Dlhé roky mali všetci odborníci v otázke bezpečnosti mobilných telefónov jasno. Tejto kategórii pohodlne kraľovalo kanadské BlackBerry s vlastným operačným systémom. Ten je však už minulosťou, keďže najnovšie zariadenia s logom černice už bežia na Androide a navyše aj hardvérová časť výroby nových zariadení prešla na partnerov.

Miesto na tróne sa pochopiteľne snažia zaplniť obaja aktuálne najväčší hráčí, Android od Google a iOS od Apple. Názory verejnosti sa rôznia, väčšia časť odborníkov však historicky i momentálne považuje za bezpečnejší operačný systém od Apple, najmä vďaka včasnejším softvérovým aktualizáciám a s nimi súvisiacimi bezpečnostnými opravami. Tému porovnávania bezpečnosti oboch platforiem otvoril najnovšie riaditeľ pre bezpečnosť Androidu Adrian Ludwig na bezpečnostnej konferencii v New Yorku.

ios-vs-android_nowat

„Pre takmer všetky typy hrozieb sú obe platformy z hľadiska úrovne ochrany takmer identické“, vyhlásil A. Ludwig a dodal: „Niet pochýb o tom, že Google Pixel a iPhone sú si v otázke bezpečnosti do značnej miery rovní“. Z dlhodobého hľadiska považuje otvorený ekosystém Androidu za perspektívnejší, čo sa ochrany týka a v budúcnosti predpovedá platforme od Google pozíciu jednotky v zabezpečení mobilných zariadení. Jedným dychom však tiež dodáva, že je ešte stále veľa práce práve s včasnejšou aktualizáciou, ktorá musí vo väčšine prípadov prejsť kontrolou a úpravami jednotlivých výrobcov i operátorov. Počas svojej prezentácie prišiel aj so zaujímavým číslom 400 miliónov zariadení, respektíve 6 miliárd aplikácií, ktoré vstavaný bezpečnostný prvok Androidu, tzv. „Safety net“ („záchranná sieť“) denne dokáže skontrolovať. Výsledkom tejto kontroly je údajne len niečo menej ako 1% zariadení obsahujúcich malware.

A čo váš názor? Ktorý mobilný operačný systém je  bezpečnejší? Je bezpečnosť jedným z vašich dôležitých kritérií pri výbere smartfónu či tabletu?

Zdroj: Motherboard