Dovolenková sezóna sa pomaly blíži a s ňou aj zvýšená potreba ochrany vašej domácnosti. Privítajte teda kameru Xiaomi BW400 Pro medzi produktami vašej inteligentnej domácnosti.

Portfólio produktov od Xiaomi je skutočne široké. Okrem smartfónov či inteligentných hodiniek možno logo značky nájsť aj na netradičných zariadeniach ako vyhrievaná bunda či zvlhčovač vzduchu. Skvelým pomocníkom vo vašej domácnosti však môže byť aj inteligentná kamera Xiaomi BW400 Pro, ktorú sme si vyskúšali v našej redakcii a posúdili, či ide skutočne o zariadenie, ktoré dokáže ochrániť váš domov nielen v čase dovolenkovej sezóny.

Pomocou kamery so solárnym nabíjaním od Xiaomi som kontrolovala vchod od domu, no aj širší priestor svojho dvora, kde sa neraz pohybujú osoby, domáce zvieratá, no aj nevítaní návštevníci v podobe zveri. Po kamere na kontrolu svojho domova som siahla už pred niekoľkými rokmi, kedy som si overila, že tento kus elektroniky skutočne potrebujem mať. Keď som však nainštalovala pred svoj vchod kameru BW400 Pro od Xiaomi, kontrolovanie domácnosti nabralo úplne inú dimenziu.

Xiaomi BW400 Pro prichádza s kompletným balením

Solárnu kameru od Xiaomi dostanete v kompletnom balení so všetkým, čo k jej inštalácii potrebujete. Tuto si tak čínska spoločnosť drží štandard toho, čo vytvorilo už pri smartfónoch, balenie teda nepotrebujete dopĺňať ďalšími produktami. Celkovo teda v balení nájdete samotnú kameru, základňu, niekoľko káblov aj príslušenstvo potrebné na inštaláciu kamery.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Samotná kamera na solárny pohon je v jednom celku. Nejde teda o dve rôzne zariadenia v podobe solárneho panelu a kamery, solárny panel nájdete priamo na kamere. Toto beriem ako výhodu v porovnaní s inými zariadeniami, keďže sa vám solárny panel nebude náhodne odpájať a vy tak budete mať vždy prehľad o tom, čo sa u vás doma deje. Inštalácia je navyše jednoduchá a zvládla som ju aj ja bez akýchkoľvek problémov.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Hneď po nainštalovaní kamery a jej spárovaní s aplikáciou Mi Home si odo mňa ako kamera, tak aj základňa vypýtali aktualizáciu. Tá síce chvíľu trvala, no akonáhle máte obe zariadenia aktualizované, údržba kamery je takmer nulová. Vďaka solárnemu panelu nemusíte riešiť nabíjanie či prítomnosť elektrickej zásuvky v okolí kamery. Navyše vďaka bezdrôtovému pripojeniu na Wi-Fi môžete mať kameru uloženú kdekoľvek, kam dosiahne váš internetový signál.

Jasný obraz vo dne aj v noci

Obraz, ktorý kamera BW400 Pro od Xiaomi ponúka, môžem len vychváliť. Vyskúšala som doma už viacero bezpečnostných kamier rôznych značiek, no žiadna z nich mi zatiaľ obrazom nesadla toľko, ako práve tento model od Xiaomi. Prvá vec, čo ma potešila, je zaberaný uhol. Vďaka nemu vidím prostredníctvom kamery takmer celý svoj dom a môžem kontrolovať naozaj širokú oblasť.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Obraz je pritom jasný a ostrý. Pri pohybe objektov v sledovanom priestore navyše nie je prítomné výrazné trhanie, obraz vidím takmer okamžite bez toho, aby som čakala na nejaké oneskorenie.

Vďaka infračervenému svetlu je obraz jasný aj v noci a za spomenutie stoja aj LED svetlá, ktoré taktiež kamera využije v noci. Či už teda potrebujete kontrolovať svoju domácnosť v noci alebo počas dňa, nebudete mať problém so svetlom. Podmienky sú vždy optimálne.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Okrem sledovania obrazu v reálnom čase však môžete využiť aj ukladanie záznamov na microSD kartu, prípadne na cloudové úložisko. Toto je vlastnosť, ktorá mnohým kamerám chýba a ak aj ponúknu možnosť cloudového úložiska, ceny bývajú neprimerané. Xiaomi BW400 Pro však umožňuje ukladať záznamy na microSD kartu do 256 GB, čo je dostatočná kapacita na to, aby ste nemali s odstraňovaním záznamov problémy. Rovnako však aj cloudové úložisko nie je drahou záležitosťou, ak by ste chceli využiť 7-dňový archív, zaplatili by ste 4,99 eura na mesiac.

Odolnosť voči nepriaznivým podmienkam počasia

Vonkajšia kamera Xiaomi BW400 Pro disponuje certifikáciou IP66. V skratke to teda znamená, že vaša kamera je chránená voči prachu a nečistotám najvyšším stupňom ochrany a pri vode je ochrana tiež na vysokej úrovni. S vodou nebude mať kamera problém ani pri silnejšom daždi, certifikácia totiž ochraňuje zariadenie aj pred silnou tryskajúcou vodou. Vodeodolnosť som si tak otestovala aj v domácich podmienkach pri silnejšom daždi aj skutočne nepriaznivom vetri.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Z môjho pozorovania tak vyšlo, že Xiaomi BW400 Pro nemá problém so silnejšou vodou a prudkým dažďom. Rovnako by som však chcela pochváliť aj konštrukciu kamery, ktorá zvládla aj silný vietor. Počasie by teda nemalo byť problémom pre kameru v žiadnom prípade.

Mikrofón, reproduktor aj alarm

Čo rada ocením pri vonkajšej kamere, je mikrofón, vďaka ktorému môžem počuť, čo sa mi na pozemku deje. Mám tak prehľad o svojich domácich maznáčikoch, ktorí na dvore trávia čas keď nie som doma. Rovnako ale využívam aj funkciu mikrofónu, keď sa k nim potrebujem prihovoriť. Je predsa jar, na dvore mám množstvo rastlín či kvetov a nie vždy si s nimi rozumejú naše psy. Akonáhle tak vidím, že robia nejakú neplechu, oceňujem možnosť prihovoriť sa k nim aj na diaľku.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Funkcia alarmu, tak pri tej som už na začiatku vedela, že si ju užijem. Keď túto funkciu cez smartfón aktivujete, spustí sa zvuk a zároveň svetlo. Viete tým skvelo odpútať pozornosť napríklad vašich domácich maznáčikov, ktorým sa nestačí prihovoriť. Vystrašiť ním však viete aj nečakaného návštevníka napríklad v podobe zlodeja. Kamera tak pôsobí ako skutočný alarm, návštevník však nevie že ide len o bežnú kameru. A ak mám byť úprimná, túto funkciu som si užila aj pre zábavu. Nie je nad to vystreliť si zo susedov či členov domácnosti raz za čas takýmto alarmom.

Xiaomi BW400 Pro – kamera, s ktorou nebudete mať obavy o svoj domov

Nielen pred dovolenkovou sezónou, ale aj v iných obdobiach roka rada kontrolujem svoju domácnosť keď nie som doma. Často totiž cestujem a nie je nad to mať prehľad o situácii. Aj preto som už doma vystriedala niekoľko rôznych bezpečnostných kamier, ktoré nie vždy odpovedali svojej cene výbavou. Xiaomi BW400 Pro tu však dokázala, že so sebavedomou cenou prichádza aj kvalita, na ktorú nebudete mať žiadne námietky.

Xiaomi vonkajšia kamera BW400 ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi vonkajšia kamera BW400 Pro

Cena kamery Xiaomi BW400 Pro je 159 eur, pričom nemám problém investovať takúto čiastku do kvalitného zariadenia. Oceňujem funkciu alarmu a reproduktoru, kompletné balenie ku ktorému nepotrebujem nič prikupovať, jednoduché prepojenie s aplikáciou Mi Home a v neposlednom rade pevnú konštrukciu. Kamera je podľa mňa spoľahlivá a jej kúpu odporúčam všetkými desiatimi.

Cena: 159 eur

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.