
Predplatené karty pravidelne obnovujú svoju ponuku. Niektoré služby dokážu dnes zaujať aj používateľov, ktorí preferujú používanie mobilných dát pred telefonovaním a posielaním správ

O2 Voľnosť (O2)

O2 Voľnosť je predplatená služba od O2, ktorá len nedávno menila svoj cenník. Voľnosť prináša zaujímavý pohľad na volania – nebudete platiť za pretelefonované minúty, ale za hovory. Tie sú spoplatnené vo výške 15 centov. Či sa vám to oplatí, alebo nie, to si musíte spočítať sami.

Za odoslanie SMS správy zaplatíte 8 centov. V prípade využívania mobilného internetu bez dátového balíka sa vám aktivuje denný internet a ten je k dispozícii so 700 MB objemom za 95 centov. V prípade záujmu si ho môžete manuálne zmeniť na 1,5 GB denný balík za 1,3 eur.

Dátové balíky pre O2 Voľnosť sú k dispozícii tri – 1 GB s platnosťou 7 dní za 2 eurá, 1 GB s platnosťou 4 týždne za 3 eurá alebo 2 GB s platnosťou 4 týždne za 5 eur. O2 podporuje aj eSIM.

O2 Voľnosť stručne:

  • 15 centov za telefonický hovor bez ohľadu na jeho dĺžku
  • 1 GB s platnosťou 4 týždne za 3 eurá alebo 2 GB za 5 eur
  • Podpora eSIM

Predplatenka (Telekom)

Predplatenka je na trhu od roku 2020 s tarifou 10 centov za minútu aj SMS. MMS správa je spoplatnená vo výške 39 centov. Za dáta bez dátového balíčka zaplatíte 10 centov za 1 MB, pričom platí, že za deň zaplatíte maximálne 1 euro a k dispozícii budete mať balík 1 GB dát na deň. Po ich vyčerpaní sa dátový prenos zastaví. Telekom ponúka viacero dátových balíčkovkompletný zoznam nájdete na webe operátora – k dispozícii sú denné, 10-dňové a 30-dňové balíčky. V prípade 30-dňových balíčkov sa dáta prenášajú do ďalšieho obdobia.

Do pozornosti dávame 5 GB dát za 8 eur s platnosťou 30 dní, či neobmedzené dáta s obmedzením rýchlosti na 1 Mbps na obdobie 10 dní za 5 eur. V ponuke balíkov nájdete tiež neobmedzené volania na 1 ľubovoľné číslo na 30 dní za poplatok 2,50 eura. Predplatenka môže byť súčasťou skupiny Magenta 1, ktorá ponúka viacero výhod, ako sú bezplatné hovory a správy medzi členmi skupiny či možnosť získať a darovať dáta.

Predplatenka stručne:

  • Volania aj SMS za 10 centov
  • Neobmedzené volania na 1 číslo za 2,50 eura na 30 dní
  • Rôznorodé dátové balíčky na 1, 10 a 30 dní, prenos dát v prípade 30-dňových balíčkov

Prima Voľba (Orange)

Orange v poslednej dobe mierne pozmenil svoje balíky a služby, pričom k dispozícii používateľom priniesol aj predplatenú katu Prima Voľba. Volania sú v rámci tejto služby spoplatnené tarifou 10 centov za minútu, za SMS aj MMS správy zaplatíte 6 centov. Orange ponúka SMS a hlasové balíky, ktoré sa oplatia, pokiaľ máte vyššiu spotrebu správ alebo pretelefonovaných minút.

Karta Prima Voľba navyše ponúka možnosť aktivácie niekoľkých dátových balíkov, medzi ktorými by sme radi vyzdvihli 10 GB dát za 10 eur s platnosťou 30 dní. Prima Voľba však umožňuje aj aktiváciu denného balíka nekonečných dát za 2 eurá a 1 GB týždenný balík za 2 eurá. Orange podporuje aj eSIM.

Prima Voľba stručne:

  • 10 GB dát za 10 eur
  • 10 centov za minútu
  • Možnosť využitia eSIM

Funfón (Orange)

Funfón funguje v sieti operátora Orange. Za minútu hovoru / SMS / MMS správu sa vám strhne 7 centov z kreditu. Funfón ponúka dátový balík Gigofka. Ten obsahuje 1 GB s platnosťou 30 dní za 5 eur. Po vyčerpaní dát sa dátový prenos zastaví, objem dát si môžete navýšiť o ďalší 1 GB za 3 eurá. Na súčasné pomery sú tieto ceny pomerne vysoké. Funfón má v ponuke náhradu za paušál, balík Smart. Ten si môžete vyskladať sami, pričom si vyberiete množstvo predplatených minút, SMS a dát. Cena balíka je od 8 do 20 eur.

Funfón stručne:

  • 7 centov za minútu a správy
  • Balík Smart podľa vlastnej skladby
  • Pripojenie do siete Orange

Juro (Telekom)

Juro využíva sieť Telekomu a má pomerne priamočiaru tarifu – 5 centov za minútu, SMS, MMS a za 1 MB dát. Platí, že bez dátového balíka zaplatíte za mobilný internet maximálne 20 centov za deň a môžete prečerpať 100 MB dát. Následne sa mobilné dáta pozastavia a obnoviť si ich môžete dokúpením ďalšieho 20-centového balíka alebo aktiváciou 500 MB balíka za 2 eurá s platnosťou 7 dní.

Juro ponúka aj výhodnejšiu tarifu – 2 centy za minútu, správy a 1 MB dát. Tá je automaticky aktívna prvých 30 dní od aktivácie novej Juro karty, resp. počas nasledujúcich 30 dní od každého dobitia kreditu vo výške aspoň 5 eur. Kredit je možné dobíjať aj platobnou kartou cez oficiálny web juro.sk.

Jurovu ponuku hodnotíme ako atraktívnu pre používateľov, ktorí používajú mobilný internet iba zriedkavo a mobilné služby využívajú najmä na telefonovanie a posielanie správ. Ak si totiž každý mesiac nabijete kredit sumou 5 eur, budete telefonovať a posielať správy za poplatok 2 centy/minúta/správa.

Juro stručne:

  • 2 centy za minútu a správy na 30 dní, ak si nabijete kredit vo výške aspoň 5 eur
  • 500 MB balík za 2 eurá s platnosťou 7 dní
  • Atraktívna ponuka najmä pre ľudí, ktorí využívajú mobilný internet iba zriedkavo alebo vôbec

Trio Tesco mobile (O2)

Tesco mobile využíva sieť O2. Základná ponuka je pomerne priamočiara – 15 centov za minútu a SMS správu a 1,50 eur za mobilný internet na deň, pokiaľ nemáte aktivovaný dátový balík. Pri trojnásobnom kredite však môžete využiť zvýhodnené ceny, teda 0,05 eur za minútu aj SMS a 0,5 eur za mobilný internet na deň.

Keďže však ide o službu, ktorá spadá pod Tesco, tak výhody získavajú aj majitelia karty Clubcard. Pri cenách s Clubcard môžete využiť zľavu 20%, teda 0,12 eur za minútu či SMS a 1,2 eur za internet na deň, resp. 0,04 eur za minútu a SMS či 0,4 eur za internet pri trojnásobnom kredite.

Tesco mobile Trio stručne:

  • 15 centov za minútu a SMS
  • Zvýhodnené ceny pri trojnásobnom kredite
  • Ešte výhodnejšie ceny pri využití Clubcard

Radosť (O2)

Osobitným operátorom je Radosť, digitálny operátor od O2. Tento mobilný operátor vo svojej ponuke disponuje štyrmi rôznymi programami, ktoré sa predplácajú pomocou platby z vašej platobnej karty. Keďže ide o digitálneho operátora, nemá žiadne pobočky a tiež nedisponuje možnosťou kúpy zariadenia. Všetko podstatné si vyriešite v aplikácii, od kúpy a objednania karty SIM, cez prenos čísla až po kontrolu spotreby a zmenu balíka.

Ponuka operátora Radosť je prinajmenšom zaujímavá. V základe sa v nej nachádzajú 3 balíky, v ktorých nájdete aj volania a SMS spolu s jedným balíkom určeným len pre spotrebu mobilných dát. Balík Malá Radosť stojí len 5 eur na 30 dní a nájdete v ňom 100 minút / SMS / MMS a 2 GB dát. Veľká Radosť zasa stojí 10 eur a obsahuje 200 minút / SMS / MMS a 8 GB dát.

Výhodným balíkom je tiež aj Nekonečná Radosť za 20 eur na 30 dní. V rámci tohto balíka voláte, esemeskujete a posielate MMS správy neobmedzene. Dáta máte k dispozícii rovnako neobmedzené, resp. prvých 100 GB je pri rýchlosti do 10 Mbit/s. Po prečerpaní tejto hodnoty sa vaša rýchlosť spomalí na 2 Mbit/s pre sťahovanie a 1 Mbit/s pre odosielanie.

Ak však niekto využíva skôr mobilné dáta bez volaní a SMS, môže využiť aj Dátovú Radosť. Tento balík stojí 15 eur na 30 dní a disponuje rovnakým limitom pre mobilné dáta ako Nekonečná Radosť. Volania, SMS aj MMS sú však spoplatnené cenou 5 centov, pričom pri volaní stojí minúta 5 centov.

Radosť stručne:

  • Najlacnejší balík len za 5 eur aj s dátami
  • Neobmedzený balík len za 20 eur
  • Spoľahlivá sieť od O2

Koľko dát dostanete za cca 10 eur?

Predplatené karty už nie sú len o volaní a posielaní SMS či MMS správ. Podstatnou súčasťou ich existencie sú aj mobilné dáta, ktoré vo väčšine prípadov prichádzajú rovno v balíkoch, ktoré si môžete aktivovať. Pre porovnanie sme si pripravili tabuľku, ktorá zhŕňa prehľad služieb mobilných operátorov s ich ponukou dátových balíkov. Pre porovnanie sme si zvolili hranicu 10 eur a pozreli sme sa na to, aký objem mobilných dát môžete za túto sumu získať.

4ka SLOBODA 100 +Funfón SmartJuroO2 VoľnosťPredplatenkaPrima VoľbaVeľká RadosťTesco mobile Trio
Objem dát12 GB6 GB2,5 GB4 GB5 GB10 GB8 GB5000 MB
Presúvajú sa dáta do ďalšieho mesiaca?NieÁnoNieÁnoÁnoNieNieÁno
Cena11 eur12 eur10 eur10 eur8 eur10 GB10 eur12 eur

Verdikt

V článku sme si predstavili 7 predplatených kariet spolu so zaujímavou ponukou v podobe Radosti. Silné postavenie v predplatených kartách má tradične 4ka, a to v kombinácii na kredit + 1 GB dátový balík pre menej náročných používateľov alebo prostredníctvom predplatených balíkov SLOBODA pre používateľov, ktorí majú pravidelnú spotrebu alebo sú náročnejší na spotrebu minút a dát. 4ka má v porovnaní s ostatnými operátormi trochu obmedzené pokrytie.

Tento nedostatok minimalizuje využitím 2G a 3G siete Orangeu, avšak aj napriek tomu odporúčame, aby ste si SIM kartu 4ky najskôr vyskúšali na kredit a po prvom mesiaci sa na základe vašich vlastných poznatkov rozhodli, či ju budete využívať ako vašu primárnu SIM kartu. Pokiaľ bývate v špecifických miestach, kde je slabšie pokrytie signálom, resp. sa často prepína telefón medzi sieťou 4ky a národným roamingom, zážitok nemusí byť optimálny.

Radosť je najmladším členom medzi operátormi a je to produkt, ktorý je nám sympatický. Jeho koncept sa odlišuje od tradičných predplatených kariet a pokiaľ chcete SIM kartu iba na kredit, z Radosti nebudete mať radosť. V opačnom prípade však stojí za zváženie, ponuka tohto operátora prináša akýsi kompromis medzi klasickou predplatenou kartou a paušálom.

Predplatenku a Prima Voľbu odporúčame zvážiť, pokiaľ máte v rodine veľa mobilných služieb od Telekomu, resp. Orangeu. V skupinách Magenta 1, resp. Navzájom zadarmo, môžu byť tieto predplatené karty veľmi atraktívne. Prima Voľba si zaslúži pozornosť aj kvôli balíku 10 GB dát za 10 eur.

Juro má dobrú ponuku, pokiaľ potrebujete SIM kartu primárne na volanie a posielanie SMS správ, a to z toho dôvodu, že keď si nabijete kredit vo výške aspoň 5 eur, ďalších 30 dní voláte a esemeskujete za tarifu 2 centy. V tomto smere ide o výbornú ponuku.

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.